Vattenfall laver konkrete naturprojekter for at sikre biodiversitet

Energivirksomheden Vattenfall arbejder bredt med biodiversitet og har bl.a. fokus på at genoprette natur på de arealer, hvor deres vindmøller og energianlæg ellers kan forstyrre biodiversiteten.

Hør Vattenfall fortælle om deres fokus på biodiversitet på deres egne arealer

Videoen er udarbejdet af WWF Verdensnaturfonden og Dansk Industri

Energivirksomheden Vattenfall har et stærkt fokus på biodiversitet og sætter særligt fokus på de områder, hvor de har projekter og anlæg, der kan forstyrre naturen. 

- Vi prøver generelt at minimere vores påvirkning på naturen, når vi laver projekter eller anlæg. Men der, hvor vi ikke kan undgå at påvirke natur og biodiversitet, arbejder vi aktivt med at genoprette naturen, lyder det fra Helle Herk-Hansen, Vice President of Environment i Vattenfall. 

Det sker både ved at beskytte specifikke områder, ved at lave tilpasset vedligehold eller ved at beskytte et naturområde i nærheden af deres arealer. For virksomheden anerkender, at energiproduktion har en påvirkning på naturen. 

- Hvis vi skal sikre en energiomstilling og en elektrificering af hele samfundet, så har vi brug for endnu mere vedvarende energi – og det betyder også, at vi skal tage endnu mere land i brug. Derfor er vi nødt til at sameksistere med naturen. Så vi har jo helt enkelt et ansvar.

Frøhoteller, fisketrapper og hindring af fuglekollisioner  

Løsningerne er mange, når Vattenfall kaster sig ud i naturprojekter. Frø- og salamanderhoteller nær virksomhedens anlæg i Sverige fremmer f.eks. livet for sjældne arter ved hjælp af særlige stensætninger, der skaber et ideelt miljø for både frøer og salamandere. Til havs skal naturprojekter bl.a. undersøge, hvordan marsvin og delfiner påvirkes af undervandsstøjen fra anlæg, og i de svenske elve laver Vattenfall fisketrapper og tekniske afledningsveje, der skal sikre, at fisk og anlæg kan sameksistere. Og i luften har virksomheden fokus på at undgå kollision med fugle og flagermus samt hvordan vindmøller påvirker migrerende fugle. 

- Vi har jo tusindvis af projekter i gang. De naturprojekter, vi laver, hænger selvfølgelig sammen med, hvordan vi påvirker naturen i netop det område. Er det er et areal, vi selv ejer, tænker vi ind, hvordan arealet skal anvendes fremadrettet. Vi undersøger, hvor meget vores projekt påvirker naturen, og hvilke aktiviteter, vi kan lave, for at sikre natur og biodiversitet. Så det afhænger af individuelle vurderinger og tager hver gang udgangspunkt i det konkrete projekt, fortæller Helle Herk-Hansen. 

Hun fremhæver, at der selvfølgelig også er naturområder, de slet ikke skal bevæge sig ind i, men også, at deres projekter endnu bedre kan sameksistere med naturen, hvis de indtænker naturen fra start, anvender den rigtige teknologi og designer deres anlæg med hensyn til natur og biodiversitet. 

Om Vattenfall

Vattenfall er et af Europas største Energiselskaber. I Danmark er Vattenfall den største operatør af havvind og driver havvindparkerne Horns Rev 1 og 3 samt Kriegers Flak og åbner i 2024 Vesterhav Nord og Syd. Parkerne har servicehavne i Esbjerg, Hvide Sande og Klintholm. I tillæg til havvinden driver Vattenfall 10 landbaserede vindparker i Danmark, udvikler ladeløsninger til transportsektoren, og indkøber og leverer elektricitet til større erhvervskunder. 

Læs mere om Vattenfall her

Projekterne skal have effekt 

Vattenfall har stort fokus på at sikre, at det er de rigtige aktiviteter, der sker på de rigtige steder, at de har den miljøeffekt, som de ønsker, samt at det kan kvantificeres. Det skal gerne ske på et videnskabeligt grundlag, og det sikrer de i samarbejde med en lang række partnere som universiteter, forskere, myndigheder og lokale organisationer.

