Niels Fuglsang (S) og Pernille Weiss (K) blev valgt til Europaparlamentet ved valget i maj. De er begge medlemmer af Europaparlamentets ITRE-udvalg, der beskæftiger sig med industri, forskning og energi.

Fotocollage: Cecilie Melsted
20.11.19 DIB Nyheder

Parlamentarikere: Green New Deal er godt for danske virksomheder

Det vil give vækst og arbejdspladser i Danmark, når EU-kommissionen lancerer klimaplanen Green New Deal for Europe mener Europaparlamentsmedlemmerne Niels Fuglsang (S) og Pernille Weiss (K).

Hvorfor er Green New Deal for Europe vigtig for Danmarks grønne omstilling?

Niels Fuglsang:
- Det er bedre for vores virksomheder, hvis vi ikke er de eneste, der hæver målsætningerne. Hvis de andre medlemslande går med bare noget af vejen, vil det gavne den danske omstilling også.

- I dag er EU’s mål for 2030’s CO2-reduktion 40 procent, mens vi i Danmark går efter de 70 procent.
European Green Deal skal få den samlede CO2-reduktion i EU op på 55 procent.

- I Danmark kræver vi noget af vores virksomheder, vores landbrug og vores transportsektor, når vi vil reducere CO2-udledningen med 70 procent. På samme måde vil Green New Deal for Europe kræve noget af hvert enkelt medlemsland.

Pernille Weiss:
- I Danmark er vi afhængige af EU’s rammer for at nå vores egne mål, men EU er også afhængige af at have et levende laboratorium som Danmark, hvor mange andre lande kan hente inspiration.

- Først og fremmest håber jeg, at vi på tværs af EU kan få et mere faktabaseret sprog for CO2-udledningen i produktion. Det vil gøre det lettere for virksomheder at vise deres  bestræbelser på at nedsætte CO2-aftrykket og bruge det som konkurrenceparameter. Det er noget, der skal gøres på EU-plan, men som i høj grad vil sætte skub i den danske omstilling også.

Læs også: EU-klimaplan kommer danske virksomheder til gode

Hvad kommer Green New Deal for Europe til at betyde for danske virksomheder?

Niels Fuglsang:
- Jo mere EU hæver målsætningerne på det grønne område, jo mere er medlemslandene nødt til at gøre for at udbygge vedvarende energikilder. Det gavner de danske virksomheder. Det betyder, at efterspørgslen rundt omkring i Europa stiger på de ting, vi er gode til i Danmark – nemlig de grønne løsninger.

- Når det ikke længere kan betale sig at have kulkraftværker, skal der bruges mange flere vindmøller. De bliver eksempelvis lavet i Midtjylland. På den måde betyder det vækst og arbejdspladser for danske virksomheder, når landene omkring os bliver grønnere.

Pernille Weiss:
- Vi kommer i hvert fald ikke til at miste arbejdspladser. Ved at gå i den grønne retning skaber vi mere eksport og flere arbejdspladser. Danmark er et lille, klogt land. Vi kan ikke ændre noget i kraft af vores størrelse, men det kan vi i kraft af vores gode løsninger.

- Når der kommer nogle fælles rammer og værktøjer for CO2-udledning i EU, så vil danske virksomheder og deres teknologier og produkter sandsynligvis blive endnu mere efterspurgte ude i verden. Jeg ser i høj grad klimaudfordringen som en kiste fuld af forretningsmuligheder.

Hvordan håber du, Green New Deal for Europe konkret vil styrke Europas grønne omstilling?

Læs også: Klimaformænd rækker hånden ud til bredt samarbejde

Niels Fuglsang:
- Jeg vil gerne have en højere pris på CO2-kvoter i EU. I lang tid har den været så lav, at omstillingen fra sort til grøn energi ikke i lige så høj grad har kunnet betale sig for virksomhederne. Nu er prisen inden for et år femdoblet. Det gør det dyrt at være et kul- og olieselskab og styrker virksomheder som Vestas’ position.

- EU har også et mål om, at 32 procent af medlemslandenes energi i 2030 skal komme fra vedvarende energikilder. Det ser jeg gerne, at vi skruer op og gør landespecifikt. På den måde kan vi sætte nogle højere, men stadig realistiske mål for hvert enkelt medlemsland.

Pernille Weiss:
- Jeg tror, at eksempelvis en CO2-mærkning sammen med meget mere forskning vil kunne fungere som et effektivt værktøj til virksomhedernes samarbejde med vore universitetsmiljøer. Det vil give dem endnu mere incitament til at sænke deres CO2-udledning, fordi de får muligheden for at vise det frem direkte på deres produkter og løsninger til markedet. Og så kan vi på den måde også blive mere målrettede i vores forskningsindsatser.

- Det er ikke en løsning helt uden udfordringer. Mange produkter består af dele fra andre virksomheder, så der skal en fælles model til for at udregne CO2-udledningen på tværs af brancher og virksomheder. Mange industrityper og virksomheder er faktisk allerede igang og det skal vi politisk give et skulderklap.

- Derudover er energieffektivisering af især vores boliger og bygninger nogle af de allermest lavthængende frugter, som vi ikke plukker nok i øjeblikket. Jeg ser gerne, at vi får lavet et indre marked for byggeaffald. Det vil gøre det business case for ar energirenovere bygninger bedre. Energi, der spares, er jo energi vundet uden at koste mere CO2.

Læs også: Regeringen vil nå klimamål gennem partnerskaber med virksomheder

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Jonatan Steengaard
Skrevet af:

Jonatan Steengaard

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold