Analyser

Stor fremgang i efterspørgslen på faglærte og lærlinge

Antallet af igangværende lærepladsaftaler har de seneste to år steget markant, hvilket i høj grad skyldes en øget efterspørgsel på faglærte kompetencer. Samtidig er andelen af virksomheder, der har haft forgæves rekruttering af faglærte og lærlinge næsten fordoblet i 2022 sammenlignet med 2019.

De seneste to år har der været en stor fremgang i antallet af igangværende lærepladsaftaler sammenlignet med årene forinden. Dette skyldes i høj grad en ekstraordinær fremgang på arbejdsmarkedet, hvor efterspørgslen på faglærte kompetencer har været i høj kurs. Men skyldes også en række trepartsaftaler, der er indgået mellem arbejdsmarkedets parter og regeringen, som har været med til at sikre flere lærepladsaftaler.

Anm.: For at sammenlinge påtværs af årene, er antallet af igangværende lærepladsaftaler opgjort for perioden januar til juni for de pågælende år. Kilde: Børne-og Undervisningsministeriets uddannelsesstatistik.dk

Antallet af igangværende lærepladsaftaler det første halve år af 2022 var på mere end 77.300 aftaler, hvilket svarer til en fremgang på mere end 10.400 aftaler sammenlignet med 2019 og en stigning på mere end 15 pct.

Til trods for den store fremgang i antallet af igangværende lærepladsaftaler viser DI’s årlige undersøgelse: Lokal Erhvervsvenlighed, en fremgang i forgæves rekruttering af faglærte og lærlinge.

Andelen af virksomhederne, der har oplevet en forgæves rekruttering af faglærte og lærlinge de seneste 12 måneder er næsten fordoblet i 2022 sammenlignet med 2019.

I 2019 oplevede 16 pct. af DI’s medlemmer forgæves rekruttering af faglærte og 7 pct. lærlinge, hvor det tilsvarende var hhv. 32 pct. og 13 pct. i 2022. Dette er en tydelig indikation på en øget efterspørgsel på faglærte kompetencer, hvilket også afspejler sig i den store fremgang i antallet af igangværende lærepladsaftaler.

Kilde: DI,Lokal Erhvervsvenlighed 2019 og 2022

Andelen af virksomheder, der har oplevet forgæves rekruttering det seneste år i 2022 har været et nationalt fænomen, hvor der ikke har været nogle betydelige geografiske eller branchespecifikke forskelle.

Relateret indhold