Statsadvokatens nye IP-taskforce skal hjælpe virksomhederne med at bekæmpe kopister.

Illustration: Belle Djerberg
23.03.18 DIB Nyheder

Ny specialenhed tager kampen op mod kopivarer

Værdien af beslaglagte kopivarer i Danmark er steget med 60 mio. kr. fra 2014 til 2016. Regeringen har oprettet et IP-taskforce knyttet til Statsadvokaten som modtræk. Positivt mener OneCollection og Nordisk Film. På høje tid, mener DI og Rettighedsalliancen.

De vælter ind over grænsen – kopivarerne:

Siden 2010 er antallet af sager om kopivarer mere end fordoblet, mens værdien af de beslaglagte varer er steget med 60 mio. kr. alene mellem 2014 og 2016. Det viser de seneste tal fra EU-Kommissionen og SKAT – der forventer at stigningen vil fortsætte i fremtiden.

På Kampmannsgade i København er regeringens modtræk ved at tage form: En ny taskforce hos Stats­advokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), i daglig tale bagmandspolitiet.

Siden 15. november 2017 har SØIK fået tre ekstra anklagere og fire ekstra efterforskere til at sætte turbo på sager om kopier eller krænkelse af virksomhedernes Intellectual Property (IP) i en seks måneders forsøgsordning.

Læs også: Danske virksomheders produkter kopieres globalt

Danfoss har anmeldt en sag

Danfoss er en af de danske virksomheder, der allerede nu har gjort brug af det nye tiltag.

– Vi har anmeldt en sag til den nye IP-taskforce. Den er i proces, så vi kan ikke sige mere om den på nuværende tidspunkt, siger leder af Danfoss’ IP-kontor Sally Hansen.

Før IP-taskforcen skulle virksomhederne anmelde sager om kopivarer til den lokale politikreds eller SØIK, der behandlede de principielle og grænseoverskridende sager og dengang fik cirka 10 – 15 sager om året, fortæller senioranklager Dorte Køhler Frandsen, der er fagleder i den nye IP-taskforce.

– Så hurtigt vi kan, ser vi på anmeldelserne og vurderer, hvorvidt der er grundlag for at starte en efterforskning. Det gør vi som oftest. Men hvis vi for eksempel ikke kan afgør, hvem der står bag kopieringen, eller der er ikke er beviser nok, må vi lukke sagen der, siger hun.

Positive virksomheder

Der er endnu ikke tal på, hvor mange virksomheder, der har anmeldet en sag til den nye IP-taskforce halvvejs gennem forsøgsordningen.

Men to virksomheder tager godt i mod den nye mulighed.

– Det betyder meget for os. Signalet er, at IP-kriminalitet er et samfundsproblem, som politiet skal tage alvorligt. Nu samles ekspertisen og ressourcerne til at forfølge danske bagmænd. Det er meget positivt, siger advokat Mads Jørgensen fra Nordisk Film, der har store udfordringer med ulovlig kopiering og streaming af blandt andet film.

OneCollection A/S, der blandt andet producerer designermøbler af Finn Juhl og bliver kopieret i hele verden, er forsigtig optimist.

– Det er svært at spå om, hvad det betyder, men vi tager alt til hjælp, der kan gøre det svære for kopisterne. Alle er jo udsat for kopiering, ikke bare os, siger direktør og grundlægger af OneCollection A/S, Hans Henrik Sørensen.

Signalet er, at IP-kriminalitet er et samfundsproblem, som politiet skal tage alvorligt. Nu samles ekspertisen og ressourcerne til at forfølge danske bagmænd Advokat Mads Jørgensen, Nordisk Film

Helt på tide

Dansk Industri (DI) har sammen med blandt andre interesseorganisationen Rettighedsalliancen presset hårdt på i flere år for at få den nye IP-taskforce.

Rettighedsalliancen repræsenterer mere end 100.000 danske rettighedshavere fra film-, musik-, tekst- og designbranchen og mener den nye IP-taskforce på høje tid. 

Chefkonsulent og ansvarlig for IP-rettigheder i DI, Lars Holm Nielsen, forklarer, at når kriminelle kopierer, stjæler de danske arbejdspladser.

– Danmarks råstof er evnen til at opfinde og udvikle unikke og sikre produkter. Når kriminelle kopierer virksomhedernes produkter, stjæler de det råstof – og dermed virksomhedernes indtægt – samtidig med, at de  ser bort fra alt fra produktsikkerhed og arbejdsmiljø til forskning og skat. I sidste ende koster kopiering arbejdspladser og velfærd, siger han.

– Danske virksomheder har i årevis i den grad måttet kæmpe alene mod den her kriminalitet. Når man tænker på omfanget af problemet, og at bagmændene i kopieringssager er organiserede kriminelle, der ofte også er involveret i  andre kriminelle aktiviteter som narkosmugling og menneskesmugling, vil jeg sige, at IP-taskforcen er et stort første skridt og helt på tide, siger advokat og leder af Rettighedsalliancen, Maria Fredslund.

Læs også: Kopister slipper for billigt i Danmark

Når kriminelle kopierer virksomhedernes produkter, stjæler de det råstof – og dermed virksomhedernes indtægt Chefkonsulent og ansvarlig for IP-rettigheder i DI, Lars Holm Nielsen, DI

Evaluering i gang

Både DI og Rettighedsalliancen arbejder hårdt på, at få forsøgsordningen gjort permanent, når den udløber 15. maj 2018.

Justitsminister Søren Pape Poulsen oplyser, at Rigsadvokaten lige nu er i gang med en evaluering af IP-området. Evalueringen skal være færdig inden udgangen af første halvår af 2018.

– Derfra skal vi så se på erfaringerne fra forsøgsordningen for at se på, om der skal tages yderligere tiltag på området, siger han i et skriftligt svar.

Gode råd

Hvis du er blevet kopieret

Skriv et advarselsbrev (cease and desist letter) eller få din advokat til det.

Hvis det ikke virker – kontakt en advokat.

Anmeld til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) – det nye IP-taskforce

Vil du vide mere så kontakt chefkonsulent Lars Holm Nielsen, DI, på 3377 3562 eller lhni@di.dk

Karen Witt Olsen
Skrevet af:

Karen Witt Olsen

Lars Holm Nielsen

Lars Holm Nielsen

Chef for regelforenkling, iværksætteri og SMV-politik

  • Direkte +45 3377 3562
  • Mobil +45 2013 7756
  • E-mail lhni@di.dk

Relateret indhold