For at omdanne miljøproblemet til en forretningsmodel, skal grønne arbejdspladser blandt bæredygtige industrier, være med til at finanserne fremtidens velfærdssamfund og være en del af løsningen.

Foto: Dansk Industri
26.11.20 DIB Nyheder

Kviksølv kan blive til guld i danske hænder

Danmarks 10 såkaldte generationsforureninger er en ærgerlig påmindelse om fortidens skødesløshed overfor natur og miljø. Signe Munk, ordfører for jordforureninger i SF, og Karin Klitgaard, chef for miljøpolitik og cirkulær økonomi i Dansk Industri (DI) opfordrer Folketinget til at sætte oprydning på finansloven.

Indlægget er også bragt i Politiken

Under sandet på Harboøre Tange ligger fortidens synder begravet i form af giftige kemikalier og tungmetaller, og længere nede af vestkysten ligger Grindstedværkets giftige spildevandsrester gravet ned. Men hvis der bliver afsat penge på finansloven, kan vi gøre et miljøproblem til en forretningsmulighed.

De to områder hører til Danmarks 10 såkaldte generationsforureninger. De er en ærgerlig påmindelse om fortidens skødesløshed overfor vores natur og miljø.

Regionerne, som er ansvarlige for at rydde op efter forureningerne, anslår, at den samlede regning vil løbe op i 2,7 mia. kr. Det er ikke småpenge, men hvis vi lader stå til, går opgaven med at rydde op bare videre til de næste generationer. Derfor skal der afsættes penge til at tage et opgør med fortidens overtræk på miljøkontoen. Den kommende finanslov bør være startskuddet.

Læs også: Cement af ler kan skære op til tre procent af global CO2-udledning

Væsentligt billigere nu

Tiden er moden til at få ryddet op. For det første har danske virksomheder udviklet banebrydende ny teknologi til at oprense de allerværste jordforureninger – for eksempel Harboøre Tange og Kærgaard Klitplantage. Nu kan man opnå en renhed, som hidtil ikke har været mulig, og det kan gøres væsentligt billigere end for få år siden. For det andet står vi overfor at skulle forhandle en finanslov midt i en krisetid. Hvis vi gør det rigtigt, kan krisefinansloven blive en succes for både miljøet, samfundsøkonomien og erhvervslivet.

Hvis der bliver afsat et stort trecifret millionbeløb, kan vi allerede til næste år begynde at fjerne nogle af de store forureninger. Samtidig sender vi et klart signal til erhvervslivet om, at investeringer i fremtidens grønne teknologier kan betale sig. En vigtig del af fremtidens industri består af virksomheder, der kan omdanne et klima- eller miljøproblem til en forretningsmodel og skabe grønne arbejdspladser. Det er blandt andet disse job i bæredygtige industrier, der skal finansiere fremtidens velfærdssamfund.

Læs også: Dansk eksport fortrænger 7 gange Danmarks totale CO2e-udledning

Danmark kan vise grønt lederskab

Danmark er desværre ikke det eneste land, der er efterladt med alvorlige forureninger. Der er skadelige kemikaliedepoter og gamle fabriksgrunde fra Hanoi til Houston. Men Danmark har en unik mulighed for at vise grønt lederskab, og endnu en gang udvikle løsningerne på globale miljøproblemer. Det vil også komme eksporten, som lider hårdt under covid-19 krisen, til undsætning. På den måde kan vi gøre  nedgravet kviksølv til en sand guldgrube. 

Læs også: Milliarder til oprydning af generationsforurening kan blive guldæg for Danmark

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Julius Møller Meilstrup

Julius Møller Meilstrup

Konsulent

  • Direkte +45 3377 4619
  • Mobil +45 2348 1809
  • E-mail jumm@di.dk

Relateret indhold