Fra venstre er det borgmester Ib Boye Lauritsen (V) Ikast-Brande Kommune, grøntsagsproducent Axel Månsson, direktør Ole Hvelplund, Nature Energy, finansminister Kristian Jensen (V) og  borgmester Søren Steen Andersen (V), Assens Kommune.

Foto: Rune Ekelund, Skovdal Nordic
02.03.18 DIB Nyheder

Bukkehornsfrø satte spiren til Danmarks første økologiske biogasanlæg

Danmarks første økologiske biogasanlæg er sat i drift ved Brande. Finansminister Kristian Jensen klippede snoren og understregede i sin tale det store danske eksportpotentiale i biogassen.

Danmarks første økologiske biogasanlæg blev fredag 2. marts sat officielt i drift. Efter afbud fra HKH prins Joachim som følge af HKH Prins Henriks død, var finansminister Kristian Jensen (V) indkaldt som officiel åbningsmand.

- Med erfaringerne fra et biogasanlæg som dette, kan vi på sigt få energi fra biogas, der er fuldt ud konkurrencedygtig. Udviklingen har presset prisen på alternative energiformer som fx vind ned, og vi skal videre den vej. I dag kræver biogassen en lidt højere støtte end nogle af de andre. Men der skal man huske på de ekstragevinster, der er ved biogas, sagde Kristian Jensen.

Ekstragevinsterne handler blandt andet om bedre udnyttelse af husdyrgødning, som i dette biogasanlæg især kommer økologiske producenter omkring Brande til gode.

- Vi vil være selvforsynende med kvalitetsgødning, og så er det betryggende at have sin egen gødningsfabrik i baghaven, siger økologisk grøntsags- og ægproducent Axel Månsson, der sammen med det fynske biogasselskab Nature Energy er ejer og initiativtager til biogasanlægget. 

Danmark kan blive det første land i Europa der siger farvel til den fossile naturgas, da det allerede i 2035 er muligt at dække gasforbruget i de danske virksomheder og hjem med grøn biogas Direktør Ole Hvelplund, Nature Energy

Bukkehornsfrø satte gang i projektet

Axel Månsson kom første gang på ideen, da hans salg af salat pludselig faldt drastisk på grund af en fødevareskandale, der gjorde mange tyskere syge, og hvor salat i første omgang fik skylden.

- Det viste sig at være importerede bukkehornsfrø fra Egypten, der var synderen. Men det fik mig for alvor til at indse, at alene mistanken om, at noget kunne være galt med vores produkter kunne ødelægge vores virksomhed. Den risiko skulle minimeres, og derfor besluttede jeg at gå i gang med at bygge et biogasanlæg, siger Axel Månsson.

Anlægget kan opvarme 4.000 huse om året eller få en lastbil til at køre 350 gange rundt om jorden ved at omdanne økologisk gylle, rådne løg og andre restprodukter til biogas. 

- Danmark kan blive det første land i Europa der siger farvel til den fossile naturgas, da det allerede i 2035 er muligt at dække gasforbruget i de danske virksomheder og hjem med grøn biogas, siger adm. dir. i Nature Energy Ole Hvelplund.

Læs også: Eksport af biogasteknologi kan give job til 20.000

Stort eksportpotentiale

Ifølge Michael Persson, sekretariatsleder i DI Bioenergi, er etableringen af et økologisk biogasanlæg i Danmark en vigtig milepæl for danske biogasanlæg.

- Vi står stærkt på udviklingen af biogasanlæg, og der er et stort eksportpotentiale. Over hele verden har økologiske landmænd og gartnerier en udfordring med at skaffe gødning nok, og nu kan de finde inspiration i det danske anlæg, siger Michael Persson.

Han står i år i spidsen for den årlige internationale konference for biomasse og bioenergi (EUBCE), der afholdes 14-18 maj i Bella Centeret.
 
- Konferencen er en enestående chance for at vise de danske løsninger indenfor bioenergi frem til mange af verdens aktører på området. Et nyt anlæg som det her i Brande er med til at brande Danmark som førende på området. Vi har med udgangen af 2018 som det eneste land i verden 10 pct. biogas i vores gasnet, og det nye anlæg bidrager til, at vi fastholder den førerposition. Samtidig er det et godt udstillingsvindue til kunder i hele verden, der efterspørger grønne energiløsninger, siger Michael Persson.  

Lørdag den 3. marts 2017 fra kl. 10.00 til 16.00 er der åbent hus på biogasanlægget, hvor interesserede er velkommen til at se nærmere på biogasanlægget. 

Fakta

Fakta om det økologiske biogasanlæg: 

- Anlægget behandler årligt 150.000 ton biomasse bestående af bl.a. husdyrgødning, grøntaffald og kløvergræs. 

- Anlæggets årlige produktion af biogas kan opvarme 4.000 hjem eller holde en biogasbus kørende i 14 mio. km. 

- Alene mængden af hønsemøg i biogasanlægget kan få en biogasbus til at køre over 1.185.000 km. eller ca. 30 gange rundt om jorden

- Anlægget i Brande er det første økologiske biogasanlæg i Danmark, der leverer gas til danske husstande via gasnettet.

- Placeringen uden for Brande by ligger tæt på Axel Månssons produktion og det landsdækkende gasnet.

- Biogasanlægget i Brande ejes af Axel Månsson Øko og Nature Energy.

Anne Lund Wilhelmsen

Anne Lund Wilhelmsen

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3514
  • Mobil +45 3016 6563
  • E-mail adla@di.dk

Relateret indhold