Fælles indsats giver hurtigere resultater

Det er nemmere at komme fra idé til handling, når man løfter i flok. På Avedøre Holme gør 19 virksomheder en fælles indsats for den lokale biodiversitet i et partnerskab med Hvidovre Kommune, og samarbejdet gør hele forskellen.

Hør hvordan virksomheder på Avedøre Holme og Hvidovre kommune gør en fælles indsats for den lokale biodiversitet

Videoen er udarbejdet af WWF Verdensnaturfonden og Dansk Industri

Vilde margueritter blander sig med højt græs, fuglesang og lyden af lastbiler, der kører forbi på vejen bag træerne. Det er en helt almindelig forårsdag i Danmarks største industriområde på Avedøre Holme i Hvidovre, hvor trykkeriet KLS PurePrint, Sv. Michelsen Chokolade og knap 400 andre virksomheder hører hjemme.

- Det er et bevidst valg, at vi lader græsset gro på 800 kvadratmeter af vores grund, men vi slår det stadig indimellem. Derfor har vi sat et skilt ved indkørslen, hvor man kan læse mere om det biodiversitetsprojekt, vi er med i, fortæller Kasper Larsen, kommerciel direktør i KLS PurePrint.

Skiltet står også ved Sv. Michelsen Chokolade og andre virksomheder i området. I øjeblikket er 19 virksomheder med i et fælles projekt om mere biodiversitet i samarbejde med Hvidovre Kommune, og i alt 15 hektar – eller hvad der svarer til 5 % af det samlede erhvervsareal på Avedøre Holme – er blevet udlagt til vild natur.

Projektet begyndte i 2022 og gav overvældende resultater i 2023. En naturvejleder registrerede 120 insektarter på det vilde område hos KLS PurePrint og fire på virksomhedens græsplæne. Hos Sv. Michelsen Chokolade var der 151 insektarter på det vilde område og otte på græsplænen. Optællingen viste fund af flere sjældne arter, blandt andet ildtægen, og rødlistede arter – arter, som er i fare for at uddø – såsom tornbien.

- Det vigtige er, at vi har markant flere insektarter nu, end da vi kun havde græsplæne, siger Kasper Larsen.

Baseret på udviklingskoncept

Biodiversitetsprojektet startede ved hjælp af konceptet Business Improvement Districts, som bl.a. indebærer faciliterede netværksmøder, men drives nu videre i samarbejde mellem virksomheder, kommunen og industri- og grundejerforeningen på Avedøre Holme. Hvidovre Kommune sætter hvert år en halv million kroner af til projektet.

- Når man skal løfte et erhvervsområde, kan kommunen ikke gøre det alene. Resultatet bliver bedre, hvis vi danner et partnerskab med virksomhederne, så de kan være med til at beslutte, hvad midlerne skal bruges til. I netværket opstår idéer, som hverken kommunen eller virksomhederne kan finde frem til hver for sig. De idéer hjælper vi med at løfte, fortæller Kaspar Nielsen, erhvervskonsulent i Hvidovre Kommune.

- Jeg tror aldrig, projektet var kommet i gang uden kommunens initiativ. Der er ikke langt fra idé til handling, og det er en kæmpe forskel i forhold til mange andre netværk, fortæller Daniel Paetsch, administrerende direktør i Sv. Michelsen Chokolade.

Sv. Michelsen Chokolade er en af de virksomheder på Avedøre Holme, der har store områder med vild natur. Arealet er på 2.000 m2, og ved siden af arealet ligger virksomhedens vinmark.

Om SV. Michelsen Chokolade

Sv. Michelsen Chokolade producerer håndlavet, Fairtrade-certificeret chokolade. Virksomheden fremstiller også saft samt vin fra deres egen vinmark ved fabrikken på Avedøre Holme i Hvidovre. Virksomheden blev grundlagt i 1933 af konditor Svend Erik Michelsen på Østerbro i København. Hans barnebarn Nicolas Dorff ejer i dag halvdelen af virksomheden, mens administrerende direktør Daniel Paetsch ejer de resterende 50 %. Virksomheden har 57 ansatte.

Læs mere om SV. Michelsen Chokolade her

Drevet af ildsjæle

Partnerskabet begyndte med opmaling af to cykelstier, og snart opstod flere idéer til udvikling og forskønnelse af området. Kasper Larsen var med fra begyndelsen og husker, at netværket hurtigt fik idéen til at blive Danmarks grønneste erhvervsområde.

