Fra mandag den 1. juli skal man have en varebilstilladelse og en uddannet chauffør bag rattet, hvis man kører gods for fremmed regning.

Foto: Getty
03.07.19 DIB Nyheder

Politiet lader bødehammeren for varebiler ligge i tre måneder

Meget tyder på, at en del vognmænd endnu ikke har fået den varebilstilladelse, der kom krav om fra 1. juli. I de første tre måneder vil politiet derfor undlade at udskrive bøder til chauffører og vognmænd, der bliver standset og kontrolleret.

Fra mandag den 1. juli skal man have en varebilstilladelse og en uddannet chauffør bag rattet, hvis man kører gods for fremmed regning.

Fristen for at søge om en varebilstilladelse var 1. april i år, hvis man skulle nå at få tilladelsen i tide. Da fristen udløb, havde Færdselsstyrelsen fået ansøgninger fra 1187 virksomheder. Man anslår, at der er 4046 virksomheder i Danmark, som kører varebil med gods for fremmed regning.

Under en tredjedel af virksomhederne har altså søgt i tide. Dertil kommer, at der er en del ansøgere, som ikke umiddelbart kan få en tilladelse, skriver Færdselsstyrelsen i en pressemeddelelse.

”Der er fortsat mange ansøgninger modtaget senest 1. april, hvor et eller flere af kravene for at få udstedt en tilladelse ikke er opfyldt. Styrelsen fortsætter sagsbehandlingen snarest muligt efter den påkrævende dokumentation er modtaget”, skriver styrelsen.

Læs også: Blog: Hvem kører varebil efter 1. juli?

Hvis man ikke har fået papirerne på plads, er det om at komme i gang nu. Det gælder både varebilstilladelsen og uddannelsen af chaufførerne. Lars William Wesch, Branchedirektør

Hvis ansøgningen er kommet for sent

Hvis man har søgt inden 1. april, er det en god ide at kigge i sin e-boks, om der ligger et svar fra Færdselsstyrelsen. Det kan enten være en varebilstilladelse eller et ønske om mere dokumentation.

De ansøgninger, som Færdselsstyrelsen har modtaget efter 1. april, er blevet lagt i en bunke. De bliver behandlet i den rækkefølge, de er kommet ind.

- Ansøgninger, der er indsendt til styrelsen efter den 1. april 2019, kan ikke forventes at være færdigbehandlet inden den 1. juli 2019. Det betyder, at virksomhederne ikke lovligt må udføre godskørsel for fremmed regning efter den 1. juli, skriver Færdselsstyrelsen i pressemeddelelsen.

Du skal søge nu

Hvis man bliver stoppet af politiet uden en varebilstilladelse eller et uddannelsesbevis, venter der en bøde på 4000 kroner til chaufføren, det dobbelte til vognmanden og et kørselsforbud, indtil reglerne er overholdt. Men Færdselsstyrelsen har altså aftalt med politiet, at bødeblokken bliver liggende i handskerummet frem til 30. september.

Politiet skal i stedet vejlede vognmænd og chauffører, som bliver stoppet i løbet af de kommende tre måneder.

- Hvis man ikke har fået papirerne på plads, er det om at komme i gang nu. Det gælder både varebilstilladelsen og uddannelsen af chaufførerne. Konsekvenserne af ikke at have tilladelserne i orden kan blive meget store, siger Lars William Wesch, direktør i ATL.

Han tilføjer, at ATL vil følge sagen tæt - herunder den videre udvikling i styrelsens håndtering af ansøgningerne.

Læs mere om de nye regler på varebilskrav.dk.

Claus Kaae-Nielsen
Skrevet af:

Claus Kaae-Nielsen

Relateret indhold