Analyser

Udsigt til ny rekord i udenlandske sommerturister

Der er udsigt til fremgang for turismen i Danmark i sommer. Antallet af overnatninger skønnes at vokse med godt 3 pct. sammenlignet med sidste år. Den ventede stigning skyldes især en stigende interesse fra udlandet. Antallet af udenlandske overnatninger i det danske sommerland styrer mod en ny rekord.

Danmarks Statistiks tal for feriehusovernatninger i foråret og for feriehusbookinger til sommermånederne peger i retning af en stigende udenlandsk interesse for at holde ferie i Danmark. 

Anm.: Grafen dækker overnatninger på hoteller, feriecentre og feriehuse. Den stiplede linje er DI's skøn for 2024.

Kilde: Danmarks Statistik og DI-beregninger

På den baggrund forventes antallet af turistovernatninger i Danmark at stige med 3,2 pct. i sommeren 2024 (juni-august) sammenlignet med 2023. Dermed vil der i alt være 19,4 mio. turistovernatninger på danske hoteller, feriecentre og feriehuse i juni-august 2024, hvilket er en anelse højere end niveauet i 2022, som var et re-kordår for turismen i Danmark.

Stigningen skyldes især en stigende interesse i udlandet for at holde ferie i Danmark. De udenlandske overnatninger på danske hoteller, feriecentre og feriehuse ventes at gå frem med 6 pct. til godt 12 mio., mens der ventes et fald på knapt 1 pct. i de danske overnatninger. De udenlandske overnatninger ventes dermed at overgå sidste års rekord på 11,4 mio.

Fremgangen i overnatningerne dækker over en fremgang på 2,6 pct. på hoteller og feriecentre og 3,8 pct. i feriehuse. Hoteller, feriecentre og feriehuse dækkede i sommeren 2023 65 pct. af alle overnatninger i Danmark. De resterende overnatninger fandt især sted på campingpladser og en mindre andel på vandrerhjem og i lystbådehavne.

Anm.: Den stiplede linje er DI's skøn for 2024.

Kilde: Danmarks Statistik og DI-beregninger

Flere udenlandske gæster i feriehusene

Sommerens overnatninger i danske feriehuse forventes samlet set at stige med 3,8 pct i perioden fra juni til august i forhold til samme periode i 2023. Det svarer til, at der vil være 10,8 mio. overnatninger i perioden. Det er især et stigende antal udenlandske turister, der står til at fylde op i de danske sommerhusområder. De udenlandske overnatninger ventes samlet at stige med 4,7 pct. og vil dermed overstige den hidtidige rekord fra 2022. Også på det danske marked er der udsigt til en mindre fremgang i antallet af feriehusovernatninger på 1,4 pct. i sommermånederne af 2024 sammenlignet med 2023. 

Anm.: Den stiplede linje er DI's skøn for 2024.

Kilde: Danmarks Statistik og DI-beregninger

Det er især en stigende tilgang af tyske gæster, der ventes at drive fremgangen. Forventningen om et stigende antal tyske turister udspringer dels af en mindre fremgang i antallet af forudbookede uger til juni-august, og dels af, at der allerede nu har været en stigende tilgang af tyske turister i år. Månederne januar-april, som blandt andet indeholder påsken, giver ofte en god første indikation på andre landes interesse for at holde sommerferie i Danmark, og antallet af tyske turister i danske feriehuse i januar-april har i 2024 nået det højeste niveau nogensinde.

Kilde: Danmarks Statistik

Det er sædvanligvis de jyske feriehusområder, der har fordel af den stigende tilgang af tyske turister. Mens tyskere står for omkring 80 pct. af overnatningerne i Syd- og Vestjylland, er det kun omkring halvdelen på Bornholm og en fjerdedel i Hovedstadsområdet, der også omfatter Nordsjælland. I Østdanmark er det især hjemmemarkedet, der dominerer, og hvis denne udvikling fortsætter i år, står de østdanske sommerhusområder til en lidt mindre fremgang i overnatningerne.

Kilde: Danmarks Statistik

De udenlandske hotelovernatninger haler ind på de danske

Også danske hoteller og feriecentre kan vente en stigende interesse fra udlandet denne sommer. Takket være en stigende tilstrømning af udenlandske gæster ventes overnatningerne på hotellerne at stige med 2,6 pct. Fremgangen dækker over en tilbagegang på 2,3 pct. i antallet af danske overnatninger, mens de udenlandske med en fremgang på 8,8 pct. mere end kompenserer for den indenlandske tilbagegang.

I årene op til coronapandemien udviklede danske og udenlandske overnatninger på hoteller og feriecentre sig stort set side om side, men siden 2020 har der været en kraftig overvægt af danske gæster på hotellerne i sommermånederne. Det skyldes ikke mindst, at særligt storbyturismen var hårdt ramt af manglen på internationale gæster under corona. I 2024 ventes de danske gæster stadig at fylde mest, men gabet mellem de danske og udenlandske gæster vil blive snævret ind til godt en halv million overnatninger. Det er især en normalisering af interessen fra de oversøiske markeder samt en stigende interesse fra det tyske marked, der står til at trække den udenlandske hotelturisme op. 

