DI's adm. dir. Lars Sandahl Sørensen tæller ned til den dag, hvor det danske samfund for alvor kan åbne igen.

Foto: Niels Hougaard
03.05.20 DIB Nyheder

Dansk erhvervsliv skal genstartes efter genåbning

Hvis vi skal genoprette vores økonomi efter coronakrisen, er der brug for en decideret genstart, skriver DI's administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen.

Der er præcist en uge til den 10. maj, hvor regeringen har stillet i udsigt, at Danmark forhåbentlig kan tage hul på næste fase af genåbningen af vores samfund - omend stadig på behørig afstand til hinanden.

Vi tæller ned til den dag, at smittetrykket sætter et så lille aftryk på Danmark, at vi for alvor er klar til at åbne vores samfund igen.

Det er helt afgørende for tusindvis af danske virksomheder, der i øjeblikket kæmper for overlevelse og fastholdelse af deres medarbejdere og kunder. De har krav på et klart og snarligt svar på, hvornår de kan åbne mere op. I stedet for at store dele af samfundet holder lukket, skal vi i næste fase mere målrettet teste og isolere flere af de smittede. Kun derved kan vi komme et skridt nærmere en genåbning, der ikke blot er vigtig for virksomhederne, men for hele Danmark.

Coronavirussen har ikke bare udløst en alvorlig sundhedskrise, men også en meget alvorlig økonomisk krise, som vi ikke har set magen til i nyere tid. Heldigvis tyder meget på, at vi er ved at få armene om sundhedskrisen. Desværre ser det meget andeledes ud for den økonomiske krise, der ventes at blive langvarig med store konsekvenser til følge. Vi skal selvfølgelig genåbne i et sundhedsmæssigt forsvarligt tempo. Men hvis vi skal genoprette vores økonomi efter coronakrisen, er der brug for en decideret genstart.

Det er de færreste, der for få måneder siden havde troet, at vi ville stå i denne meget vanskelige situation, som kun bliver værre dag for dag. Coronakrisen har ramt Danmark og resten af verden hårdt. Ifølge DI’s beregninger kommer vi til at opleve en nedgang i BNP på 8,3 pct. i 2020, hvilket svarer til ca. 190 mia. kr.

Regeringen og Folketinget har heldigvis stået sammen og været enige om en række nødvendige hjælpepakker, der er med til at begrænse konkurser og tab af arbejdspladser. Det lykkedes også på kort tid at lande en trepartsaftale mellem regeringen, lønmodtagere og arbejdsgiver om lønkompensation, der holder hånden under godt 250.000 medarbejdere. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at hvis det ikke var for hjælpepakkerne, så ville Danmark se meget anderledes ud. Hjælpepakkerne er ikke kun en hjælp til de mange nødstedte virksomheder og deres medarbejdere. Det er hjælpepakker til hele Danmark, så vores samfund kommer så helskindet, som muligt, gennem krisen. 

Brancher som luftfart, turisme og oplevelsesøkonomi er blandt dem, der blev først og hårdest ramt. Allerede nu begynder vi at se en næste fase i krisen, der især rammer produktions- og eksportvirksomheder. Det er ikke kun Danmarks grænser, der er lukkede. Flere lande har lukket deres grænser og protektionismen er på fremmarch. Det bremser danske virksomheders muligheder for at afsætte deres varer på fjernmarkederne. Det er yderst problematisk, da vi i høj grad lever af eksport. DI vurderer, at vi vil lide et tab eksportomsætning på 180 mia. kr. i 2020. Derfor er der akut brug for ekstra hjælp til at holde hånden under dansk eksport nu.

I næsten to måneder har danskerne i fællesskab kæmpet mod coronavirussen ved at udvise samfundssind. Det er takket være den enkelte danskers handlinger, at vi inden længe forhåbentlig kan åbne endnu bredere op. At udvise samfundssind handler ikke kun om at holde afstand og bruge håndsprit.

Det handler også om at stå hinanden nær på afstand i en svær tid ved at handle lokalt og støtte de erhvervsdrivende. I den kommende tid er der endnu mere brug for at vi står sammen og viser det nødvendige samfundssind, der gør det muligt at genoprette dansk økonomi – og vores samfund.

Indlægget har også været bragt i Avisen Danmark den 3. maj. 

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Per Geckler Møller

Per Geckler Møller

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3836
  • Mobil +45 2949 4434
  • E-mail pgm@di.dk

Relateret indhold