Strømmen af containere med britiske eksportvarer i containerhavnen Felixstowe står foran en voldsom opbremsning ved et hårdt Brexit.

Foto: port of Felixstowe
06.03.19 DIB Nyheder

Britisk erhvervsliv i totalt mørke

Storbritanniens vej ud af EU er så tumultarisk, at små og store britiske virksomheder famler i blinde om fremtidens vilkår, fortæller den britiske erhvervsorganisation CBI.

Fra vinduerne i Sean McGuires kontor på 8. sal plejede man at kunne skue langt ud over Bruxelles. Men en dag skød en grim hvid kontorbygning op på den anden side af gaden. Og så var det så som så med udsigten.

Lidt på samme måde har Sean McGuires det med Brexit. Som EU-chef for CBI, det britiske svar på Dansk Industri, skal han rådgive britiske virksomheder. Og ¬Brexit er en grim distraktion, der totalt har taget alt udsyn for britisk erhvervsliv. 

- Britiske virksomheder er efterladt i mørket. De har ingen anelse om, hvad der venter dem, eller hvordan de vil blive påvirket, siger Sean McGuire og tilføjer:

- Hvis du er en lille virksomhed med 10 til 15 ansatte, har du ikke ressourcerne til at sætte nødplaner op i tilfælde af et no-deal Brexit. Og mange har ikke overblikket til at sætte sig ind i de instrukser, der kommer fra centralt hold. De har travlt nok med at overleve.

Læs også: Her er tolden på dine varer efter briternes farvel

Vi vil blive pålagt toldtariffer på 17 procent på vores sko og 12 procent på vores tøj – dybt skadeligt, da vi sælger halvdelen af vores varer i EU. Som en konsekvens vil vi derfor også blive nødt til at flytte vores lager af sko og tøj til et europæisk varehus, hvilket vil betyde, at vi vil fyre de 40 ansatte på vores varehus i Bristol. Charlie Allen, adm. direktør hos Shiner

No-deal er det værste


Det er nu ikke fordi, situationen er meget bedre for de store virksomheder. Nuvel, de har ressourcerne til nødplaner, men ligesom de små virksomheder mangler de viden om, hvad der venter dem, fortæller Sean McGuire.

- Hvordan forbereder du dig på noget, som du ikke ved, hvad er? spørger han.

Ifølge Sean McGuire er problemet, at selv han – der har gode politiske forbindelser både i England og i EU – har svært ved at gøre sig klog på, hvad det endelige resultat af skilsmisseforhandlingerne mellem EU og Storbritannien bliver.

Læs også: Storbritanniens fire veje ud af EU

Vi er særligt bekymrede for just-in-time leveringer af ingredienser, da vi ikke har mulighed for at opbygge et lager. Vi er også bekymrede for mulighederne for at ansætte midlertidig arbejdskraft, som vi er meget afhængige af. William Watkins, adm.direktør hos Radnor Hills

Brexit er en klippeskrænt


En ting er dog sikkert. Et hårdt Brexit, hvor Storbritannien 29. marts forsvinder ud af EU uden nogen form for aftale, vil være det værste.

- Det vil være som at hoppe ud over en klippeskrænt.

Og det vil være umådeligt dyrt. På tværs af Storbritannien vil tabene skulle gøres op i milliarder af pund og tab af arbejdspladser og vækst. De samlede årlige tab som følge af et no-deal Brexit vil ifølge CBI’s beregninger på langt sigt være 193 mia. pund om året – svarende til 1.650 mia. kr. ved de nuværende vekselkurser.

Værst vil tabene være i London-området, hvor de årlige tab i 2034 vil beløbe sig til 40 mia. pund svarende til fem gange de årlige udgifter til Londons berømmede offentlige transportsystem med dens dobbeltdækkerbusser og undergrundsbanen.

Læs også: 42 ekstra toldere skal gøre livet lettere for danske virksomheder

Selv for et byggefirma som vores, der er fokuseret på Storbritannien, vil et no-deal Brexit skabe problemer. Det vil påvirke vores forsyningskæder og vores adgang til kvalificeret arbejdskraft. John Sutcliffe, adm. direktør hos Henry Boot PLC

Økonomi er ikke alt


Men en ting er økonomi. Noget helt andet er politik, hvor følelser og hede drømme om uafhængighed kan trumfe selv det mest hårdslående økonomiske argument, fortæller Sean McGuire fra CBI.

– Der er en del britiske politikere, der vil have et Brexit uanset omkostningerne. De siger, at vi blot er ude i en skræmmekampagne, og at økonomi ikke kan sige noget om værdien af at blive fri af EU’s snærende bånd, siger CBI-direktøren.

Netop derfor vil Sean McGuire også nødig komme med forudsigelser om, hvor hele moradset ender. Hvad han dog gerne vil sige er, at britisk erhvervsliv har været igennem større kriser.

- Brexit er ikke enden på verden. Det er en distraktion. Og en meget bekostelig en af slagsen. Men britiske virksomheder vil komme stærkt tilbage, forventer han. 

Læs også: Topforsker: Europa vil ride på protektionismens bølge

Fakta

Confederation of British Industry
- Erhvervsorganisationen Confederation of British Industry, CBI, er det britiske svar på Dansk Industri.
- CBI har 190.000 britiske medlemmer.
- Medlemsvirksomhederne har i alt syv millioner ansatte. Det svarer til en tredjedel af den private, britiske arbejdsstyrke.
- Ifølge CBI taber briterne årligt 1.650 mia. kr. på sigt ved et hårdt Brexit.
- Sean McGuire er direktør for den britiske erhvervsorganisa¬tions afdeling i Bruxelles.

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Anders Ladefoged

Anders Ladefoged

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3609
  • Mobil +32 491 569 209
  • E-mail al@di.dk

Relateret indhold