25.10.22 DIB Blog

Går din SMV glip af oplagte gevinster?

Små og mellemstore danske virksomheder er blandt verdens mest opfindsomme. Men de færreste beskytter ideerne, selv om det betaler sig på flere måder. Det vil vi lave om på i DI, skriver Mie Nancy Grouleff.

Danske SMV’er er nogle af de mest innovative i verden. Sammenlignet med andre europæiske SMV’er ligger de danske 134.8 procent over gennemsnittet, når det handler om innovationskraft. På verdensplan ligger danske SMV’er på en 10 plads over de mest innovative virksomheder.

I Dansk Industri (DI) er vi både stolte og glade for, at de danske SMV’er bliver ved med at være blandt verdens bedste til at innovere på trods af COVID-19, krig i Europa, inflation, og energikrise. Det er med innovation, at vi kan komme gennem de aktuelle kriser og skabe et endnu bedre samfund.

Desværre går innovationen hos danske SMV’er ikke går hånd i hånd med SMV’ernes beskyttelse og håndhævelse af deres immaterielle rettigheder. Kun hver tiende SMV registrerer deres immaterielle rettigheder, selvom registreringen giver en positiv effekt for 93 procent af de virksomheder, der har prioriteret det.  

Det er blevet billigere at håndhæve rettigheder

I DI oplever vi, at en del SMV’er mener, at det er for dyrt og tidskrævende at registrere sine rettigheder. Men selvom rettighedsregistreringen langt fra er gratis, er det i sidste ende langt billigere at have registreret sine rettigheder, hvis man står overfor en krænkelse. Håndhævelse af krænkelser er nemlig heller ikke en billig omgang ved domstolene, hvor der både er udgifter til domstolene, skønsmænd, og advokater.

Derfor har DI været med til at skabe DesignNævnet, som blev lanceret i starten af året. Det er en billigere og hurtigere måde at håndhæve rettigheder på end gennem domstolene.

For nogle af DI’s medlemmer har krænkelser betydet, at de ikke har haft andet valg end at lave deres varemærke om, fordi de ikke havde registreret deres rettigheder. Derfor er det altid DI’s klare anbefaling at registrere rettigheder eller som minimum have en strategi over, hvilke rettigheder der skal registreres og hvilke, der ikke behøves at registreres.

SMV’er, der registrerer deres rettigheder, oplyser at de får:

1) et bedre image,

2) bedre beskyttelse af deres rettigheder, og

3) en bedre og langsigtet forretningsstrategi.

Lettere at tiltrække investorer

I DI kan vi tilføje 3 gode grunde til at registrere immaterielle rettigheder:

1) Stærkere håndhævelse ved eventuelle krænkelser

2) Tiltrækning af investorer

3) Licensaftaler

Det er DI’s ambition at hjælpe medlemmerne med deres immaterielle rettigheder. Derfor har vi bl.a. en række webinarer i øjeblikket, som netop vedrører, hvordan man beskytter sine produkter bedst muligt og håndhæver sine immaterielle rettigheder. Det er en af DI’s mange tiltag for at hjælpe SMV’erne med at varetage deres immaterielle rettigheder.

Det næste webinar afholdes den 18. januar, hvor advokaterne Kasper Frahm og Michala Kragmann fra Plesner vil fortælle om produktefterligninger.

Tilmelding til webinaret: Lær hvordan du beskytter og håndhæver dine IP-rettigheder bedst muligt (danskindustri.dk)

Bemærk, at allerede afholdte webinarer også kan ses eller genses på linket.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Mie Nancy Grouleff

Mie Nancy Grouleff

Konsulent, advokatfuldmægtig

  • Direkte +45 3377 3638
  • Mobil +45 6060 6634
  • E-mail migr@di.dk

Relateret indhold