Anm.: Tal for 2024 er DI's skøn.

Kilde: Danmarks Statistik og DI-beregninger

Hotellerne er den overnatningsform, der i løbet af et år henter den højeste andel af sine overnatninger i månederne januar-april. Interessen for at overnatte på hoteller og feriecentre i januar-april hænger typisk tæt sammen med interessen i sommermånederne. I januar-april 2024 er antallet af danske overnatninger stort set uændret i forhold til 2023, mens der især har været en vækst i de tyske overnatninger på 12 pct. Tyskernes andel af hotelovernatningerne er dog markant mindre end i feriehusene. Også fra Storbritannien har der været en vækst på 17 pct., mens der på det skandinaviske marked har været en tilbagegang på 8 pct.

Selv om fremgangen i den udenlandske turisme betyder, at der ligesom før corona vil være stort set lige mange danske og udenlandske overnatninger på de danske hoteller, er ikke alle udenlandske markeder på samme niveau som i 2019. Både fra Kina, Japan og Indien modtager Danmark fortsat færre turister end i 2019, mens blandt andet de sydeuropæiske og amerikanske markeder ligger væsentligt højere.

Kilde: Danmarks Statistik

De udenlandske turister, der står til at trække fremgangen i hotelovernatningerne, fylder især op på hotellerne i Region Hovedstaden, hvor udlændinge sidste år stod for 53 pct. af overnatningerne. I Region Midtjylland og Region Sjælland er det kun lige knapt 30 pct. af hotelovernatningerne, der blev solgt til udenlandske gæster.  

Kilde: Danmarks Statistik

Tyskerne skruer op lidt for forbruget i år

De fleste turister i Danmark kommer fra vores nabolande og fra Nederlandene. Over lidt længere tid er der en pæn sammenhæng mellem, hvordan tilbøjeligheden på disse markeder er til at overnatte i danske feriehuse og hotelværelser, og hvordan det private forbrug i disse lande samlet set udvikler sig.

Kilde: Oxford Economics, Juni 2024

I Tyskland, der med en markedsandel på godt 60 pct. er det største marked for udenlandske overnatninger i Danmark, ventes en mindre vækst i privatforbruget i år på 0,8 pct., mens væksten næste år med 3 pct. ventes at være noget højere. Væksten i det tyske privatforbrug vender dermed tilbage efter et 2023 med tilbagegang. Udsigten til lidt flere tyske turister i Danmark understøttes således fint af udsigten til, at tyske forbrugere som helhed skruer lidt op for forbruget i år. Også på det nederlandske marked er der udsigt til en pæn vækst i privatforbruget.

Baggrund

Skønnene for sommerens overnatninger er dannet på baggrund af Danmarks Statistiks data for overnatninger samt fremtidige bookinger af feriehuse i Danmark.

Antallet af overnatninger estimeres i udgangspunktet ved hjælp af tidsseriemodeller med data til og med april 2024. Estimatet bygger dermed i høj grad på den interesse fra de udenlandske markeder, der er observeret i de sidst kendte måneder. Modellerne estimeres separat for hoteller og feriehuse samt for turister fra Danmark, Sverige, Norge og det øvrige udland. I modellerne for tilgangen af turister fra Sverige og Norge inkluderes valutakurser ligeledes som eksogen variabel. Desuden korrigeres for placeringen af påsken. Tidsseriemodellerne for feriehusturismen udvides desuden med data for antallet af fremtidige bookede feriehusuger fra Danmarks Statistik. I april 2023 var 77 pct. af de feriehusuger, der blev afholdt i juni-august 2023, allerede booket.

Kilde: Danmarks Statistik

Denne prognose dækker overnatninger på hoteller og i feriehuse. Det udgør samlet knapt to tredjedele af alle overnatninger. De fleste af de resterende overnatninger foregår på campingpladser. Campingovernatninger er især udbredte i Region Sjælland, hvor de udgør 30 pct. af alle overnatninger. Når campingovernatninger ikke er omfattet af prognosen, skyldes det, at de modeller, der benyttes på hotel- og feriehusområdet, ikke kan overføres til camping med en tilfredsstillende præcision. Campingovernatningerne er i langt højere grad end de øvrige overnatningsformer koncentreret i juni-august, og sammenhængen mellem overnatningerne i årets første måneder og i juni-august er svagere for camping end for hoteller eller feriehuse.

Kilde: Danmarks Statistik

Overnatninger, der er booket via deleøkonomiske platforme som f.eks. AirBnB, indgår ikke i de overnatningsstatistikker, der offentliggøres af Danmarks Statistik. De opgøres dog med længere forsinkelse af Eurostat. Siden 2018 har platformenes markedsandel i Danmark ligget stabilt omkring 10 pct. Det er især udenlandske gæster, der benytter platformene til at booke overnatninger i Danmark. Med undtagelse af de perioder, hvor bl.a. hoteller var påvirket af coronarestriktioner, har platformene haft en relativt konstant markedsandel på omkring 20 pct. blandt udenlandske gæster.

Relateret indhold