Ørsted bruger rapportering til at vise, at det de gør, skaber værdi

Ørsted ser rapporteringskravet, CSRD, som et skridt i den rigtige retning for biodiversiteten, men også som en mulighed for at vise, at det de gør, faktisk virker. Rapportering har gjort det lettere for Ørsted at demonstrere deres konkrete tiltag og værdiskabelse til deres interessenter.

Hør Ørsted fortælle om deres erfaringer med at rapportere på biodiversitet

Videoen er udarbejdet af WWF Verdensnaturfonden og Dansk Industri

Både lovpligtig og frivillig rapportering fylder meget i Ørsteds dagligdag. Den lovpligtige rapportering skaber et fundament for, hvad Ørsted skal opnå, hvor den frivillige rapportering kan hjælpe med at sætte høje ambitioner. Både frivillig og lovpligtig rapportering er en værdifuld metode for at påvise ambition og legitimitet i Ørsteds arbejde. 

Energivirksomheden har derfor valgt at omfavne kravene, og er i dag stolte af, at de kan opfylde alle krav til biodiversitet i CSRD. De valgte i starten af året at blive ”Early Adopters” af TNFD, som de rapporterer frivilligt på. Det har dog krævet et tæt samarbejde på tværs af organisationen at løfte rapporteringsopgaven. 

Processen hviler på et tæt samarbejde mellem de interne teams og faggrupper, der arbejder med biodiversitet. Det handler om at indsamle den nødvendige data på tværs af forretningen og bistå med korrekte projektbeskrivelser, så rapporterne lever op til kravene og indeholder al relevant information, siger Cat Hemmingsen, Senior Biodiversity Advisor i Ørsted. 

Ørsted begyndte deres arbejde med biodiversitet i 2013, hvor de begyndte at inkorporere biodiversitet på projektniveau, men gennem den sideløbende rapportering på klima har de draget nogle klare erfaringer om vigtigheden ved at arbejde på tværs af klima og biodiversitet for at kunne lykkedes forklarer Cat Hemmingsen. 

- Vi mener, at klima- og biodiversitetskriserne hænger uløseligt sammen, og derfor også må takles sammen, hvilket vi forsøger med vores pilotprojekter. Dertil er det essentielt for Ørsted, at alle mål, vi sætter, er videnskabeligt funderet.

Transparens og fælles erfaringsdannelse er vigtigt 

Biodiversitetsområdet er stadig umodent, og derfor er det ifølge Ørsted vigtigt at lære af hinandens erfaringer, da der stadig mangler konsensus i forhold til data og metodetilgang.

- På nuværende tidspunkt er der endnu ikke nok data indsamlet til at rapportere direkte på resultaterne fra vores biodiversitetsprojekter, men vi rapporterer om, hvordan projekterne generelt står til, og hvordan de bidrager til at øge biodiversitet, fortæller Cat Hemmingsen. 

Ørsted inddrager løbende forskellige eksperter og nye værktøjer for at lave en risikovurdering for biodiversitet, som de skal bruge til at rapportere på eksempelvis TNFD. 

- Området er stadig relativt nyt, og vi arbejder derfor kontinuerligt på at finde den bedste måde at vurdere biodiversitet på, som er bredere end bare vores projekter, så vi kan rapportere på det. Vi bruger bl.a. IBAT for også rapportere på overlap med beskyttede områder samt rødlistede dyrearter, siger Cat Hemmingsen.  

Om Ørsted

Ørsted udvikler, opfører og driver hav- og landvindmølleparker, bioenergi-, solcelle- og energilagringsanlæg samt anlæg til produktion af vedvarende brint og grønne brændstoffer. Ørsted rangerer på CDP’s A-liste for sin globale indsats mod klimaforandringer og var det første energiselskab i verden, der fik sit mål om netto-nuludledning godkendt af Science Based Targets initiative (SBTi). Det er Ørsteds vision at skabe en verden, der udelukkende kører på grøn energi. Ørsted har ca. 8.900 medarbejdere og har hovedsæde i Danmark. 

Læs mere om Ørsted her

Om rapporteringskrav 

CSRD: Corporate Sustainability Reporting Directive  
CSRD er EU’s direktiv om virksomheders bæredygtighedsrapportering, som erstatter EU’s direktiv om ikke-finansiel rapportering (Non-financial Reporting Directive: NFRD). Den 2. maj 2024 vedtog Folketinget lovforslaget fra den 7. februar 2024 (L 107), der blandt andet implementerer CSRD i årsregnskabsloven. 

TNFD: Taskforce on Nature-related Financial Disclosures.  
TNFD er et globalt initiativ, der hjælper virksomheder med at rapportere og handle på forskellige faktorer relateret til naturen. TNFD tilbyder en ramme, hvorigennem virksomheder og finansielle institutioner kan navigere, forstå og kommunikere deres forhold til naturen. 

IBAT: Integrated Biodiversity Assessment Tool 
IBAT tilbyder hurtig, nem og integreret adgang til tre af verdens mest autoritative globale biodiversitetsdatabaser: IUCN's rødliste over truede arter, Verdensdatabasen over nøgleområder for biodiversitet og Verdensdatabasen over beskyttede områder. 

3 gode råd

  • Overblik over krav, du vil rapportere på
    Dan et overblik over, hvilke lovmæssige krav og frivillige krav, du vil rapportere på. Se, hvad der overlapper og prøv så vidt muligt at ”slå to fluer med et smæk” for at spare ressourcer.
  • Begynd med minimumskravene
    Start med de krav, I som minimum skal rapportere på.  
  • Brug værktøjer, der er ressourcer til
    Undersøg hvilke værktøjer, man har mulighed for at bruge på fast basis, da man ofte skal opdatere data årligt eller hvert andet år. Derfor kan det betale sig at finde en løsning, man ved, der er ressourcer til at fortsætte med at bruge. 
Hør Cat Hemmingsens råd til at rapportere på biodiversitet
Videoen er udarbejdet af WWF Verdensnaturfonden og Dansk Industri

Relateret indhold