Producentansvaret på elektronik betyder, at en langt større del af elektronikaffaldet i EU i dag bliver håndteret korrekt og genanvendt. En såkaldt ”kollektivordning” er det, mange danske virksomheder vælger at tilmelde sig, for bedre at kunne håndtere og indsamle brugt elektronik, da virksomheder alene ikke kan stå for det.

Foto: Dansk Industri
21.12.20 DIB Nyheder

Husk dit producentansvar, snart bliver det større

I dag har alle virksomheder, der sender elektroniske produkter på markedet, producentansvar. Det skal sikre, at brugt elektronik bliver behandlet forsvarligt. Om få år kommer der også producentansvar på al emballage. Både DI og Electrolux er allerede gået i gang med forberedelserne.

Et julekort, der kan spille en melodi. Et par børnesko, der kan blinke. Der er efterhånden elektronik i en lang række produkter ud over de helt åbenlyse såsom mobiltelefoner, computere og køleskabe. Men producentansvaret er det samme. Siden 2005 har alle virksomheder, der sender elektronik ud på markedet, skullet leve op til to ting:

Elektrolux, som er en af de store elektronikproducenter på det danske marked, er godt tilfreds med at være omfattet af EU-direktivet om producentansvar på elektroniske produkter.

- Vi gør meget for at ligge i front, når det gælder bæredygtighed, så det er et ansvar vi naturligt påtager os. Og fordi reglerne gælder alle virksomheder i Europa, er der også etableret systemer, som hjælper den enkelte virksomhed med at tage ansvar. Hvis hver enkelt producent stod alene med ansvaret for at indsamle og behandle udtjente produkter, ville det være helt uoverskueligt, fortæller Søren Bang Thomsen, som er landechef for Electrolux.

Nogle glemmer producentansvaret

De fleste danske virksomheder vælger at tilmelde sig en såkaldt ”kollektivordning” i stedet for selv at stå for at indsamle og håndtere den brugte elektronik. Der findes en række forskellige kollektivordninger på markedet, som bl.a. opstiller elektronikcontainere på genbrugspladserne og sørger for, at den indsamlede elektronik bliver behandlet efter de gældende regler.

Der er dog også virksomheder, som ikke lever op til deres producentansvar, siger Karin Klitgaard, underdirektør i Dansk Industri (DI).

- Det kan være virksomheder hvor produkter, der indeholder elektronik, kun udgør en lille del af produktionen eller importen, og som måske derfor ikke er opmærksomme på ansvaret. Og så er der produkter, der importeres via e-handel, hvor udenlandske producenter ikke altid får registeret sig i det danske producentansvarssystem. Her er kontrollen svær at fastholde, og det betyder i den sidste ende, at andre kommer til at betale regningen for et godt miljø, påpeger hun.

DI informerer løbende om producentansvarsreglerne, men kollektivordningerne gør også en stor indsats for at fortælle om reglerne, og hvad det kræver for at leve op til producentansvaret. Den største danske kollektivordning, Elretur, har f.eks. netop introduceret et miljøcertifikat, som gør det lettere for forbrugerne og offentligheden at se, om en producent eller importør lever op til deres producentansvar.

Det er ikke særlig dyrt for den enkelte producent at leve op til producentansvaret via en kollektivordning. Det skyldes bl.a., at den udtjente elektronik repræsenterer en værdi, som går ind i ordningerne, når f.eks. frasorterede kobberdele bliver solgt til genanvendelse, påpeger Karin Klitgaard.

Producentansvar på emballage er ikke noget, der skræmmer os. I Electrolux er vi allerede på europæisk plan i gang med at forberede os på at håndtere det Søren Bang Thomsen, Adm. direktør Electrolux

Nyt producentansvar på emballage

Producentansvaret på elektronik betyder, at en langt større del af elektronikaffaldet i EU i dag bliver håndteret korrekt og genanvendt. Derfor har EU besluttet at overføre de gode erfaringer til emballage, som i dag udgør en stor og stigende andel af den samlede affaldsmængde. Derfor bliver der indført producentansvar på emballage fra 1. januar 2025.

- Producentansvaret for emballage kommer til at gælde rigtig mange virksomheder – og i DI arbejder vi allerede med en række partnere på at få etableret en kollektivordning, som kan hjælpe virksomhederne med at løfte ansvaret, fortæller Karin Klitgaard.

Præcis, hvordan EU-reglerne vil blive implementeret i Danmark, er endnu uvist. Men hvis producenterne udover det økonomiske ansvar også får tildelt det praktiske ansvar med at sikre genbrug og genanvendelse af affaldet, så kan det gøre en stor forskel for miljøet, understreger hun.

- Der er store muligheder i at få ensartet kravene til håndteringen af affaldet. Og hvis reglerne bliver udformet rigtigt, kan der samtidig skabes tydelige incitamenter til at designe produkterne mere miljøvenligt, siger Karin Klitgaard.

Electrolux er klar til at bidrage til indsatsen.

- Producentansvar på emballage er ikke noget, der skræmmer os. I Electrolux er vi allerede på europæisk plan i gang med at forberede os på at håndtere det, siger Søren Bang Thomsen.

Læs også: Erhvervslivet er klar til at genanvende deres emballage

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Iben Kinch Sohn

Iben Kinch Sohn

Fagleder for cirkulær økonomi

  • Direkte +45 3377 3713
  • Mobil +45 2625 0910
  • E-mail ibso@di.dk

Relateret indhold