Analyser

De fleste virksomheder oplever uændret eller øget trivsel og produktivitet som følge af hjemmearbejde

Ny undersøgelse om fremtidens arbejde viser, at 8 ud af 10 virksomheder oplever, at trivslen er uændret eller øget på den hybride arbejdsplads med hjemmearbejde. 7 ud af 10 oplever, at produktiviteten er uændret eller øget.

Virksomhederne har nu haft to til tre år til at gøre sig erfaringer med den hybride arbejdsplads, hvor det er muligt at have et miks af at arbejde på kontoret og hjemmefra. DI undersøger, hvordan virksomhederne vurderer trivsel og produktivitet på den hybride arbejdsplads.

Trivsel på den hybride arbejdsplads

Undersøgelsen viser, at 37 pct. af de adspurgte virksomheder oplever, at trivslen er øget det seneste år som følge af hjemmearbejde. Det er en stigning på 5 pct. point siden sidste medlemsundersøgelse i 2022.

Anm.: Baseret på 217 respondenter i 2022 og 231 respondenter i 2024.
Kilde: DI Future of Work medlemsundersøgelse 2024.

Der er sket en lille stigning i andelen af virksomheder, der oplever at trivslen er uændret som resultat af hjemmearbejde fra 42 pct. i 2022 til 45 pct. i 2024.
Andelen af virksomheder, der oplever, at trivslen er faldet, er uændret siden 2022 og udgør 6 pct.

Der er flere virksomheder i 2024, der oplyser, hvordan hjemmearbejde påvirker de ansattes trivsel, da andelen, der har svaret ”Ved ikke” til spørgsmålet, er faldet med 7 pct. point siden 2022. De danske virksomheder kan således forventes at have fået større vished om konsekvenserne for trivslen på den hybride arbejdsplads.

Produktivitet på den hybride arbejdsplads

56 pct. af virksomhederne oplever, at produktiviteten er uændret som følge af hjemmearbejde, hvilket er et fald på 10 pct. point siden 2022. Dermed er der færre virksomheder, der vurderer, at produktiviteten er uændret.

Anm.: Baseret på 217 respondenter i 2022 og 231 respondenter i 2024.
Kilde: DI Future of Work medlemsundersøgelse 2024.

Andelen af virksomheder, der oplever, at produktiviteten er steget som følge af hjemmearbejde, udgør 11 pct., ligesom vi så i 2022.
Der er sket en lille forøgelse i andelen af virksomheder, der oplever, at produktiviteten er faldet fra 2 pct. i 2022 til 4 pct. i 2024.

De resterende 8 pct. forklares ved, at flere virksomheder svarer, at de ikke ved, hvordan hjemmearbejde påvirker de ansattes produktivitet. Andelen af virksomheder, der svarer ”Ved ikke” til spørgsmålet om produktivitet, er steget fra 21 pct. i 2022 til 29 pct. i 2024. Det kan tyde på, at de danske virksomheder siden 2022 er blevet mere usikre på, hvordan hjemmearbejde påvirker produktiviteten.

Således oplever de fleste virksomheder, at produktiviteten er uændret eller øget på den hybride arbejdsplads med hjemmearbejde. Dog er andelen, der vurderer, at produktiviteten er uændret ved hjemmearbejde, lavere end i undersøgelsen i 2022. Det er de færreste virksomheder, der oplever, at hjemmearbejde har ført til faldende produktivitet, men flere virksomheder svarer ”Ved ikke”.

Samlet set viser undersøgelsen, at stadig mange virksomheder oplever forbedret eller uændret trivsel og produktivitet som følge af hjemmearbejde.
Flere af bevægelserne i tallene fra 2022 til 2024 er så små, at der ikke med sikkerhed kan siges at være sket markante ændringer i virksomhedernes vurderinger af trivsel og produktivitet på den hybride arbejdsplads. Dette skal også ses i forhold til antallet af virksomheder, der har deltaget i undersøgelserne.

Fakta om DI’s Future of Work undersøgelse

Virksomhederne har de seneste år fået nye erfaringer og kompetencer med øget hjemmearbejde, hybride arbejdsformer og generativ AI. Formålet med undersøgelsen er at klarlægge, hvilke tendenser vi ser inden for fremtidens arbejdsformer. 

Spørgeskemaet blev sendt til 979 DI-medlemmer på tværs af brancher. Analysen baseres på svar fra 231 virksomheder, der deltog i perioden den 22. februar til den 8. marts 2024.

Undersøgelsen blev sendt ud til relevante personer, der har indsigt i deres virksomheds udvikling i fremtidens arbejdsformer.

Christine Secher

Christine Secher

Fagleder, Tværgående projekter & kommunikation, Future of Work

  • Direkte +45 3377 4769
  • Mobil +45 2976 2320
  • E-mail chse@di.dk

Relateret indhold