Den store lærdom af coronakrisen er det samfundssind og samarbejde, som vi har set hos virksomheder og borgere. Det vil være godt at bære det med videre over i arbejdet med den grønne omstilling, mener klimaminister Dan Jørgensen (S).

Foto: Kasper Witte Larsen
18.06.20 DIB Nyheder

Klimaministeren i opråb: Genstart af Danmark skal have en grøn dynamo i front

Vi må ikke gentage finanskrisens dummerter og sparke gang i økonomien uden blik for klimaet, siger klimaminister Dan Jørgensen.

Fornyelig kunne Verdensbanken oplyse, at coronakrisen har sparket verdensøkonomien ud i den værste krise i 150 år. Ikke siden 1870 har så mange lande stået foran en recession.

Udviklingen risikerer ifølge klima- energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) også at gå ud over den grønne omstilling. For når verden fattes penge, arbejdsløsheden stiger og millioner sendes ud i fattigdom, kan den grønne omstilling synes mindre presserende.

– Risikoen er helt reel. Men det er så vigtigt, at vi ikke gentager finanskrisens fejl og genstarter økonomien uden af have fokus på den grønne omstilling, siger ministeren og tilføjer:

– Dengang var der også en masse hjælpepakker. Men de havde en negativ effekt på klimaet og understøttede fossil energi. Nu skal vi gøre noget andet. Pengene skal bruges til at understøtte den grønne omstilling.

Læs også: ”Anbefalinger fra virksomheder vægter bare tungere”

Klimaet bliver ikke glemt denne gang – eller hvad?

Retter man blikket ud i verden, er billedet noget mudret. På den positive side lægger EU op til en grøn start af økonomien. På den negative side virker andre dele af verden mere forhippede på at få gang i økonomien uden synderlig skelen til omkostningerne for klimaet.

Kina har givet tilladelse til opførelsen af nye kulkraftværker, og Trumpadministrationen er ifølge den amerikanske avis New York Times i gang med at fjerne regler og love, der beskytter miljøet. Og dertil kommer, at det årlige klimatopmøde, som i år skulle have fundet sted i Glasgow i Skotland, er blevet udskudt til november 2021, hvilket vil mindske det internationale pres på at få verden til at omstille sig til en grønnere fremtid.

Men trods de blandede toner er klimaminister Dan Jørgensen forholdsvis optimistisk.

– Jeg synes, at der er positive tegn – i hvert fald retorisk. Mange lande siger, at genstarten skal være grøn. Jeg ser det som en afspejling af, at hele klimadagsordenen har flyttet sig op på agendaen globalt set. Det er gået op for flere og flere, at bæredygtig udvikling også er en god forretning, siger han.

Ifølge klimaministeren kan en global og grøn genstart komme Danmark og de danske virksomheder til stor gavn.

– Det vil være enormt positiv for de danske virksomheder. Den kan betyde store investeringer i en grøn teknologisk udvikling, hvor vi er meget langt fremme i Danmark, siger Dan Jørgensen.

Ministeren er også klar til selv at skubbe på udviklingen.

– For det første skal vi støtte op om eksporterhvervene, så de klarer sig igennem krisen. For det andet så vil jeg også arbejde for, at det bliver en ”green deal” i de internationale fora – og når vi igen kan begynde at genoptage mere normale internationale og diplomatisk forbindelser, siger han.

Sammen rykker vi grønt

Retter du blikket mod Danmark, er Dan Jørgensen ikke i tvivl om, at genstarten får et grønt tilsnit. Der er simpelthen ikke nogen vej udenom, hvis regeringens mål om 70 procents reduktion af CO2-udledningen skal nås.

– På den korte bane har coronakrisen selvfølgelig forsinket arbejdet. Det har de fleste nok forståelse for. Men det skal vi indhente nu. Klimakrisen forsvinder ikke, siger han og tilføjer:

– Den store lærdom af coronakrisen er det samfundssind og samarbejde, som vi har set hos virksomheder og borgere. Det vil være godt at bære det med videre over i arbejdet med den grønne omstilling. Det gælder også på politisk plan, hvor vi virkelig har set samarbejde om meget store ting. Det skal vi også gøre, når det gælder klimaet. 

Læs også: Spis den grønne elefant i to bidder

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold