Analyser

40 pct. af verdens sundhedsudgifter ligger i USA – fire promille i Danmark

Sundhedsudgifterne i Danmark udgør fire promille af de samlede udgifter til sundhed i verden, mens udgifterne i USA udgør mere end 40 pct.

Når man ser på sundhedsudgifterne i verden, så udgør de danske udgifter ikke overraskende en forsvindende lille del. Det er samlet set 0,4 pct. af verdens sundhedsudgifter, der ligger i Danmark.

Anm.: Der er taget udgangspunkt i alle landes sundhedsudgifter målt i US$.

Kilde: WHO og DI

Det helt store marked er USA, som udgør mere end 40 pct. af verdens samlede sundhedsudgifter. Det er mere end dobbelt så meget som i EU, som står for 19 pct. af verdens sundhedsudgifter.

Inden for EU er det Tyskland, som har de største sundhedsudgifter med næsten 30 pct. af sundhedsudgifterne i EU, mens de franske sundhedsudgifter udgør 19 pct. af de samlede udgifter i EU.

Hvis man i stedet ser på sundhedsudgifterne pr. indbygger, så er det også USA, der ligger i toppen. Med godt 12.000 US$ pr. indbygger er der tale om det højeste niveau i verden – og markant mere end stort set alle andre lande.

Til sammenligning har Danmark et udgiftstryk på knap 7.400 US$ pr. indbygger. Det er markant lavere end det amerikanske udgiftstryk, men stadig det sjettehøjeste niveau i verden. I Europa er det lande som Schweiz og Norge, der ligger over Danmark. Inden for EU er det alene Luxembourg, der har højere udgifter til sundhed pr. indbygger end Danmark.

Hvis man ser på hele verden under et, så er den gennemsnitlige udgift pr. indbygger 1.270 US$. Det er mindre end en femtedel af det danske niveau. Det dækker over et meget lavt niveau i Afrika med 100 US$ pr. indbygger og i Asien med 480 US$ pr. indbygger.

Anm.: Den vandrette streg er gennemsnit for alle lande. Der er afrundet til nærmeste 10'er i figuren.

Kilde: WHO og DI

I figuren nedenfor vises en meget klar sammenhæng mellem landes velstandsniveau og deres sundhedsudgifter. Det ses helt tydeligt, at jo rigere et land er, jo større er udgifterne til sundhed pr. indbygger.

Anm.: Der er i figuren set bort fra Monaco, da der her var et ekstremt højt BNP pr. indbygger.

Kilde: WHO og DI

Det lave udgiftsniveau til sundhed i især Afrika og også i Asien vidner derfor om, at der er et enormt potentiale på sigt for at sælge sundhedsydelser til disse dele af verden, når velstandsniveauet stiger. Sundhedsudgifterne er meget lave i dag, samtidig med, at en stor del af verdens befolkning, bor i disse verdensdele.

Hvis man forestiller sig, at niveauet for sundhedsudgifter i alle verdens lande blev hævet til mindst en fjerdedel af verdensgennemsnittet, så ville markedet for sundhedsydelser stige med 900 mia. US$. Og hvis man forestiller sig, at det steg til halvdelen af verdensgennemsnittet, så ville stigningen i stedet være 2.280 mia. US$. Her ville det betyde, at gennemsnittet i alle lande skulle stige til henholdsvis ca. 320 US$ pr. person og 630 US$ pr. person. Altså stadig meget langt fra de niveauer, som vi ser i vesteuropæiske lande.

Det er især i Asien, hvor sundhedsudgifterne ville blive større. Hvis niveauet kom op på mindst halvdelen af verdensgennemsnittet, vil udgifterne i de asiatiske lande ikke være langt fra niveauet i USA.

Anm.: I de hypotetiske beregninger er sundhedsudgifterne pr. indbygger hævet til mindst 25 pct. af gennemsnittet for alle lande. Beregningen med 50 pct. viser den yderligere stigning fra 25 pct. til 50 pct. Data er afrundet til nærmeste 10'er.

Kilde: WHO og DI

Sådan har vi gjort

Data om sundhedsudgifter er fra WHO, hvor der er taget udgangspunkt i variablen ”Current Health Expenditure” (CHE) i US$.

Al data stammer fra 2021, da der alene er data fra 19 lande i 2022. Der er data fra 188 lande i det anvendte datatræk.

Relateret indhold