München er hovedstad i Tysklands rigeste delstat, Bayern. BNP pr. indbygger er nået op i 110.000 euro. Delstaten skal udfase kul- og atomkraft og har derfor ekstra brug for grønne løsninger.

Foto: Nagy, Presseamt München
19.03.19 DIB Nyheder

Dansk Industri i tysk offensiv

Dansk Industri etablerer i samarbejde med andre aktører projektafdeling i München. Det bliver en god eksporthjælp, forventer adm. direktør for Envotherm Vibeke Svendsen.

Der bliver mere hjælp at hente for virksomheder med appetit på eksport til Tyskland, der er Europas førende industrination og Danmarks vigtigste eksportmarked. Med penge fra Industriens Fond er blandt andre Dansk Industri (DI) gået i offensiven og etablerer afdeling i den del af landet, hvor købekraften er størst, nemlig det sydtyske vækstcentrum, München.

Og det kan blive en løftestang for danske virksomheder, forudser adm. direktør Vibeke Svendsen. Hun står i spidsen for Envotherm, der fremstiller rensningsanlæg. Virksomheden har taget første skridt ind på det tyske marked, og det har givet mod på mere, gerne med eksport til Sydtyskland.

– Det er klart positivt, at DI øger fokus på Tyskland. Det er Danmarks største eksportmarked, og som mindre virksomhed er det vigtigt at få input til blandt andet at finde de rette adgangsveje og kontaktpersoner, siger hun.

Den lave markedsandel i de store delstater i Sydtyskland vidner om, at det er dette marked, vi skal være nysgerrige på. Robert P. Perz, Chefkonsulent

Brug for al hjælp

Tyskland består af 16 delstater, hvor lovgivningen kan variere, hvilket gør det vanskeligt selv at have ressourcerne til at udvælge de rette kundekontakter.

– Det er et lang sejt træk at etablere sig i Tyskland, og i det arbejde har man brug for al den hjælp, man kan få. Vi startede selv i Nordtyskland, fordi det var tæt på. Men vi har opdaget, at Sydtyskland er mere interessant for vores produkt, fordi investeringslysten er større, og industrierne passer bedre, siger Vibeke Svendsen.

I de sydtyske delstater Bayern og Baden-­Württemberg dominerer industrierne biler, medicinal, maskiner, miljø og energi.

Og netop temaerne bæredygtig byudvikling, miljø og energi er afsæt for den nye afdeling, Danish Cleantech Hub Germany. Placeringen i München er derfor oplagt, fortæller DI’s projektdirektør Robert Perz, som nu har base i Bayerns hovedstad.

Afsæt i bæredygtige byer

– Etableringen er et led i projektet Access Cities, der er forankret i Udenrigsministeriets Innovationscenter og giver adgang til fremtrædende tyske virksomheder og Technische Universität München. Målet er i første omgang at sikre netop cleantech-virksomheder og underleverandører af teknologi disse afsætningsmuligheder i München-området med fokus på bæredygtig byudvikling, forklarer han.

I 2018 eksporterede danske virksomheder varer for 112 mia. kr. målt i løbende poster. Men eksporten til Tyskland er meget ujævnt fordelt. Ifølge DI’s analyser er vækstpotentialet for dansk eksport til Sydtyskland større end til delstaterne tættere på Danmark. Således udgør danske virksomheders andel beskedne 0,4 procent af delstaten Bayerns samlede import af varer.

– Vi har et stort uudnyttet potentiale, og den lave markedsandel i de store delstater i Sydtyskland vidner om, at det er dette marked, vi skal være nysgerrige på. Netop inden for cleantech, innovation og byudvikling har vi mange virksomheder, hvor det giver mening at se på Sydtyskland. De kan levere løsninger inden for drikke- og spildevand, varme, køling, miljø og energi. Det er både små og store virksomheder, vi dermed får mulighed for at hjælpe, siger Robert Perz.

Projekt er døråbner for SMV’er

Organisationen State of Green er projektleder for Access Cities. Direktør Finn Mortensen ser et stort potentiale, fordi byer kloden rundt skal investere massivt i grønne løsninger.

– Gennem vores projekt vil ikke mindst de små og mellemstore danske virksomheder kunne opbygge relationer til beslutningstagere i de udvalgte byer. Det skulle gerne gøre det lettere for dem at få foden inden for på markedet, og det kan samtidig bidrage til at trække ny viden med til Danmark, siger direktør Finn Mortensen. 

Læs mere om Access Cities her.

BRUG DI

Kontakt projektdirektør Robert Perz, hvis du vil vide mere om DI i Tyskland på (+49) 0151 5464 5859 eller ropp@di.dk

DI-medlemmer kan blive del af DI’s ­LinkedIn-gruppe for Tyskland: bit.ly/dityskland

Fakta

Access Cities

- Løber i perioden 2018 – 2021 og skal styrke international viden om danske, bæredygtige løsninger til byer.

- Industriens Fond bruger 13,4 mio. kr. på projektet.

- Danske partnere: Dansk Industri, State of Green, Quercus Group, Climat-KIC, Københavns Kommune og Aarhus Kommune og Trade Council ved den danske ambassade i München.

- Fem byer indgår i projektet:
München, New York, Singapore, København og Aarhus.

- Målgruppen er danske SMV’er med produkter til bæredygtig udvikling af byer. Ca. 100 virksomheder identificeres af projektpartnere. Heraf udvælges 35 – 40 til konkrete forløb.

- 20 – 25 virksomheder skal i perioden opnå ordrer, finansiering, etablering på markedet, blive underleverandør eller deltage i lokale udbud eller projekter.

Læs mere om Access Cities: 

Robert P. Perz

Robert P. Perz

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3380
  • Mobil +45 4252 9000
  • E-mail ropp@di.dk

Relateret indhold