Den fynske havemøbelproducent Cane-line behøver ikke længere afregne moms i hvert land, den sælger sine borde og stole til

Cane-line
06.12.17 DIB Nyheder

EU gør det nemmere at afregne moms over grænser

Danske virksomheder fik tirsdag nye EU-regler for afregning af moms over grænser. Havemøbelproducenten Cane-Line er især begejstret for den nye one stop-shop, hvor den slipper for at afregne moms i hvert EU-land. DI håber, de nye regler vil give endnu flere mod på e-eksport.

Tirsdag var en rigtig god dag for danske virksomheder, der har e-handel i Europa.

EU’s økonomi- og finansministre vedtog et forslag for EU-Kommissionen, der gør, at virksomheder, der sælge til forbrugere i andre EU-lande, fremover kan nøjes med at henvende sig ét sted, når de skal afregne moms på websalg.

Til stor glæde for fynske Cane-line, der sælger havemøbler i hele verden.

- Den nye one stop shop-mulighed for at afregne alle EU-medlemslandes moms ét sted - og at det sted er i Danmark - bliver en kæmpe administrativ lettelser for os, siger Cane-line’s økonomichef Anette Muus.

Læs også: Outsourcing halveret

Kan du sige moms på fransk?

Cane-line sælger møbler til forbrugere. Fordi virksomheden har salg over et vist beløb til Tyskland, Frankrig, Sverige, England og Østrig, er den momsregistreret i de lande.

Som det er nu, skal økonomichefen og hendes medarbejdere logge ind på hver lands SKAT for at afregne moms, når den sælger for eksempel havestole til en familie i et andet land i EU.

Økonomichef Anette Muus fortæller, at det er en kæmpe administrativ byrde.

- Der er store forskelle og systemer fra land til land. Nogle afregner per måned, andre per kvartal. Satserne er forskellige, det samme er log in-procedurer og adgangsnøgler. Landene skifter jævnligt procedurer, får nye hjemmesider og laver opdateringer. Alene at lære momsfagudtryk på hvert originalsprog er en historie for sig, siger hun.

Det er momsfrit for en virksomhed at sælge til en anden virksomheden indenfor EU, når vi har cvr nr. Udfordringerne kommer, når en virksomhed sælger til en forbruger.

42 procent af de europæiske indkøbere køber ind via digitale kanaler. Annette Falberg, Branchedirektør

Websalget vokser

Når de nye EU-regler er så glædelige, er det blandt andet også fordi, det er den vej salget går, forklarer Cane-line’s økonomichef.

Branchedirektør for DI Handel Annette Falberg er også glad.

Hun peger på, at de nye regler vil gøre det lettere for flere virksomheder at komme i gang med eksport via e-handel, fordi én af de store barrierer er væk.

- 42 procent af de europæiske indkøbere køber ind via digitale kanaler. Hvis danske virksomheder ikke er til stede digitalt, kommer vi simpelthen til at gå glip af omsætning i fremtiden, siger hun.

Læs også: Salget i Europas butikker faldt i okotober

Mere fair spilleplade

Konceptet med at afregne moms i en one-stop-shop er ikke nyt.

Siden 2015 har sælgere af elektroniske ydelser som for eksempel software og e-bøger kunne afregne moms til alle EU-lande på den måde.

Når konceptet nu udbredes betyder det desuden, at danske virksomheder får mere fair konkurrencevilkår, siger branchedirektøren.

- Med de nye regler vil der blive skabt en level playing field, når der sælges varer til forbrugere i EU. Forbrugere vil fremover møde samme momssats, uanset om der handles i en fysisk butik eller på nettet. Det er vi glade for, siger Annette Falberg.

Den del af de nye regler, der vedrører one-stop-shoppen, ventes at træde i kraft i 2021.

Karen Witt Olsen
Skrevet af:

Karen Witt Olsen

Relateret indhold