19.11.19 DIB Blog

Skab bedre regler for generationsskifte

Ejerledede og familieejede virksomheder udgør en vigtig del af dansk erhvervsliv og det danske samfund. Faktisk er hele 90 procent af alle danske virksomheder i denne kategori. Fra helt små virksomheder til nogle af vores allerstørste og globalt kendte virksomheder.

Kommer man uden for de større byer, så er det op imod tre ud af fire privatansatte, der har sit arbejde på en ejerledet eller familieejet virksomhed. I lokalsamfundene betyder virksomhederne derfor rigtig meget.

Regeringen indgik 27. juni et forståelsespapir med støttepartierne, hvor der på første side står, at ”Vi skal tage et opgør med centralisering af Danmark. Så der er udvikling, muligheder, arbejdspladser og velfærd i hele landet.” Samtidig er der bred politisk enighed om, at Danmark med virksomhederne i front skal investere massivt i grøn omstilling. Begge dele forudsætter, at lokale virksomheder har den nødvendige risikovillighed, virkelyst og kapital til at holde sig foran konkurrenterne.

Derfor er det en gåde, hvordan et politisk flertal samtidig kan mene, at vejen frem er en massiv stramning af skatten på generationsskifte af de mange ejerledede og familieejede virksomheder.

Læs også: Tema om generationsskifte i DI Business

Usikkerheden bremser lokal vækst og arbejdspladser

På DI’s ejerskiftekonference 21. oktober fortalte flere virksomhedsejere, hvordan en strammere beskatning vil føre til færre investeringer i virksomhederne. Og det handler ikke bare om nogle enkelte virksomheder, men om  tusindvis af virksomheder landet over, som vil blive berørt.

Den politiske undskyldning har været, at man bare tilbageruller en tidligere skattelettelse, så vi vender tilbage til situationen for fire år siden, hvor satsen var 15 procent. Men det er forkert. Nedsættelsen af satsen var primært en kompensation for den betydelige stramning, der ramte de familieejede virksomheder i foråret 2015. Her afskaffede man nemlig den faste måde at beregne virksomhedens værdi på, hvilket med ét slag gjorde det gennemsnitlige generationsskifte langt mere kompliceret, mere end 1,5 gange så dyrt som hidtil og langt mere usikkert.

Nødvendigt med retskrav for beregning af skat

Derfor er det en vigtig mærkesag for DI at få skabt bedre og klarere regler for generationsskifte af virksomheder. Der skal være et retskrav på, hvordan virksomhedens værdi fastsættes, så der kan planlægges i god tid. Værdien skal ikke bygge på luftige fremtidige forventninger, men på de reelle forhold i virksomheden. Og beskatningen må ikke hindre virksomheden i at kunne investere i fremtiden.

Danske virksomheder og deres medarbejdere bidrager hvert år med 550 mia. kr. til finansiering af vores fælles velfærd. Uklare regler og kapitaldræn af de lokale virksomheder bidrager ikke til dette. Tværtimod.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret indhold