Skal virksomheder undgå eller reducere de økonomiske konsekvenser af et cyberangreb er alfa og omega, at der er taget stilling til virksomhedens it-sikkerhed, siger fagleder for digital ansvarlighed og cybersikkerhed i DI, Morten Rosted Vang.

28.10.20 DIB Nyheder

Gode råd til SMV’er om cyberforsikring

Danske SMV’er, der rammes af hackere, risikerer at stå med en forsikring uden tilstrækkelig dækning, hvis de ikke ser sig godt for. DI og en række andre organisationer har samlet de gode råd til forsikring mod it-kriminalitet.

SMV’er er særligt udsatte for en voksende mangfoldighed af cyberkriminalitet, og det kan blive rigtig dyrt for en lille virksomhed i form af tabt indtjening, driftstab og ikke mindst tab af omdømme. Derfor er der stigende interesse for såkaldte cyberforsikringer. En række organisationer går nu sammen om at give SMV’erne gode råd om hvad de skal være opmærksomme på, hvis de vil forsikre sig mod it-kriminalitet.

 - SMV’erne risikerer at stå med en forsikring uden tilstrækkelig dækning, hvis de ikke ser sig godt for. Skal virksomhederne undgå eller reducere de økonomiske konsekvenser af et cyberangreb er alfa og omega, at man tager stilling til virksomhedens it-sikkerhed og får iværksat de forbedringer it-sikkerheden, der svarer til virksomhedens risici, siger fagleder for digital ansvarlighed og cybersikkerhed i DI, Morten Rosted Vang.

Læs også: Er du sikker på nettet - nyt værktøj tester på få sekunder

Genopretning kan være dyrt

Sammen med Forsikring & Pension og Rådet for digital sikkerhed har DI udarbejdet en vejledning om, hvad SMV’erne skal være opmærksom på, hvis de vil tegne en cyberforsikring.

- Virksomhederne er i stigende grad digitale og afhængige af data. Det er derfor vigtigt, at man også som mindre virksomhed løbende kigger sin digitale infrastruktur efter i sømmene og har styr på den basale sikkerhed. Man skal sørge for at klarlægge sin virksomheds udfordringer, behov og risici i forhold til IT-sikkerhed, så man kan stille skarpt på, hvad en evt. cyberforsikring skal dække, siger Anna Bay Damholt, sekretariatschef i Rådet for Digital Sikkerhed.

Folkene bag vejledningen holdt webinar for SMV’er for at informere om den nye vejledning onsdag eftermiddag (se hele webinaret i bunden af artiklen eller via link i dette afsnit).

- Vores branche har længe stået klar med både råd, vejledninger og forsikringer til de mange SMV´er, så de kan sikre deres data. Selv om det bliver mere og mere udbredt at outsource it-driften, så har virksomhederne stadig ansvaret for, at der bliver passet godt på deres data. De skal kende deres behov og tage dialogen derfra. Det kan være dyrt at genoprette virksomhedens omdømme, hvis det først er gået galt, siger Thomas Brenøe, vicedirektør i Forsikring & Pension.

Læs også Ni råd der gør din smv mindre "hackersårbar"

Under de følgende gode råd kan du se video fra webinar om forsikring mod cyberkriminalitet

Fakta

Gode spørgsmål at stille til forsikringsselskabet

Hvad dækker forsikringsproduktet, og hvad dækker det ikke?

Dækkes erstatningskrav fra tredjepart i tilfælde af et cyberangreb, eller hvis personlige data går tabt som et resultat af et databrud i min virksomhed?

Dækkes systemer og software, som er under udvikling?

Dækkes omkostninger, hvis en medarbejder stjæler data i ledtog med en tredjemand?

Dækkes tab, der skyldes en sikkerhedshændelse hos min IT-leverandør?

Dækkes tab af data og systemer, som er leveret af en tredjeparts tjenesteudbyder? Fx på cloudservices?

Dækkes tab af omsætning og mistede indtægter under forretningsafbrydelser, der direkte skyldes cyberangreb (fx DDoS-angreb)?

Dækkes omkostninger forbundet med skade af min virksomheds omdømme?

Dækkes fysiske tab af materielle ting?

Dækkes cyberangreb på baggrund af Social Engineering – fx at en medarbejder er blevet manipuleret til at videresende fortrolige data?

Er det kun tidspunktet under en netværksafbrydelse, der dækkes, eller dækkes den samlede forretningsforstyrrelse på længere sigt?

Hvilke services leverer forsikringsselskabet i det øjeblik, en potentiel sikkerhedshændelse opstår?

Hjælper I min virksomhed med fx at forbedre modstandsdygtigheden og styre genopretningen?

Er det muligt at få hjælp fra sin egen IT-sikkerhedsleverandør, eller skal man bruge forsikringsselskabet, hvis man har været udsat for et cyberangreb?

Læs mere i ”Vejledning til SMV’er om cyberforsikringer”

Se webinar om forsikring mod cyberkriminalitet

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Rosted Vang

Morten Rosted Vang

Fagleder, Digital ansvarlighed og cybersikkerhed

  • Direkte +45 3377 4707
  • Mobil +45 2291 5081
  • E-mail morv@di.dk

Relateret indhold