Hvilke regler man skal forholde sig til for at gøre brug af EU's handelsaftaler kan være svært at gennemskue. Derfor har Europakommissionen lanceret Access2Markets-portalen, siger Peter Bay Kirkegaard, seniorchefkonsulent i DI.

11.12.20 DIB Nyheder

Her er EU's toldsatser, handelsregler og handelsaftaler

Ny portal giver nemt og hurtigt små og mellemstore virksomheder information om toldsatser, handelsregler og EU’s mange handelsaftaler. Plus trin for trin vejledninger til im- og eksport.

Europakommissionen har lanceret en ny onlineportal, Access2Markets, som skal hjælpe små og mellemstore virksomheder med at handle på tværs af grænser. På portalen er der blandt overblik over Den Europæiske Unions store netværk af handelsaftaler med mere end 70 lande og regioner.

- EU forhandler i øjeblikket om en lang række nye aftaler. Disse handelsaftaler reducerer eller fjerner helt told på størstedelen af varehandlen, og gør det ofte nemmere at yde serviceydelser i det land, som aftalen er indgået med. Men hvilke regler man skal forholde sig til for at gøre brug af handelsaftalerne kan være svært at gennemskue. Derfor har Europakommissionen lanceret Access2Markets-portalen, siger Peter Bay Kirkegaard, seniorchefkonsulent i DI.

Access2Markets forvandler de mange komplekse regler, der gør, at du blandt andet kan sende servicemedarbejdere til Japan og fødevarer til Vietnam, til overskuelig og praktisk information.

- Så skal din virksomhed i gang med eksportere eller importere produkter og tjenesteydelser til og fra nye markeder, eller er I allerede godt i gang med at handle på tværs af grænser, men har brug for at kunne søge relevant information. Så kan Access2Markets hjælpe, siger Peter Bay Kirkegaard.

Læs også Grønt EU gør dansk klimamål billigere

ROSA – din hjælp til at bruge EU’s handelsaftaler

En ting er, hvad reglerne i EU’s handelsaftaler siger. En anden ting er, hvordan man faktisk gør brug af de fordele som aftalerne giver. Også her kan Access2Markets hjælpe. Eller rettere sagt, så kan ROSA hjælpe.

ROSA er et integreret selvevalueringsværktøj på Access2Markets-portalen, som gør det nemmere at overholde de nødvendige oprindelsesregler, der gør, at du kan gøre brug af EU’s handelsaftaler.

- Med andre ord, hjælper værktøjet virksomheder med at bevise, at deres produkter faktisk har oprindelse i EU og derfor har krav på de fordele, herunder toldpræferencer, som en handelsaftale giver, siger Peter Bay Kirkegaard.

Selvom Access2Markets gør det langt lettere at finde den information, du står og mangler, kan det stadig være en udfordring at komme i gang med at handle over grænser. Derfor står vi i DI selvfølgelig altid klar til at hjælpe.

Du finder vores eksperter her.

Her finder du: Access2Markets

Det kan du finde på Access2- Markets

  • Oversigter over toldafgifter og skatter, der skal betales ved im- og eksport.
  • Information om procedurer og formaliteter, der skal følges.
  • Produktregler og krav for hvert enkelt produkt.
  • Trin-for-trin vejledninger for hele im- og eksportprocessen.
  • Kontaktoplysninger på toldmyndigheder og andre relevante myndigheder.
    Her finder du: Access2Markets

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Victor Wiberg Bang

Victor Wiberg Bang

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3075
  • Mobil +45 5213 2389
  • E-mail viwb@di.dk

Relateret indhold