Kvantifys medstifter Nikolaj Zinner fortæller, at det internationale marked for computerkraft er drabeligt, fordi efterspørgslen er høj. Hvis man i Danmark får adgang til den nødvendige infrastruktur til en rimelig pris, vil det være attraktivt. Den udfordring giver han Novo Nordisk Fonden stor ros for at adressere.

Foto: Kvantify
01.05.24 DIB Nyheder

”Drabeligt” marked for computerkraft

Den globale efterspørgsel på computerkraft er skyhøj. Virksomheden Kvantify  roser derfor initiativet, der sikrer Danmark en af verdens stærkeste AI-computere.

Startupvirksomheden Kvantify ser et betydeligt potentiale i Danmarks kommende supercomputer, Gefion.

- GPU-baserede supercomputere kan bruges til rigtigt mange ting, og jeg ser et potentiale i at få den nye Gefion til at spille sammen med kvantecomputere, hvilket vi godt kan se os selv som del af, siger professor i fysik og medstifter af Kvantify, Nikolaj Zinner.

Bag computerne står Novo Nordisk Fonden (85 pct.) og Danmarks Eksport- og Investeringsfond (15 pct.), som investerer 700 mio. kr. i at bygge en af verdens stærkeste computere på dansk grund. Computeren bygges i tæt samarbejde med den amerikanske producent af GPU-grafikkort, NVIDIA.  

Kvantify har hovedbase i København og er i hastig vækst. Virksomheden er blot to år gammel og har allerede 50 medarbejdere med ekspertise inden for både kvante- og klassisk computing. Arbejdet med kvantecomputere består i at levere softwareløsninger, som simulerer kemiske reaktioner.

Eksempelvis har virksomheden netop afsluttet et samarbejde med Novonesis, hvor enzymers reaktioner for første gang nogensinde blev simuleret på en kvantecomputer, hvilket på sigt kan finde anvendelse inden for industriel carbon-capture samt hurtigere og bedre udvikling af nye typer medicin.

Giver startups betydelig regnekraft

Nikolaj Zinner forventer, at startups, der arbejder med AI, vil kunne se muligheder i Danmarks kommende supercomputer. Det skyldes ikke mindst, at de har brug for regnekraft i udviklingen af deres produkter, hvilket er en stor investering i dag.  

- Det internationale marked for computerkraft er drabeligt, fordi efterspørgslen er høj. Derfor kan tingene blive rigtigt dyre. Hvis man i Danmark får adgang til den nødvendige infrastruktur til en rimelig pris, vil det være attraktivt, og den udfordring skal Novo have stor ros for at adressere, siger Nikolaj Zinner.

Han pointerer samtidig, at de fleste virksomheder i dag ikke er dataklar til at bruge de store AI-modeller, som supercomputere i Gefions kategori kan håndtere.

- Gefion giver nogle nye muligheder, når virksomhederne er klar til at udnytte dem. Det vil dog tage tid, før mange virksomheder får deres data gjort klar til det, forventer Nikolaj Zinner.

Læs også: Få billig adgang til computerkraft i verdensklasse

Lars Rasmussen

Lars Rasmussen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3079
  • Mobil +45 4016 9454
  • E-mail lara@di.dk

Relateret indhold