Eksporten er den vigtigste drivkraft for Danmarks vækst, jobskabelse og indtjening. Derfor er det også afgørende, at vi handler nu for at bremse faldet i eksporten, siger DI-direktør Lars Sandahl Sørensen.

Foto: Sif Meincke
22.05.20 DIB Nyheder

DI’s plan: Sådan redder vi titusindvis af eksportarbejdspladser

Dansk Industri er klar med 20 konkrete forslag, der skal vende nedgang til optur for dansk eksport. Planen skal bidrage til at mindske tabet af arbejdspladser i eksporterhvervene, der tegner sig for mere end 800.000 danske job.

Coronakrisen har ramt de danske eksportvirksomheder hårdt. I forhold til 2019 forventes eksporten at falde med 13 procent svarende til 170 milliarder kroner. Det viser en rundspørge til Dansk Industris (DI) medlemsvirksomheder. 

Udviklingen vil få dramatiske konsekvenser for de danske eksportvirksomheder, deres underleverandører og de cirka 845.000 danske job, der er afhængige af eksporten. Tusindvis af arbejdspladser kan gå tabt – og det danske samfund vil blive milliarder fattigere, pointerer DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

- Det er dybt problematisk. Danmark er en lille åben økonomi, der er afhængig af udlandet. Eksporten er den vigtigste drivkraft for Danmarks vækst, jobskabelse og indtjening. Derfor er det også afgørende, at vi handler nu for at bremse faldet i eksporten, siger DI-direktøren.

DI opfordrer derfor til, at der igangsættes en særlig indsats for dansk eksport. Indsatsen består af fem forslag, som skal i gang sættes nu og i de kommende måneder, og 15 forslag med et lidt længere aftræk. 

- I Danmark har vi håndteret sundhedskrisen godt. Det kan give os nye muligheder for at komme i offensiven på eksportmarkeder. Det handler helt grundlæggende om, at vi skal være 100 procent parate, når verden i den kommende tid igen åbner op, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs hele DI's plan her.

Her skal vi rykke 

De fem forslag, der ifølge DI skal sættes i gang nu og i de kommende måneder, er:

- Erhvervsrejser skal genåbnes.

- Udenrigsministeriet skal lægge alle kræfter i at redde dansk eksport.

- Skatte-, moms- og toldtiltag skal understøtte eksporten.

- Forskning og viden skal hjælpe os ud af krisen.

- Det indre marked skal af-coronaficeres.

Ifølge Lars Sandahl Sørensen vil de fem straks-forslag betyde, at de danske virksomheder for alvor vil stå klar til at indtage eksportmarkederne, når udlandet også begynder at åbne op. 

- Håndterer vi genåbningen godt, er der muligheder for, at de danske virksomheder kan vinde markedsandele i udlandet i den kommende tid, siger han. 

Læs også: Ny analyse: Svære udsigter for hurtigt comeback for dansk eksport

Tilbage på det grønne vækstspor

På lidt længere sigt skal de fem forslag understøttes af femten forslag med et nationalt, europæisk og globalt sigte. De femten forslag er: 

Nationale tiltag:

- Særlig eksportindsats i det samlede danske rådgivningssystem.

- Styrket klimadiplomati.

- Større eksportfokus hos de nordiske finansieringsinstitutioner.

- Støtte til erhvervsudvikling i udviklingslandene.

- Styrket branding og markedsføring af danske styrkepositioner.

- Styrket markedsføring af dansk turisme.

- Boost af e-eksporten.

Europæiske tiltag:

- Europæisk genopretningsplan og genopretningsfond.

- Green Deal som ramme for en bæredygtig økonomi i Europa.

- EU’s industripolitik skal fremme grøn omstilling og digital transformation.

- Styrkelse af det indre marked.

- Offensiv europæisk handelspolitik.

Globale tiltag:

- Behov for global aftale om handel med værnemidler.

- Der skal fuld fart frem på global aftale om e-handel.

- Der er behov for en global handelsaftale for klimaløsninger.

DI’s forslag kan ifølge Lars Sandahl Sørensen være med til at løfte Danmark og verden ud af krisen og pege i retning af et grønt vækstspor.

- De danske virksomheder står stærkt til at gribe de nye muligheder, der vil komme, når coronakrisen er historie blot. Men det vil kræve investeringer at få verdensøkonomien op i gear igen. For DI er det afgørende, at de investeringer også har et langsigtet fokus på grøn omstilling, digital transformation og samhandel, siger DI-direktøren og tilføjer:

- Det kan godt være, at det lige nu ser sort ud. Men handler vi nu, kan vi gribe de nye muligheder, der vil opstå. Det vil bidrage til at bringe Danmark bedre gennem krisen.

Læs også: Corona og brexit er en utrolig kedelig cocktail for danske virksomheder

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Peter Dige Thagesen

Peter Dige Thagesen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3752
  • Mobil +45 2949 4569
  • E-mail pth@di.dk

Relateret indhold