19.04.23 DI Handel Nyheder

Rekordhøj omsætning for engroshandlen i 2022

DI Handels nye årsrapport for engroshandlen viser, at omsætningen for branchen på det overordnede niveau har haft et stærkt år. Årsrapporten viser dog også, at producentpriserne har været på himmelflugt i 2022, hvilket udhuler noget af omsætningsstigningen. Omsætningen fordelt ud på underbrancher er positiv over hele linjen, men der er store forskelle på hvor positivt det har været.

I en tidligere artikel på baggrund af årsrapporterne for detail- og engroshandlen, blev det understreget, at handelserhvervet står stærkt på vej ind i en usikker fremtid. Særligt engroshandlen har set positive tendenser på det overordnede niveau, og det ser også positivt ud, når der dykkes ned i underbrancherne. Der er dog stor variation i hvor positivt det står til på tværs af de forskellige underbrancher.

Omsætningsstigninger på tværs af alle underbrancher

Engroshandlens omsætning er steget til et rekordhøjt niveau på 1.327 mia. kr., hvilket ligger hele 24,2 pct. højere end i 2021. Omsætningsstigningen er fordelt ud på samtlige af engroshandlens underbrancher, men der er store forskelle i størrelsen af stigningerne. Særligt underbranchen ”anden engroshandel” har set en fremgang i omsætning med en stigning på 56 pct. fra 2021 til 2022.

De næststørste stigninger er at finde indenfor underbrancherne ”agenturhandel”, ”engroshandel med korn og foderstof” og ”engroshandel med andre maskiner” med stigninger på hhv. 21 pct., 16 pct. og 14 pct. De mindste stigninger er at finde indenfor ”engroshandel med it-udstyr” og ”engroshandel med tekstiler og husholdningsudstyr”, som har set en vækst på hhv. 9 pct. og 8 pct. sammenlignet med 2021.

imagewluh9.png

Underbranchen ”anden engroshandel” står for 37 pct. af omsætningen i 2022

Anden engroshandel stod i 2022 med en omsætning på 485 mia. kr., for hele 37 pct. af engroshandlens samlede omsætning, og har derfor bidraget til en stor del af den samlede omsætningsstigning indenfor engroshandlen. Branchen indeholder en bred vifte af produkter og deles underbranchen yderligere op i mere detaljerede underbrancher, er det også tydeligt, hvad der driver udviklingen. Den største detaljerede underbranche indenfor ”anden engroshandel”  er ”fast, flydende og luftformigt brændstof og lignende varer”, som også er den, der har set den største stigning i omsætningen, med en vækst på 147 pct. fra 2021 til 2022. Det må i høj grad tildeles de høje priser på energi.

Den næststørste detaljerede underbranche er ”træ, trælast og byggematerialer”, som mange byggemarkeder helt eller delvist har registreret deres forretning under. Denne underbranche har også haft et positivt 2022 og har set en omsætning på 74 mia. kr. i 2022, hvilket er en stigning på 8 pct. sammenlignet med 2021.

image7px1.png

Prisstigninger udhuler noget af omsætningsstigningerne

En del af forklaringen på de store omsætningsstigninger kan dog tildeles udviklingen i priserne, som har gjort, at den enkelte vare er blevet dyrere sammenlignet med tidligere. Producentpriserne belyser netop udviklingen i producenternes salgspriser og dermed også den pris, som det næste led i forsyningskæden skal betale for varerne.

For en række udvalgte varegrupper, er det producentpriserne for varegruppen ”træ og varer af træ og kork”, som ligger på det højeste niveau sammenlignet med 2015. For denne varegruppe, ligger producentpriserne for december 2022 39,3 pct. højere end i 2015. Producentpriserne for denne varegruppe er steget siden begyndelsen af 2021 og frem mod juli. Også varegrupperne ”beklædningsartikler” og ”fødevarer” ligger højt sammenlignet med 2015. For alle udvalgte varegrupper, gør det sig gældende, at priserne ligger på et højere niveau i 2022 end i 2021.

imagebd4c.png

DI Handels interaktive dashboards

Husk, at du som medlem af DI Handel altid kan se de seneste tal for engros- og detailhandlen i DI Handels interaktive konjunkturbarometre.

Engros: Konjunkturbarometer - engroshandlen

Detail: Konjunkturbarometer - detailhandlen

Relateret indhold