- Vi snakkede om, hvordan vi kunne gøre området mere grønt, og så lavede vi flere arbejdsgrupper om biodiversitet, vedvarende energi og grøn transport. Nu har vi også en om vandsamarbejde og branding af Avedøre Holme. Der var også en gruppe, der arbejdede med at lave festival herude. Så det er i høj grad drevet af ildsjæle, fortæller Kasper Larsen.

- Virksomhederne har brug for kommunen, og kommunen har brug for virksomhederne. Derfor er det vigtigt, at projektet er et samarbejde, ellers er det svært at drive. Hvidovre Kommune er en fantastisk facilitator og god til at tage sig af det praktiske og følge op på tingene. De står også bag en fælles kommunikationsindsats om biodiversitetsprojektet, hvor KLS PurePrint har trykt plancher, som alle virksomhederne kan bruge internt og eksternt. Som virksomhed er vi beslutningsdygtige i netværket, og det gør det sjovt at være med, siger han.

KLS PurePrint kom med i projektets første fase sammen med ni andre virksomheder, og der gik et halvt år, fra de fik idéen om mere biodiversitet, til arealerne var anlagt. I 2024 begyndte tredje fase, hvor der blandt andet bliver opsat fuglekasser til mursejlere og bygget kvashegn.

Om KLS Pureprint

KLS PurePrint er et af Danmarks største trykkerier. Virksomheden er Cradle-to-Cradle-certificeret og har en ambition om at være verdens grønneste og mest bæredygtige trykkeri. Trykkeriet ligger på Avedøre Holme i Hvidovre, og firmaet er en 70 år gammel familieejet virksomhed, som blev grundlagt under navnet K. Larsen & Søn. Virksomheden har 44 ansatte.

Læs mere om KLS Pureprint her

Vigtigt at dele viden

Sv. Michelsen Chokolade har været med siden anden fase, og det var nemt at koble sig på partnerskabet. Vi har tidligere fået beplantet for mange år siden, og det kostede mere end tre gange så meget. Man kan hurtigt se resultater, og virksomhederne får også et større kendskab til hinanden. Vi har også fundet ud af, at vi kan handle med hinanden, og at man ikke altid behøver søge mod udlandet, fortæller Daniel Paetsch.

- Næste skridt bliver at professionalisere partnerskabet mere og måske etablere et sekretariat og søge fonde, så endnu flere virksomheder kan deltage. Derfor skeler Hvidovre Kommune blandt andet til Kalundborg Symbiose, som er et samarbejde mellem 17 offentlige og private virksomheder med en cirkulær tilgang til produktion.

I det hele taget ser partnerskabet på Avedøre Holme en stor værdi i at dele viden med andre, og de trækker også på hinandens netværk i arbejdsgruppen.

- Vi holder ikke kortene tæt til kroppen og vil gerne hjælpe andre industriområder. Og dem, vi søger inspiration hos, er enormt gavmilde med deres viden. Vi har blandt andet haft møder med Danmarks Naturfredningsforening, Økologisk Landsforening og Dansk Ornitologisk Forening. Det er jo det spændende ved biodiversitet – at vi skal løfte i flok, fortæller Kasper Larsen. 

4 gode råd

  • Bare kom i gang
    Få fat i ildsjælene, og få samlet dem, der vil være med. Bare kom i gang med biodiversitet – vi har travlt!
  • Gør det konkret
    Drøm højt, men få det lynhurtigt gjort konkret. Og sørg for at få struktur på projektet. Kontakt en erhvervskonsulent, hvis der er en i jeres kommune, og få hjælp til faciliteringen.
  • Gå ikke efter det perfekte
    Biodiversitet behøver hverken være kompliceret eller perfekt. Lav en god løsning og noget, der kan implementeres.
  • Lær af andre, og del erfaringer
    Byg videre på hinandens viden og erfaringer, så I ikke skal begynde helt fra bunden. Vi skal hjælpes ad om biodiversitet – tag gerne fat i os!
Hør Kaspar Nielsen og Daniels Paetschs råd til at samarbejde om biodiversitet
Videoen er udarbejdet af WWF Verdensnaturfonden og Dansk Industri

Relateret indhold