Det er ikke ualmindeligt, at kvinder med endometriose fejlagtigt bliver diagnosticeret med andre lidelser såsom irritabel tyktarm eller blot henvises til at ”udholde” smerten som en del af menstruationscyklus og det at være kvinde, skriver indlæggets skribenter. Arkivfoto: Martin Kurt Haglund

02.07.24 DI Life Science Nyheder

Endometriose er ikke bare en kvindesygdom

Endometriose er en kronisk sygdom, der kræver handling nu i form af en national handlingsplan.

Bragt i Jyllands-Posten 01.07.2024

Kvindesygdomme og kvinders sundhed er efter årtier uden fokus så småt begyndt at rykke på sig. Heldigvis for det – det er der i den grad brug for. En af de oversete sygdomme er endometriose.

Endometriose er en smertefuld og invaliderende tilstand, som påvirker små 200 millioner kvinder verden over.  Det er på tide, at vi retter vores opmærksomhed mod denne ofte oversete sygdom og erkender dens alvorlige indvirkning på kvinder i alle aldre. 

Endometriose er ikke blot en ”kvindesygdom”; det er en kronisk tilstand, der kræver en større offentlig bevidsthed og politisk handling.

Det bliver anslået, at hver 10. kvinde i den fødedygtige alder lider af endometriose. Og listen af konsekvenser for den enkelte og for samfundet er lang: mange smerter, der påvirker arbejdsevnen for den enkelte – og resulterer i et lavere arbejdsudbud på samfundsniveau – forringet livskvalitet og for nogle infertilitet.

Desværre lider mange kvinder i årevis i stilhed uden en korrekt diagnose eller behandling. Det skyldes delvist manglen på viden om endometriose blandt både læger og den bredere offentlighed. 

Det er ikke ualmindeligt, at kvinder med endometriose fejlagtigt bliver diagnosticeret med andre lidelser såsom irritabel tyktarm eller blot henvises til at ”udholde” smerten som en del af menstruationscyklus og det at være kvinde.

Ved en høring om endometriose i DI kom eksperter, patienter, læger og forskere frem til, at for at tackle endometriose effektivt er det nødvendigt med en national handlingsplan. 

En national handlingsplan for endometriose skal blandt andet have fokus på at øge kendskabet til sygdommen blandt både offentligheden og sundhedspersonalet, forbedre diagnosticerings- og behandlingsmulighederne, øremærkede midler til forskning og innovation samt sikre, at kvinder med endometriose og pårørende modtager den støtte, de har brug for.

Der er også behov for at etablere et Videnscenter for Endometriose, hvor sundhedspersonale og kvinder kan finde information om endometriose, og hvor praktiserende læger og øvrige speciallæger kan få en samlet adgang til værktøjer og sparring om tidlig diagnosticering og bedre behandling.

Det er på tide, at politikerne handler for at adressere endometriose som den samfundskritiske sundhedsudfordring, den er. Ved at lave en national handlingsplan kan vi sikre en bedre fremtid for kvinder med endometriose og bidrage til at nedbringe den betydelige byrde, de står over for.

 

Indlægget er skrevet af

Peder Søgaard-Pedersen, underdirektør og chef for DI Life Science

Camilla Fabricius, MF (S), medlem af Sundhedsudvalget og ordfører for kvindesygdomme

Ulrik Bak Kirk, Chief Consultant, FEMaLe Coordinator

Julie Sjølin Kiil, Formand, Endometriose Fællesskabet

Relateret indhold