Analyser

Medarbejdermangel er stadig største vækstbarriere

Mangel på medarbejdere er en større vækstbarriere for virksomhederne end usikkerhed og det danske omkostningsniveau. Omfanget af forgæves rekrutteringer er også fortsat meget højt, selv om problemet ikke er blevet forværret i løbet af 2024.

I DI’s virksomhedspanel for juni har mere end fire ud af ti af virksomhederne angivet Mangel på medarbejdere som en vækstbarriere, der hæmmer deres virksomheds udviklingsmuligheder i Danmark. Det er dermed den største enkelte vækstbarriere. På de følgende pladser finder man Usikkerhed, Det danske omkostningsniveau og Utilstrækkelige afsætningsmuligheder.  I det foregående virksomhedspanel fra marts 2024 var mangel på medarbejdere også den største vækstbarriere. Endda i endnu højere grad end nu.  

Kilde: DI's Virksomhedspanel, 551 svar fra juni 2024 og 562 svar fra marts 2024.

Svarerne peger altså i retning af, at problemet med mangel på medarbejdere fortsat er meget stort, men at det trods alt ikke er blevet værre i løbet af 2024. Samme billede får man, når man ser på virksomhedspanelets svar vedrørende forgæves rekrutteringer.

To ud af tre virksomheder har forsøgt at søge nye medarbejdere i løbet af de seneste tre måneder. Blandt dem var det 37 pct., der havde oplevet forgæves rekrutteringer. Det er præcis samme ni-veau som i december 2023, hvor spørgsmålet sidst blev stillet i virksomhedspanelet. Det er dog en del lavere end de ekstremt høje niveauer fra september 2021 og juni 2022, hvor det var over halvdelen af virksomhederne, som havde oplevet forgæves rekrutteringer.  

Kilde: DI's virksomhedspaneler.

Det er stadig i Bygge og anlæg, at forgæves rekrutteringer er mest udbredt, og problemet er her blevet en lille tand værre sammenlignet med december 2023. Det er nu 65 pct. af virksomhederne i Bygge og anlæg med rekrutteringsbehov, som er ramt af forgæves rekrutteringer. Videnservice ligger næsthøjest med 43 pct., hvilket er en klar stigning fra de 30 pct. fra december 2023. Til gengæld er problemet blevet mindre udbredt i Industri med en udvikling fra 39 til 32 pct.  Tallet fra Industri vægter mest i de samlede tal, da industrivirksomheder omfatter lidt over en tredjedel af virksomhedspanelet.

Kilde: DI's virksomhedspanel december 2023 og juni 2024.

Det er især faglærte medarbejdere, som virksomhederne har svært ved at finde. Blandt virksomhederne med forgæves rekrutteringer angav 70 pct., at de har oplevet forgæves rekrutteringer af faglærte. Der var 38 pct., der har haft forgæves rekrutteringer af personer med videregående uddannelser, 26 pct. af ufaglærte og 10 pct. af lærlinge.

Relateret indhold