Særligt fødevareindustrien kan blive hårdt ramt af et "no-deal Brexit"

Illustration: Belle Djerberg
18.09.19 DIB Nyheder

Bageri er ualmindeligt godt forberedt på no-deal brexit

Bagerikoncernen Lantmännen Unibake har været i gang med deres forberedelser til Brexit i mere end ét år. Derfor står virksomheden godt forberedt, hvis Storbritannien som forventet forlader EU den 31. oktober.

Cirka 600.000 tons bagværk. Så meget sælger Lantmännem Unibake årligt. Og en meget stor andel af de mange tusinde snegle, brød og boller der dagligt produceres, bliver solgt på det britiske marked.

Lantmännen Unibake har derfor også gjort sig mere end almindeligt mange forberedelser til briternes udtræden af EU, der i skrivende stund forventes at ske den 31. oktober. Det fortæller global chef for supply chain i bagerikoncernen Frank L. Breitenstein.

- Vi startede vores forberedelser for mere end ét år siden. Det første vi gjorde var at få et overblik over, hvor vi har risici. Og på den baggrund planlagde vi efter et worst-case scenario, hvor Storbritannien udtræder af EU uden en aftale, siger Frank L. Breitenstein.

Læs også: Brexit kan forskyde global fødevarehandel

Lageromkostninger er blevet for store

For at skabe det fulde overblik, blev der i Lantmännen Unibake afholdt en række work-shops og lavet en række analyser, der afdækkede risici og behovet for handling. Blandt andet valgte man at bygge større lagre op i både Storbritannien, USA og EU i forventning om, at der kunne bliver problemer med at få varer ind i landet.

- Cirka halvdelen af de madvarer, som briterne spiser, bliver importeret. Derfor er det let at forestille sig, at der kunne opstå problemer med at få varer ind i Storbritannien, siger Frank L. Breitenstein.

De ekstrastore lagre er dog siden nedbragt til normalen igen, da omkostningerne ved at fastholde lagrene har vist sig for store – set i lyset af de gentagne udskydelser af Brexit.

Ikke desto mindre mener Frank L. Breitenstein, at Lantmännem står særdeles godt rustet, hvis Brexit realiseres den 31. oktober.

- Forberedelserne til Brexit har krævet mange ressourcer og har haft høj prioritet i forretningen. Men til gengæld er vi nu også så klar, som man kan blive, siger han og tilføjer:

- Alt er jo spekulationer, men vi forbereder os på worst-case.

Læs også: Tjekliste: Bliv klar til Brexit

DI kan hjælpe din virksomhed

Fra Dansk Industris europapolitiske chef Anders Ladefoged lyder der også en klar opfordring til virksomhederne om at overveje, hvordan de forbereder sig bedst til Brexit og tiden derefter.

-Brexit har været udsat et par gange, men Storbritanniens nye premierminister Boris Johnsson har meget klart meldt ud, at han vil have landet ud af EU seneste den 31. oktober. Derfor bør danske virksomheder også være klar, siger Anders Ladefoged og tilføjer:

- Konsekvenserne af Brexit er mange. Det kan betyde øgede omkostninger og mere administration for virksomheder, der har handler med Storbritannien eller har aktiviteter derovre. Det gælder selvfølgelig især, hvis det ender med et Brexit uden en aftale.

For at hjælpe virksomheder, der er medlemmer af DI, på vej i deres forberedelser, afholder DI den 26. september et informationsmøde om Brexit. Det sker i Industriens Hus i København fra kl. 14 – 17, hvor det vil være muligt at blive klogere på, hvilke forandringer Brexit kan medføre og hvordan konsekvenserne kan håndteres.

Du kan læse mere om informationsmødet og tilmelde dig her. 

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Ulla Lyk-Jensen

Ulla Lyk-Jensen

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3544
  • Mobil +45 2712 4940
  • E-mail ulj@di.dk

Relateret indhold