Ingrediensernes egenskaber
Palsgaard hjælper globale fødevarevirksomheder med at få mest muligt ud af at kunne blande olie og vand. Med virksomhedens specialiserede emulgatorer og emulgator-/stabilisatorblandinger kan producenter af kager og kageblandinger, chokolade og konfekture, mejeriprodukter, is, mayonnaiser og margarine forbedre kvaliteten og forlænge holdbarheden af deres produkter.
En luftig og lækker kagestruktur, chokolader med flotte mønstre, en flot og skarpskåren flødedekoration, en luftig og cremet is eller en sprød, men mindre fedtholdig, croissant er eksempler på egenskaber, som emulgatorer kan hjælpe med at tilføre.
Fra energitung til klimaneutral
Palsgaard producerer blandt andet emulgatorer og stabilisatorblandinger af råvarer som planteolier, citronsyre, mælkesyrer og plantebaserede stabilisatorer som carageenan, guar og johannesbrødkernemel. Råvarerne forarbejdes i en række processer, som forbruger store mængder energi.
Krævende processer
De skal varmes op og køles ned, inddampes og blandes. Der skal pumpes og bearbejdes, ofte under højt tryk og med høje eller meget lave temperaturer. Robotter og maskiner kræver energi. Derfor er produktionen af emulgatorer ofte en stor udleder af klimagasser som CO2.
For at nå det ambitiøse mål, blev Palsgaard’s fabrik i Juelsminde udvalgt som testfabrik og startpunkt for reduktion af CO2-udledninger.
Fra vision til virkelighed
Palsgaards vision var så ambitiøs, at et enkelt greb og én simpel løsning, ikke kunne klare udfordringen: der var mange elementer, der skulle bringes i spil. At reducere CO2-udledningen i fødevareingrediensbranchen handler nemlig om meget mere end grøn strøm og spare-pærer. Hvert trin i produktionen blev omhyggeligt gennemgået for at finde de klimavenlige løsninger. Energiforsyningen blev gentænkt. Isolering, varmegenindvinding, udskiftning af fossile brændsler med biogas og biomasse samt strøm fra vandkraft er nogle af de områder, Palsgaard satser på.
CO2-neutral to år før tid
Resultaterne er nået to år før planlagt. Palsgaards seks fabrikker rundt om i verden har allerede reduceret netto-CO2-udledningen fra over 12.000 tons i 2010 til nul i 2018, og dermed sparet atmosfæren for over 56.000 tons CO2. Det svarer til udledningen fra 5.000 europæiske husholdninger på et år. Så vidt vides er Palsgaard verdens første og hidtil eneste producent af emulgatorer, hvor det er lykkedes at blive CO2-neutral.
Så vidt vides er Palsgaard verdens første og hidtil eneste producent af emulgatorer, det er lykkedes at blive CO2-neutral.
Fremtiden er bæredygtig
Den nemmeste og hurtigste måde at skrue ned for CO2-udledningen er at lukke for produktionen, men Palsgaard er gået den modsatte vej og skruer op for produktionen, samtidig med at der skrues helt ned for CO2-udledningen. Frem mod 2024 vil nye investeringer i produktionsanlæg gøre Palsgaard i stand til at fordoble produktionen og fastholde CO2-udledningen på nul. Fremtidens produktion af fødevareingredienser er bæredygtig.