Nordic Power Converters er et eksempel på en spinout fra et universitet. Her er det stifter Mickey Pierre Madsen, der tegner og fortæller.

Kim Vadskær
29.11.17 DIB Nyheder

Rekordmange virksomheder udsprunget fra universiteterne

Antallet af nye spinout-virksomheder nåede i 2016 sit højeste niveau, siden man i 2000 begyndte at måle på antallet. Det er glædeligt, mener DI, der dog også drypper lidt malurt i bægeret.

21 nye virksomheder blev i 2016 indberettet som spinouts fra universiteter og hospitaler, viser den netop udkomne årlige rapport Viden til Vækst 2016. Det er det højeste antal, siden man begyndte målingen af spinout-virksomheder i år 2000.

Rapporten viser også, at der de sidste fem år er skabt over 90 nye spinout-virksomheder, og at de i højere grad udvikler sig til større virksomheder end andre iværksættervirksomheder. En opgørelse foretaget i sidste års Viden til Vækst viste, at spinouts efter seks år beskæftigede i gennemsnit 10 årsværk, mens det samme tal for den gennemsnitlige iværksættervirksomhed var 1,7 årsværk.

- Spinouts er et godt konkret eksempel på, hvordan forskningen kan skabe både arbejdspladser og vækst til gavn for Danmark. Derudover kan ny viden skabe nye eller bedre produkter, for eksempel velfærdsteknologi, som giver en bedre behandling på sygehusene med ny teknologi og medicin, siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind i en pressemeddelelse.

Tilknytningen til universitetet er en kæmpe fordel. Og så er det en fordel at stifterne, som stort set alle er forskere med naturvidenskabelig baggrund, har blik for, at der skal en bred vifte af kompetencer til for at udnytte de kommercielle muligheder. Niels Retbøll, salgsdirektør i Nordic Power Converters

Strømforsyning fra Lyngby kan komme ud i hele verden

Især Danmarks Tekniske Universitet tegner sig for en stor del af spinout- virksomhederne. 34 af de 90 spinouts, der er skabt de sidste fem år stammer fra DTU. Blandt dem er Nordic Power Converters, der har fundet nye metoder til at fremstille strømforsyninger, så de kan blive meget mindre uden at effekten bliver påvirket negativt.

- Vi er udsprunget af forskningsarbejde, som en af vores stiftere, Mickey Pierre Madsen, lavede på DTU. Han og fire andre stiftede selskabet i 2015, og siden er vi vokset, så vi i dag er 10 ansatte, fortæller salgsdirektør Niels Retbøll, Nordic Power Converters.

Han forventer, at virksomheden i 2018 får brug for 3-4 medarbejdere mere, og at vækstpotentialet er enormt.

- Vi har valgt at fokusere på det professionelle LED belysningsmarked, der er i kraftig vækst og forandring. Vores ultra kompakte strømforsyninger giver de eksisterende aktører helt nye muligheder, hvorfor vi har potentiale til at blive en væsentlig spiller indenfor få år, siger Niels Retbøll.

DTU ejer 10 pct. af virksomheden, og det fortsatte samarbejde med universitetet giver også afkast i form af nye viden gennem fælles teknologi projekter.

- Vores produkt er meget specialiseret, så vi har brug for de helt rigtige folk. Derfor er tilknytningen til universitetet en kæmpe fordel. Og så er det en fordel at stifterne, som stort set alle er forskere med naturvidenskabelig baggrund, har blik for, at der skal en bred vifte af kompetencer til for at udnytte de kommercielle muligheder, fortsætter Niels Retbøll.

 

Malurt i bægeret – færre licensaftaler

I DI glæder underdirektør Charlotte Rønhof sig over at der kommer flere spinouts, og påpeger, at særligt de tekniske og naturvidenskabelig universiteter med DTU i spidsen og hospitalerne ifølge rapporten udgør en vigtig samarbejdspartner for virksomhederne.

- Virksomhederne efterspørger især naturvidenskabelig og teknisk forskning, så på det punkt overrasker det ikke, at de natur- og tekniskvidenskabelige universiteter kommer godt ud. Samtidig viser rapporten jo, hvor vigtigt det er for vores stærke life science-industri at gennemføre kliniske forsøg i samarbejde med dygtige læger på de danske hospitaler. Så stor cadeau til regionerne og hospitalsledelserne i den sammenhæng. Selvfølgelig kan man ærgre sig over, at den øgede aktivitet i regionerne sker på bekostning af statslige investeringer i forskning, som trods positive takter i sidste års finanslov, slet ikke er fulgt med velstandsudviklingen i samfundet, siger Charlotte Rønhof

Hun påpeger samtidig, at samarbejdet mellem universiteterne og virksomhederne er stagneret, og at der indgås færre licensaftaler end tidligere.

- Jeg håber, at der i den kommende forskningsstrategi er tænkt i initiativer, som kan fremme det offentlig-private forskningssamarbejde. For der er potentiale for langt mere samarbejde, og det skal vi forfølge. Det handler jo også om at prioritere forskning inden for de områder, som virksomhederne især efterspørger – og det er der heldigvis begyndt at være politisk fokus på, siger Charlotte Rønhof. 

 

Hvad er en spin-out?

En spinout-virksomhed er en ny virksomhed (oprettet inden for 12 mdr.), som er etableret på grundlag af aftaler med institutionen om overdragelse af teknologier og rettigheder (ejendoms- eller licensrettigheder). Det kan også være spinouts etableret på baggrund af aftaler med en specifik opfinder om selv at udnytte en rettighed til gengæld for et vederlag til institutionen.

Kilde: Styrelsen for Forskning og Uddannelse - Viden til Vækst

Øvrige tal fra statistikken

Udover spinout-virksomhederne blev der i 2016 anmeldt 475 opfindelser og der blev indgået 151 licens-, salgs- og optionsaftaler.

100 virksomheder deltog i 2015 i et eller flere ErhvervsPhD-projekter, hvilket er det højeste niveau, siden ordningen startede i 2002.

15 virksomheder har også samarbejdet med forskningsinstitutionerne om ErhvervsPostDoc-aftaler.

I 2016 indgav forskningsinstitutionerne 167 patentansøgninger. Antallet af udstedte patenter steg til 57 i 2016, svarende til en vækst på 46 pct. i forhold til 2015 og ligger på sit højeste niveau siden 2000. Antallet for universiteterne steg i sig selv med 75 pct.

Mette Fjord Sørensen

Mette Fjord Sørensen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3797
  • Mobil +45 5213 2312
  • E-mail mfj@di.dk

Relateret indhold