10.12.20 DIB Blog

Skatteudskydelse kan hjælpe virksomheder igennem anden bølge corona

Med coronakrisen på fuldt blus igen har virksomhederne brug for at kunne udskyde de kommende dobbeltbetalinger og låne til at betale A-skat for december. Politisk direktør Emil Fannikke Kiær, DI blogger om, at der skal handles hurtigt for at sikre erhvervslivets overlevelse.

Coronakrisen er som mareridtet, der nægter at slippe.

I turisme- og oplevelsesøkonomien er flere virksomheder decideret truet af konkurser. I 38 kommuner er store dele af erhvervslivet lukket ned eller hårdt ramt på indtjeningen. Vi har nu en situation, der minder meget om det, vi oplevede i foråret.

Det er derfor afgørende, at vi handler hurtigt, hvis vi skal sikre virksomhedernes overlevelse og gøre det muligt for dem at udvikle i stedet for afvikle - og fastholde Danmarks konkurrenceevne.

Det, virksomhederne har brug for her og nu, er likviditet. Det kan de få på to måder: Via skatteudskydelse og via lån til at betale skat.

Udskyd de dobbelte skattebetalinger

I DI foreslår vi at flytte de måneder med dobbeltbetaling af A-skat, der er på vej i januar, marts og maj 2021.

A-skattebetalingen er i de måneder dobbelt, fordi A-skatten i april, maj og juni 2020 blev udskudt under coronakrisens første bølge. Desværre ser Danmark ikke ud til at være vendt tilbage til normale tilstande i foråret 2021. Og derfor giver det meget bedre mening at udskyde betalingen yderligere til for eksempel de to sidste kvartaler af 2021, for virksomhederne har brug for likviditet nu og her.

Der har hele tiden været politisk enighed om at flytte dobbeltbetalingerne til et tidspunkt, hvor det var mere muligt for virksomhederne at betale. Og selvfølgelig kan vi ikke udskyde betalingerne i en uendelighed, for så oparbejder virksomhederne en pukkel.

Men når vi kommer til slutningen af 2021, er erhvervslivet – forhåbentlig – ikke længere lagt ned af restriktioner. Og vi har måske en vaccine.

Lav lån til A-skat

DI foreslår desuden, at der bliver åbnet for, at virksomhederne kan få et lån svarende til den A-skat, som forfalder til betaling her i december. For små og mellemstore virksomheder (SMV’er) skal betalingen falde i dag d. 10. december 2020, så den kan vi ikke nå at udskyde.

Det vil frigive nødvendige ressourcer, der kan bruges til blandt andet nye investeringer, løn til medarbejdere eller noget helt tredje, der kan sikre virksomhedernes overlevelse i en periode, hvor de er ramt af hårde restriktioner.

Og det svarer i øvrigt til den ordning, der lige er blevet genåbnet, hvor SMV’er kan låne et beløb svarende til den moms, der forfaldt til betaling i marts 2020.

Emil Fannikke Kiær

Emil Fannikke Kiær

Erhvervs- og Medlemsdirektør

  • Direkte +45 3377 3032
  • Mobil +45 2476 7713
  • E-mail efk@di.dk

Relateret indhold