- Det er jo også et af de store dilemmaer og udfordringer ved biodiversitetsprojekter. For hvor længe skal man blive ved med at monitorere, og hvor længe skal vi fortsætte en særlig indsats? Naturen er jo i konstant forandring, og har vi et ansvar for området, så længe vi er aktive der, eller også efter vores projekt er afsluttet? Det er der jo ikke et entydigt svar på, men det er noget vi skal forholde os til som virksomheder, siger Helle Herk-Hansen. 

Teknologi og forskning 

Forskning er helt afgørende for Vattenfall, og her tror Helle Herk-Hansen på, at ny teknologi kan gøre en stor forskel på biodiversitetsområdet. Virksomheden har bl.a. igangsat et projekt, hvor man bruger teknologien fra den ansigtsgenkendelse, vi kender fra telefoner, til at undersøge hvilke arter, der findes i et område, og hvordan man bedst muligt kan beskytte dem.  

- I dag kan man godt forestille sig det scenarie, at vi ikke kan stille en vindmølle op i et bestemt område, fordi der muligvis flyver en ørn forbi. Med denne teknologi kan vi faktisk identificere hvilke fugle, der flyver forbi, og så stoppe vindmøllen, når der kommer en ørn. Så du har nogle helt andre muligheder for både at opføre vindenergi men også sikre, at det ikke påvirker vores arter negativt.

Her bliver det jo en direkte konkurrenceparameter, at man finder nogle gode løsninger for biodiversiteten på de områder, man vil opsætte vindenergi. Vi har også flere og flere kunder, der forventer, at vi tager ansvar for naturen, og vi oplever, at investorer bedømmer os på det område Helle Herk-Hansen, Vice President of Environment
Efterspørgsel 

Ifølge Helle Herk-Hansen har Vattenfalls indsats for natur og biodiversitet haft en positiv effekt – både for naturen og virksomheden.

- Først og fremmest har vi beskyttet en masse arter og en masse skøn natur, og vi har været med til at naturforbedre en del områder. Vi har selvfølgelig også helt konkret restaureret nogle af de skader, vi har pådraget naturen. Det er også et vigtigt aspekt. Derudover har vi oplevet en større forståelse og accept af vores energianlæg lokalt, fordi vi som virksomhed tager det her ansvar og ikke bare er ude efter at udnytte arealerne.

Samtidig oplever Vattenfall, at biodiversitet er et område, der efterspørges af kunderne. Det gælder bl.a., når de deltager i udbud på offshore vind hvor lande som for eksempel Holland og Norge, allerede nu inddrager specifikke biodiversitetsparametre. 

- Her bliver det jo en direkte konkurrenceparameter, at man finder nogle gode løsninger for biodiversiteten på de områder, man vil opsætte vindenergi. Vi har også flere og flere kunder, der forventer, at vi tager ansvar for naturen, og vi oplever, at investorer bedømmer os på det område. Vores fokus på biodiversitet er derfor både godt for naturen og for vores forretning, siger Helle Herk-Hansen. 

3 gode råd

  • Indsaml data
    Det varierer jo efter hvilken type biodiversitetsprojekt man laver, men sørg for at indsamle data før, under og efter. Hvis du dokumenterer, hvad du gør, kan du også påvise, at det har en effekt og gøre det kvantificerbart.
  • Inddrag interessenter
    Sørg for at tage interessenter med ind i diskussionen om, hvad der er de rigtige aktiviteter i det konkrete område, ellers er der en stor chance for at du møder modstand undervejs.
  • Lav det vidensbaseret
    Sørg for at projektet er videns og evidensbaseret.  
Hør Helle Herk-Hansens råd til at arbejde med naturgenopretning
Videoen er udarbejdet af WWF Verdensnaturfonden og Dansk Industri

Relateret indhold