Også efter coronakrisen vil vi gå efter grundigere rengøring, forudser virksomheden Kärcher, der leverer moderne rengøringsteknik.

Foto: Kärcher A/S
14.05.20 DIB Nyheder

Virksomheder baner vej for åbningen af Danmark

Samfundet er så småt ved at åbne op igen – men ikke til den hverdag, som vi kendte. Der er mange nye forholdsregler i spil, men virksomheder som Kärcher og Vink arbejder hårdt på at sikre, at vi alle kan genoptage hverdagen så trygt og sikkert som muligt.

- Indtil nu har rengøring nok være en ting, som mange mennesker mente, at man godt kunne skrue lidt ned for, uden det betød det helt store. Men det har helt sikkert ændret sig, siger Lars Bøgely Cannerslund, som er adm. direktør i Kärcher i Rødovre, der leverer professionelt rengøringsudstyr samt rådgiver og servicerer deres kunder.

Under coronakrisen har markedet for rengøring gennemgået store forandringer. Nogle kunder har pga. nedlukningen ikke haft samme behov for rengøring, mens andre har haft behov får både mere og grundigere rengøring end før. De udsving har også kunne mærkes hos Kärcher. I krisens første fase mærkede virksomheden en vis afmatning, men ser nu en stigende efterspørgsel, som kan være begyndelsen på en trend.

- Selv statsministeren har jo været ude at sige, at nu skal der gøres mere og bedre rent. Og det vil vi selvfølgelig gerne bakke op om. Derfor har vi allerede på koncernplan testet os frem til en stor viden om, hvordan man helt konkret kan fjerne den aktuelle type coronavirus gennem den rette form for rengøring med eksempelvis damp, siger Lars Bøgely Cannerslund.

Læs også: 1 meter afstand letter livet for virksomheder

Udlåner udstyr gratis under krisen

Derfor er virksomheden klar til både den stigende efterspørgsel og til at informere så bredt som muligt om, hvad moderne rengøringsteknik betyder for rengøringens kvalitet og miljøvenlighed – ikke mindst i forhold til de offentlige kunder, hvor en stor del af Kärchers rengøringsudstyr allerede er i brug.

Virksomheden, som er del af en større, tyskbaseret koncern, havde allerede før krisen en aktiv CSR-politik og har bl.a. bidraget til rengøring efter oversvømmelser. Derfor har Kärcher i Danmark også valgt at stille både udstyr og rådgivning om effektiv coronarengøring gratis til rådighed for frivillige kræfter i forbindelse med åbningen af Danmark.

- Det kan f.eks. være, at spejderhytten, klubhuset, forsamlingshuset eller andre steder, hvor mange mennesker færdes, har brug for bedre rengøring for at kunne komme op at køre igen. Men det kan også være ekstra rengøring i børnehaver eller skoler. Det eneste krav, vi stiller, er egentlig, at ingen tjener penge på rengøringen, fortæller Lars Bøgely Cannerslund.

Han forudser, at coronakrisen også på længere sigt vil betyde, at vi får et større fokus på rengøring og kvaliteten af rengøringen i vores omgivelser.

- Det ville være rigtig godt, hvis det også munder ud i en større anerkendelse af de mennesker, der udfører rengøringen. God rengøring er jo – måske ikke en kunst, men i hvert fald et håndværk, siger han.

Læs også: DI: Fantastisk 1. maj-nyhed med renovering af boliger for 30 mia. kr.

Afskærmning og visirer for fuld skrue

Vores nye dagligdag kommer ikke kun til at byde på mere rengøring. Social afstand bliver også et fast element i forbindelse med genåbningen. De fleste af os kender allerede de gennemsigtige plastskærme, som nu beskytter ekspedienterne i bl.a. supermarkeder – og det behov vil kun stige i både det private og det offentlige i den kommende tid, forudser Jan Busk, som er chef for business development i plastvirksomheden Vink i Randers.

- Vi leverer det klare plastmateriale, man bruger til både afskærmning og den gennemsigtige del af de visirer, man for tiden bruger rigtig mange af i sundheds- og plejesektoren. Vi kan nemt afsætte alle de materialer, vi kan skaffe, for der er masser af kunder. Problemet er snarere, at efterspørgslen er større end udbuddet, fordi hele verden for tiden efterspørger de samme materialer, fortæller Jan Busk.

Derfor arbejder Vink hårdt på at skaffe de nødvendige forsyninger, så de kan levere til deres udelukkende danske kundekreds. Virksomheden har til daglig en bred produktportefølje og en divers kundekreds – og har derfor også en god fornemmelse af det omgivende erhvervsliv. Jan Busk kan allerede nu mærke, at store dele af industrien er hårdt ramt. Indtil videre har Vink dog kunnet fylde hullerne i ordrebogen med sine leverancer af materialer til værnemidler.

- Det er selvfølgelig godt for os og vores medarbejdere, selv om produktionen af værnemidler sker på en trist baggrund. Lige nu fylder det omkring 10 procent af vores omsætning, men på sigt kan vi også blive ramt, hvis efterspørgslen på vores andre produkter fortsætter med at falde, siger Jan Busk.

Læs også: Danske værnemidler efterspurgt kloden rundt

Krisen bør styrke offentlig-privat samarbejde

Netop nu er en stor del af befolkningen – både voksne og større børn – på vej ud i verden til en ny hverdag efter mange uger i hjemmet. Genåbningens succes afhænger både af den enkeltes adfærd, og af de muligheder vi som samfund har for at genåbne så smidigt, som muligt.

- Der spiller den ekstra indsats, som mange af vores virksomheder gør, en kæmpe rolle. Og der er masser af eksempler på virksomheder, der påtager sig et ekstra samfundsansvar, selv om mange af dem også selv er pressede eller præget af den store usikkerhed. Vaskeriet Textilia leverer og vasker eksempelvis gratis 40.000 klude til ekstra rengøring til børne- og skoleinstitutioner landet over, fortæller Lars Frelle-Petersen, som er direktør i Dansk Industri.

Han håber, at de mange små og store samarbejder mellem offentlige og private aktører, der er spiret under krisen, vil fortsætte, når coronakrisen er overstået.

- Det er for mig at se en af de vigtigste læringer, vi kan tage med os videre. Vi vidste godt i forvejen, at der er en kæmpe gensidig afhængighed mellem de offentlige institutioner og det private erhvervsliv i Danmark, men situationen her har understreget det yderligere, siger Lars Frelle-Petersen.

Læs også: DI opfordrer kommuner til at bruge flere penge

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Få hjælp

Få gratis rådgivning, hvis din virksomhed er udfordret af corona
Industriens Fond tilbyder gratis rådgivning til virksomheder med 10-500 ansatte der beskæftiger sig med produktion, fremstilling eller teknologi her i Danmark. Ring 33773417 nu og hør, hvordan vi kan hjælpe dig og din virksomhed.

Læs mere på Genstartnu.dk

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Skrevet af:

Lotte Malene Ruby

Lars Frelle-Petersen

Lars Frelle-Petersen

Medlemsdirektør

  • Direkte +45 3377 3606
  • Mobil +45 4097 4462
  • E-mail lfp@di.dk

Relateret indhold