Det gør det dyrere og sværere for især mange familieejede virksomheder at investere, hvis skatten på generationsskifte bliver strammet, siger direktør i Dansk Industri, Kent Damsgaard.

Foto: DI
22.11.19 DIB Nyheder

Dårligt nyt for konkurrencen: SMV’er investerer for lidt

SMV’er halter efter på investeringer, der ti år efter finanskrisen stadig ikke er oppe på niveauet før krisen. Samtidig investerer større virksomheder 140 procent mere end SMV’erne. Dårligt nyt for konkurrenceevnen, siger DI.

Større virksomheders investeringer er steget markant siden finanskrisen. Anderledes ser det ud hos SMV’erne, hvis investeringsniveau ikke er steget synderligt, viser ny DI-analyse.

Det giver ifølge direktør i Dansk Industri, Kent Damsgaard, udfordringer i konkurrencen med landene omkring os.

- Investeringer i nyt udstyr og teknologi er afgørende for, at den enkelte virksomhed kan være konkurrencedygtig og klare sig på sigt. I Danmark har vi nogle af verdens højeste omkostninger, og hvis vi samtidig har gammel teknologi og nedslidt udstyr, kan vi ikke klare os i konkurrencen. Samtidig er det en forudsætning for, at vi kan nå i mål med planerne om 70 procent dansk CO2 reduktion i 2030, siger han.

I årene før finanskrisen investerede virksomheder med flere end 100 medarbejdere cirka 45 procent mere end SMV’er. I 2016-2017 var forskellen vokset markant til mere end 140 procent, viser analysen. 

Læs også: Større regning på generationsskifte bremser væksten

Højere skatter og afgifter bremser investeringer

Tallene fra analysen dækker over, at investeringer pr. beskæftigede i 2017 udgjorde cirka 168.000 kr. i de store virksomheder kontra 69.000 kr. i SMV’er. Resultater fra DI’s Virksomhedspanel viser desuden, at især SMV’er peger på højere skatter og afgifter som det forhold, der påvirker virksomheden mest negativt og dermed kan bremse investeringer.

Kent Damsgaard ser regeringens forslag om en massiv stramning af generationsskifteafgiften som en væsentlig faktor i SMV’ernes overvejelser.

- Vi foreslår, at regeringen dropper de fremlagte forslag. Det gør det dyrere og sværere for SMV’erne at investere. Det gælder især den foreslåede stramning af skatten på generationsskifte, som vil gøre det betydeligt sværere for mange familieejede virksomheder at investere, siger DI-direktøren.

Læs også: ”Jeg har altid vidst, vi ikke ville få virksomheden forærende”

Investeringer kræver kvalificerede medarbejdere

Mange virksomheder peger også på mangel på kvalificerede medarbejdere som et negativt forhold, der kan påvirke investeringslysten. Det gælder ifølge analysen både for SMV’er og større virksomheder.

- Hvis virksomhederne skal kunne bevare en dansk styrkeposition, er det vigtigt, at de har den nyeste teknologi og samtidig de nødvendige kompetencer og medarbejdere, siger Kent Damsgaard.

Det handler i høj grad om at sikre, at virksomhederne kan få de nødvendige medarbejdere, der skal bistå investeringerne og omstilling til ny teknologi.

- Vi skal i Danmark gøre meget mere både i form af selv at uddanne flere med tekniske kompetencer, men også for at kunne tiltrække kompetencerne udefra, siger han.

Læs også: Danmark er verdens næstbedste talentudvikler

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret indhold