15.03.23 DIB Blog

Uanset hvad: Åben dør-områder skal fastholdes til havvind

En hel industri venter på at få svar på, om Åben dør-ordningen lukker permanent. Uanset hvad bør de udpegede havområder fastholdes til havvind, blogger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI.

Siden den 6. februar 2023 har en hel industri ventet på at få svar på, om hvorvidt Åben dør-ordningen lukker permanent. Det var nemlig den dato, alle ansøgninger blev sat i bero af Energistyrelsen, som dermed sendte et et mildest talt uheldigt signal til de grønne investorer, som i god tro investerer i grøn energi.

 

Og selvom to af åben dør-projekterne - Aflandshage og Frederikshavn - heldigvis er genstartet sidenhen, så svæver de resterende 25 projekters skæbne stadig i uvished.

 

Rammevilkår i Danmark skal være faste og forudsigelige. Det er afgørende for en vellykket, markedsdrevet grøn omstilling, og det er langt fra det signal, der er sendt med berosættelsen!

 

 

Billig strøm er afgørende for Power to X

Flere af de ansøgninger, der venter på at få afgjort deres skæbne, er på størrelse med eller større end Thor Havvindmøllepark, som er den hidtil største havvindmøllepark på dansk jord.

Grunden til, det er så store mængder havvind, der er søgt om i åben dør-ordningen er blandt andet, at ansøgerne vil koble havvindmølleparken direkte til produktionen af fremtidens grønne brændsler, Power to X.

For at producere Power to X skal der nemlig være styr på en række forudsætninger, hvoraf tilstrækkelige mængder af grøn strøm til en billig pris er den vigtigste. Halvdelen af en businesscase for Power to X er strømprisen, så hvis der kommer styr på de forudsætninger gennem nok havvind, kan Danmark ifølge den tidligere regerings strategi for Power to X (december 2021) potentielt dække op til tre pct. af det globale marked for fremtidens brændsler.

 

For investorerne i Power to X-anlæg er det hastighed, der tæller. De skal nemlig træffe en investeringsbeslutning i første halvår af 2023, så de kan være klar til at producere inden 2030.

 

”Hvad er mine muligheder?”


Når Birgitte Nyborg som statsminister i DR’s dramaserie Borgen er fortvivlet og står overfor store beslutninger, spørger hun altid sine rådgivere ”Hvad er mine muligheder?”. Nuvel, der er forskel på virkelighed og drama, men lad os alligevel se på mulighederne.

 

I den bedste af alle verdner bliver ordningen genåbnet, og vi sætter strøm til den grønne omstilling i morgen. Men hvis man tager sig den frihed at læse lidt mellem linjerne på diverse udmeldinger, ser det en anelse vanskeligt ud at få pustet liv i den gamle ordning, som vi kender den.

 

Derfor er det mest sandsynlige, at ordningen ser anderledes ud, når vi rammer sommerferien i 2023. Lige nu er det en kamp mellem politik og juraen, som siger, at ordningen ikke kan notificeres i EU. Juraen vinder altid, og hvis der er juridisk benspænd omkring statsstøtte, skal sagsbehandlingen selvfølgelig stoppe og ordningen i stedet gentænkes politisk.

 

I den gentænkning er det helt nødvendigt, at man politisk fastholder muligheden for at have et særskilt havvindspor, der ikke ligger i en statslig udbudsordning. Områderne, som er udlagt til åben dør-ordningen bør fastholdes, for hvis døren til ordningen lukkes permanent, er der et industrielt behov for at få strøm til at indfri Power to X-ambitionen om 6 gigawatt i 2030 på anden vis. Dertil kommer det politiske løfte om at være nettoeksportører af grøn energi 2030.  

 

Med andre ord:

Der skal hurtigst muligt ro om rammevilkårene, når det gælder de grønne investeringer. I DI ser vi frem til en hurtig og holdbar løsning på åben dør-ordningen, der kan inkludere en model med elementer af konkurrenceudsættelse.

Læs også: Nordsøens grønne guld – skal din virksomhed være med i det næste væksteventyr?

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Emil Fannikke Kiær

Emil Fannikke Kiær

Erhvervs- og Medlemsdirektør

  • Direkte +45 3377 3032
  • Mobil +45 2476 7713
  • E-mail efk@di.dk

Relateret indhold