28.01.20 DIB Blog

Virksomhederne har data, der kan sætte turbo på grøn omstilling

Brug af data kan løfte en stor del af den grønne omstilling. Og virksomhederne er i dén grad klar til at udrulle tech-løsninger, som reducerer CO2-udledning. Det viser indspil fra samarbejdet i klimapartnerskaberne, blogger Lars Frelle-Petersen, direktør i Dansk Industri.

Alle ved efterhånden, at sol- og vindenergi er en vigtig del af løsningen i den grønne omstilling. Hvor vi tidligere hentede energi op fra undergrunden, indfanger vi nu vedvarende energi fra oven.

Men det er ikke kun sol og vind, der skal til, for at vi kan nå i mål med regeringens ambition om at reducere Danmarks udledning af CO2 med 70% inden 2030. Mindst lige så vigtigt er al den data, der ’flyver’ rundt mellem borgere, virksomheder og offentlige myndigheder.

Data kan i langt højere grad bruges til at udvikle og implementere løsninger, som kan skabe mere energieffektiv udnyttelse af ressourcer og nedbringe CO2-udledning.

Blandt de forslag, vi modtager i forbindelse med arbejdet i regeringens 13 klimapartnerskaber, kan vi se, at der allerede nu er et hav af gode idéer og løsningsforslag ude i virksomhederne. Det er både løsninger, som allerede er færdigudviklede og klar til at rulle ud i større målestok og løsninger, der stadig er på tegnebrættet men klar til at implementere snarest.

Data har aldrig været mere tilgængelig og pålidelig end i dag. Og meget af den avancerede teknologi, der skal bruges for at drage fordel af de store datamængder til bæredygtig udvikling, findes allerede.

Microsoft Danmark og Danfoss samarbejder for eksempel om at regulere energiforbruget i store industrielle køleanlæg til detailhandlen. Ved hjælp af sensorer i køleanlæggene kan Microsoft indsamle enorme mængder af data i realtid, som de analyserer og på den måde sikre, at anlæggene opererer så energieffektivt som muligt. Samarbejdet har reduceret CO2-udledningen fra køleanlæggene med 30 procent.

Et andet eksempel er IBM Danmark, som har udviklet og testet en markedsplatform til salg af fleksibelt elforbrug, hvilket kan bidrage til at regulere og finansiere den grønne strøm. Målet er dels at maksimere udnyttelsen af den grønne energi gennem fleksibelt elforbrug og dels at forudse, registrere og afregne den leverede fleksibilitet sikkert og pålideligt ved hjælp af blockchain-teknologi, IoT (Internet of Things) og machine learning. På den måde reduceres udledningen af CO2 markant samtidig med, at virksomheder, der benytter løsningen, sparer penge på deres elregning.

Men det er ikke kun store, amerikanske tech-virksomheder, der har gode bud på digitale løsninger, der kan sikre den grønne omstilling.

Danske Kamstrup, der udvikler og fremstiller målerudstyr til måling af energiforbrug, har præsenteret en løsning, som kan reducere udledningen af CO2 betydeligt. Data fra Kamstrups timeaflæste fjernvarmemålere kan anvendes til at opdage varmetab i fjernvarmenettet og kan på den måde sænke energiforbruget til opvarmning. Kamstrups digitalisering af fjernvarmenettet kan desuden anvende forbrugernes data til at sikre en effektiv produktion og finde fejl i bygningernes varmeinstallationer. Begge dele er med til sikre mindre unødig udledning af CO2.

I DI er vi stolte over at bidrage til samtlige af regeringens klimapartnerskaber. Og jeg er personligt enormt imponeret over den idérigdom og det væld af løsninger, som virksomheder i klimapartnerskabet for IT, service, rådgivning og turisme, som jeg selv har været involveret i, har bragt på bordet.

Regeringen gav os en kort tidsfrist til at komme med mulige løsninger på én af de største globale udfordringer, vi står over for – og virksomhederne har leveret.  

Det er mit håb, at regeringen vil sætte handling bag ordene og tage virksomhedernes mange gode bud med ind på Slotsholmen, så vi for alvor kan sætte turbo på udrulningen af alle de grønne tech-løsninger.

Følg klima hos DI

Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.

Læs mere om klimapartnerskaberne

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Lars Frelle-Petersen

Lars Frelle-Petersen

Medlemsdirektør

  • Direkte +45 3377 3606
  • Mobil +45 4097 4462
  • E-mail lfp@di.dk

Relateret indhold