27.10.17 DIB Nyheder

Væksten i USA overrasker positivt

Amerikansk økonomi voksede med overraskende 3,0 pct. i tredje kvartal. Der ventes også høj vækst i indeværende kvartal, hvilket er godt nyt for dansk eksportvirksomheder.

Det var ventet at amerikansk økonomi blev blæst omkuld af orkanerne Harvey og Irma. De nye tal viser det ikke skete, og udsigten for indeværende kvartal er også særdeles gunstig. Erhvervstilliden blandt fremstillings- og servicevirksomheder ligger på det højeste niveau i flere år, hvilket signalerer øget aktivitet, det er godt nyt for amerikansk økonomi og dansk eksport, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

- Væksttallene øger presset på den amerikanske centralbank for, at hæve renten igen til december. Arbejdsmarkedet strammer mere og mere til, ledigheden er på laveste niveau siden 2001, og lønningerne stiger i hurtigste tempo siden finanskrisen. Med fremgang i økonomien og et øget pres på arbejdsmarkedet stiger sandsynligheden for, at FED vil hæve renten igen til december. Den lave inflation er jokeren, der kan få FED til at være afventende, siger Allan Sørensen.

Den seneste jobrapport viste tilbagegang i beskæftigelsen for første gang i syv år, men også disse tal var påvirket af orkanerne. Over de seneste syv år er mere end 16 mio. amerikanere er kommet i arbejde, og sammen med stigende lønninger har det løftet forbrugernes lyst til at bruge penge.

- De amerikanske forbrugere har været i usædvanligt godt humør over det seneste halve år, og der er derfor lagt op til øget vækst i forbruget, hvilket er rigtig positivt for amerikansk økonomi, hvor det i høj grad er privatforbruget der dikterer tempoet.

Væksten i USA giver danske virksomheder gode muligheder på det amerikanske marked. Virksomhedernes største udfordring er, at dollaren er faldet med næsten 10 procent over det seneste halve år. Allan Sørensen, Cheføkonom

- Væksten i USA giver danske virksomheder gode muligheder på det amerikanske marked. Virksomhedernes største udfordring er, at dollaren er faldet med næsten 10 procent over det seneste halve år. Hvis Donald Trump oveni indfører en mere protektionistisk linje i den amerikanske handelspolitik, så kan det for alvor spænde ben for flere nye ordrer til danske virksomheder, siger Allan Sørensen.

USA er et af Danmarks allervigtigste markeder. Danske virksomheder eksporterede sidste år varer og tjenester for 120 mia. kr. til USA.

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk