Helt overordnet skal virksomhederne forstå, at verden er på vej væk fra traditionel affaldshåndtering, hvor man først fokuserer på affald, når det er blevet til affald, siger Björn Appelqvist, leder af Rambølls afdeling for affald.

24.06.20 DIB Nyheder

Seks gode råd fra affaldsekspert: kom i sving med cirkulær økonomi

Der bliver kamp om ressourcer i fremtiden, og virksomheder skal indstille sig på at klare sig med færre – eller slet ingen. Leder af Rambølls afdeling for affald, Björn Appelqvist, deler sine bedste råd til virksomheder, der skal  i sving med cirkulær økonomi.

De er mange, miljø- og affaldsfolkene i Rambøll. Helt præcist 2.700 ud af 16.500 af rådgiverkoncernens ansatte på globalt plan – og det er en forøgelse på 450 procent på fem år.

I Rambølls hovedkvarter i København er de ”bare” 60 personer i affaldsgruppen, der rådgiver offentlige og private i Danmark.

Leder for en del af dem er Site Solutions & Waste Manager Björn Appelqvist, som vi har sat stævne for at få de vigtigste ”takes” på affald 2020 – set med virksomhedernes øjne.

Læs også: ”Genstart Danmark med grønne offentlige indkøb”

Farvel affaldshåndtering
– goddag cirkulær økonomi

– Helt overordnet skal virksomhederne forstå, at verden er på vej væk fra traditionel affaldshåndtering, hvor man først fokuserer på affald, når det er blevet til affald. Det er affaldstænkning classic, siger han.

I affaldskrystalkuglen ser Björn Appelqvist i stedet cirkulær økonomi (CØ) som fremtiden. Det vender vi tilbage til.

Først lidt baggrund i form af de fire væsentlige dagsordner, private virksomheder – ifølge Rambølls afdelingsleder for affald – bør kende:

1: Det politiske skift

Ifølge Björn Appelqvist har EU gearet gevaldigt op på affaldsområdet.
I 1980’erne var Danmark førende på affaldshåndtering. I dag er det EU, der går forrest.

Der er tale om et kæmpe skifte. I dag er det EU, der er længst fremme og driver udviklingen inden for affald. Og Danmark skal – groft sagt – bare rette ind. Site Solutions & Waste Manager Björn Appelqvist, Rambøll

Han nævner EU’s handleplan for cirkulær økonomi og ”Green Deal” som nogle af de mest miljøpolitisk ambitiøse tiltag i verden.

Læs også: Nyt privat sorteringsanlæg til 250 mio. kr. kan skille shampooflasker fra bæreposer

2: Forbrugernes skift

Derudover er forbrugere i hele verden blevet meget bevidste om klima.

– Klima er blevet en blivende dagsorden, som mange forbrugere er optaget af på mange niveauer, siger Björn Appelqvist.

Han peger på, at forbrugernes øgede klimabevidsthed mærkes særligt af virksomheder, der beskæftiger sig med plastik, transport – særligt flytransport – samt kød og tekstiler.

Læs også: Her er løsningen på affald: Fra kødbakke til kødbakke

3: Ressourcer

Men, forklarer Björn Appelqvist, den vigtigste grund. til at cirkulær økonomi bliver det nye sort for private virksomheder, handler om ressourcer: De er ikke uendelige, der bliver kamp om dem, og virksomhederne skal indstille sig på at klare sig med færre – eller slet ingen – på visse områder.

– Det, som er sket på olieområdet, vil ske på andre områder også. Først bliver ressourcerne sværere og dyrere at få fat i. Så risikerer vi at løbe tør, siger han.

Afdelingslederen i Rambøll peger på, at stadig flere mennesker på kloden vil have stadig flere huse, veje, produkter og el. Og at det giver et enormt træk på stadig færre ikke-fornybare råstoffer, der kan hentes op af jorden.

Læs også: Spis den grønne elefant i to bidder

4: CØ – Den nye virkelighed for #dkbiz

Og så er vi tilbage ved, hvorfor fremtiden tilhører cirkulær økonomi (CØ). Grundtankegangen i CØ er nemlig, at ressourcerne er værdien.

– Ressourcerne skal ikke bare forbruges men forblive så længe i virksomheden som overhovedet muligt – og allerhelst tænkes ind i et evigt kredsløb, forklarer Björn Appelqvist.

Rambølls afdelingsleder for affald medgiver, at der er megen usikkerhed om forretningsmodellerne i cirkulær økonomi, for eksempel hvordan man præcist kan tjene penge på CØ. Der er også meget, der stritter, og der mangler viden. Men de største virksomheder er i gang.

– Mit vigtigste budskab – også til de små og mellemstore virksomheder – er, at cirkulær økonomi er fremtiden, om de vil eller ej. Og at de skal træde et skridt tilbage og tænke grundigt over, hvordan de bliver fremtidens virksomheder, siger han.

Kontakt seniorchefkonsulent Iben Kinch Sohn på ibso@di.dk eller 33773713, hvis du vil vide mere om, hvordan DI kan hjælpe din virksomhed med cirkulær økonomi

Gode råd til CØ

Kom i gang – eller videre – med cirkulær økonomi

Leder af Rambøll Site Solutions & Waste Management, Björn Appelqvist, råder virksomheder med CØ-ambitioner til følgende:

- Forestil jer at leje jeres produkt ud i stedet for at sælge det

- Forestil jer at producere det samme – men med bare en brøkdel af de ressourcer i bruger i dag

- Åben op, opsøg sparring f.eks. i brancheregi, drop en lukket tilgang

- Opsøg eksperter og fakta, drop tiltag kun baseret på artikler i medierne, mavefornemmelser og følelser

- Søg rådgivning og spørg: Hvad kan I gøre for mig, og hvad vil det koste?

- Søg støtte, der er masser, også for SMV’er og også til udvikling og rådgivning, f.eks. hos CELAN – Grøn Cirkulær Omstilling, der er EU-finansieret.

Fakta

Eksempler på cirkulær økonomi (CØ)

Når værktøjs-virksomheden Solar udlejer sit værktøj til håndværkere, i stedet for at sælge det til dem.

Når flymotorproducent Rolls Royce opkræver leje for flymotorers egentlige timer i drift, i stedet for at sælge dem til flyselskaberne.

For begge eksempler gælder, at aftagerne kun køber ind til reelt behov. At producenterne har interesse i, at produktet holder længst muligt. I stedet for – som nu – at håbe at produktet snart går i stykker, så aftageren køber noget mere. Resultatet er længere levetid og mindre forbrug af ressourcer.

Fakta

Björn Appelqvist

Leder af Rambøll Site Solutions & Waste Management, siden 2016

Tidl. Købehavns Kommune, R98 og Malmö Kommune

Bestyrelsesmedlem og formand for den Videnskabelige og Tekniske Komité i International Solid Waste Association (ISWA).

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Karen Witt Olsen
Skrevet af:

Karen Witt Olsen

Iben Kinch Sohn

Iben Kinch Sohn

Fagleder for cirkulær økonomi

  • Direkte +45 3377 3713
  • Mobil +45 2625 0910
  • E-mail ibso@di.dk

Relateret indhold