Vi kan kun være stolte af, at vi i Danmark har været med til at lave en model, som de andre europæiske lande kan lære af til gavn for iværksætterkulturen, siger direktør Kent Damsgaard, DI.

Foto: Skyfisk
03.12.19 DIB Nyheder

Tusindvis af kriseramte europæiske virksomheder får dansk hjælp

6000 danske virksomheder har fået krisehjælp gennem det danske projekt Early Warning. Nu skal projektet ud i syv europæiske lande. Det kan vi godt være stolte af, siger direktør Kent Damsgaard, DI.

Kriseramte virksomheder i Polen, Spanien, Italien og Grækenland, Belgien og Tyskland kan nu få hjælp gennem det treårige projekt Early Warning Europe.

Projektet hviler på gode erfaringer fra det danske projekt Early Warning, hvor flere end 6000 virksomheder har fået hjælp til at komme tilbage på rette kurs eller til at få minimeret konsekvenserne ved en konkurs.

Ideen er, at et korps af frivillige rådgivere hjælper virksomhedsejere eller -ledere med at få det bedste ud af den svære situation, som en økonomisk krise uden undtagelse er. Denne succes er der blevet skelet til fra EU’s side, og det er fundamentet for projektet Early Warning Europe under ledelse af Erhvervshus Midtjylland.

- Der er rigtig mange undersøgelser der viser, at iværksættere der har fået lov til at starte virksomhed måske en eller to gange, har en langt højere succesrate end ”førstegangs iværksættere”. Hvis flere skal have modet til at komme igen og starte en ny virksomhed efter en konkurs, så er det rigtigt vigtigt, at de ejerledere, der kommer i uføre, bliver hjulpet godt igennem deres krise, siger direktør Kent Damsgaard, DI.

Læs også: Dårligt nyt for konkurrencen: SMV’er investerer for lidt

Skal ud i hele EU

Målsætningen med det europæiske projekt, som er støttet med EU-midler fra COSME, er, at der på sigt skal være Early Warning-hjælp at hente for kriseramte virksomheder i alle EU-medlemslande. Udover de første syv, der er i gang, arbejdes der pt. på at uddanne aktører i Finland, Litauen, Luxembourg, Kroatien, Slovenien og Ungarn, som udgør anden bølge i det europæiske samarbejde.

Det sker på baggrund af, at Europa Kommissionen i juni 2019 vedtog et nyt insolvensdirektiv, som slår fast, at alle medlemslande skal etablere Early Warning-mekanismer efter dansk forbillede, så der sikres professionel og effektiv krisehjælp til virksomheder, inden de når til skifteretten.

- Her kan vi kun være stolte af, at vi i Danmark har været med til at lave en model, som de andre europæiske lande kan lære af til gavn for iværksætterkulturen i Europa, siger Kent Damsgaard.

Læs også: DI-prognose: Forbrugerne skal holde økonomien oven vande

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Alexander Ulrich

Alexander Ulrich

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4629
  • Mobil +45 4087 8030
  • E-mail eau@di.dk

Relateret indhold