21 årige Casper Brun Pedersen blev onsdag kåret til årets lærling i regionen DI Sydvestjylland. Flere virksomheder bør tage lærlinge, mener han.

Foto: Bo Hjuler
03.05.18 DIB Nyheder

Nykåret vinder: "Lærlinge er den halve virksomhed"

Virksomheder i Sydvestjylland fik opsang af formand for ikke at tage nok lærlinge – og en opfordring fra Årets Lærling 2018.

Hvem kan sige nej til en lærling som Casper Brun Pedersen, 21 år, netop uddannet som elektriker med et 12-tal ved svendeprøven. Forinden måtte han grueligt meget igennem. To måneders sygemelding og udskudt eksamen efter et voldeligt overfald en nytårsaften.

Onsdag aften blev han kåret som Årets Lærling af DI Sydvestjylland på regionalforeningens Erhvervstræf i Esbjerg. Fordi han er dygtig til sit fag, ansvarsfuld og dedikeret. Det mener hans arbejdsgiver, Lindpro A/S, i Esbjerg, der har indstillet ham til prisen.

Casper har svært ved at forstå de mange virksomheder, der ikke tager lærlinge.

- Det er deres eget tab. Lærlinge er jo den halve virksomhed, siger Casper Brun Pedersen, som stolt og en anelse berørt modtog prisen.

Sydvestjylland har brug for flere af samme slags som Casper. DI Sydvestjylland præsenterede på sit erhvervstræf for første gang en strategi for at skabe mere vækst i området. Det skal blandt andet ske ved en fælles indsats for at få flere faglærte. 

Tallene viser nemlig, at faglærte er den gruppe af medarbejdere, som virksomhederne oftest leder forgæves efter, når der er ledige stillinger. Næsten 4 ud af 10 virksomheder har i Sydvestjylland inden for det seneste år måttet opgive at ansætte medarbejdere, som de havde brug for. 

Læs også: Lærlinge og elever – sådan kommer I i gang

Nogle virksomheder går foran og ansætter mange lærlinge og elever. Andre bør tage flere, end de gør i dag. Jens Damgaard, formand for DI Sydvestjylland

Formanden for DI Sydvestjylland mener, virksomhederne selv må hanke op.

- Virksomhederne har et ansvar for at være med til at uddanne de faglærte, som de har brug for. Nogle virksomheder går foran, og ansætter mange lærlinge og elever. Andre bør tage flere, end de gør i dag, siger formanden for DI Sydvestjylland, adm. direktør Jens Damgaard, A/S Vestfrost.

DI’s regionalforening repræsenterer virksomheder i Esbjerg, Vejen, Billund, Fanø og Varde. Og foreningen lægger i sin nye strategi op til en ny fælles indsats fra virksomhederne selv, kommuner og uddannelser for at skaffe flere af de faglærte, som erhvervslivet mangler nu og her.

Lærlinge efterlyses

Men det er ikke nok, at virksomhederne opretter praktikpladserne. Der skal også være elever og lærlinge, der kan og vil tage dem. I dag er der virksomheder i Sydvestjylland, der ikke kan få deres praktikpladser besat.

- Hvis vi skal løse problemet og få uddannet flere faglærte, så kræver det en dedikeret indsats fra både virksomhederne, skolerne og uddannelsesstederne, kommunerne, Folketinget og de voksne og unge selv, siger Jens Damgaard.

En del af forslaget i vækststrategien er, at virksomhederne skal etablere flere praktikpladser, end de gør i dag, og de skal blive bedre til at gøre opmærksom på dem. Men samtidig er der behov for en indsats allerede i folkeskolen.

Vil starte egen virksomhed

Kommuner, uddannelsesinstitutioner og virksomheder skal arbejde mere sammen. Nogle kommuner har allerede gode erfaringer med at skabe forbindelse mellem folkeskolen og virksomheder

- Eksempelvis synes vi, at det er en god idé med en erhvervsplaymaker, som kan skabe kontakt mellem virksomheder og de unge i kommunens skoler. Den vej skal vi videre af, siger Jens Damgaard.

En hjælpende kommer måske i den nærmeste fremtid fra årets lærling. Casper Brun Pedersen drømmer nemlig om en dag at starte sin egen virksomhed.

- Det kunne være sjovt, men først skal jeg lige have noget mere viden og erfaring, siger han. 

Læs også: Stort temanummer om lærlinge i DI Business

Lone Folmer Berthelsen

Lone Folmer Berthelsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4818
  • Mobil +45 4032 0943
  • E-mail lofb@di.dk

Relateret indhold