Analyser

Supplerende beløbsordning er kommet godt fra start

Den supplerende beløbsordning har kun eksisteret siden april sidste år, men omfattede i april 2024 allerede omkring 1.100 lønmodtagere. Ordningen er kommet godt fra start, og vil fuldt indfaset løfte arbejdsudbuddet med 4.500 personer ifølge Finansministeriet.

Siden april 2023 har virksomhederne haft mulighed for at hente medarbejdere uden for EU gennem den supplerende beløbsordning, som har en lavere beløbsgrænse. Aktuelt kan ordningen  

Kilde: Jobindsats.dk

benyttes, hvis den årlige løn er mindst 393.000 kroner, mens grænsen i beløbsordningen er 487.000 kroner. Den supplerende beløbsordning gælder til gengæld kun, så længe ledigheden er under 3,75 pct., og der er yderlige krav om, at stillingen skal have været slået op på Jobnet og Eures-portalen, inden der søges om tilladelse.

Antallet af personer, der bruger ordningen, stiger måned for måned og omfattede i april 2024 i alt 1.103 lønmodtagere målt i fuldtidspersoner.

Kilde: Jobindsats.dk

Hoteller og restauranter er den klart største branchegruppe for medarbejdere under den supplerende beløbsordning efterfulgt af bygge og anlæg. De to branchegrupper tegner sig med henholdsvis 460 og 171 personer for 42 og 16 pct. af alle på ordningen.

Den supplerende beløbsordnings udvikling i de første tretten måneder af dens levetid viser et forløb, der minder meget om udviklingen i den oprindelige beløbsordnings første tretten måneder tilbage i perioden juli 2008 til juli 2009. Niveauet efter tretten måneder lå dengang på 1.136 lønmodtagere, hvilket ikke er meget mere end de 1.103 i den nye ordning. Da den supplerende beløbsordning kun dækker det løninterval, der ligger mellem 393.000 kroner og grænsen i beløbsordningen på 487.000 kroner, må ordningen siges at være kommet fint fra start.  

Kilde: Jobindsats.dk og DI

Den supplerende beløbsordning bliver i højere grad brugt i hele landet end den oprindelige beløbsordning, hvor mere end syv ud af ti på ordningen arbejder i Hovedstaden. I den supplerende beløbsordning drejer det sig kun om fire ud af ti. Omkring hver femte på den supplerende beløbsordning arbejder på Sjælland uden for Hovedstaden. Det er næsten fire gange så mange som i den oprindelige beløbsordning.

Kilde: Jobindsats.dk

Relateret indhold