Danmark har mange topplaceringer i IMD’s rapport. En modstandsdygtige økonomi, varieret eksport, lov og orden, socialt ansvar, fravær af korruption, åbenhed for handel, efteruddannelse og motiverede medarbejdere er nogle af de danske styrker.

16.06.20 DIB Nyheder

IMD: Kun Singapore har bedre konkurrenceevne end Danmark

Danmark har verdens næstbedste konkurrenceevne, viser ny rapport. Kun Singapore er bedre stillet, mens Schweiz må nøjes med en tredjeplads. Opgørelsen viser, at danske virksomheder passer på medarbejderne, samfundet og miljøet, siger DI.

Danmark er verdensmester til at skubbe FN’s 17 verdensmål i den rigtige retning. Det viser en ny indikator, som er indført i det internationale Institute for Management Developments (IMD) årlige liste over verdens mest konkurrencedygtige lande.

- Danske virksomheder har et kæmpe potentiale for at blive klimabannerførere inden for løsninger, der kan gavne den grønne omstilling i hele verden. Derfor skal vi investere massivt i den grønne omstilling i Danmark. Det vil sikre en endnu mere bæredygtig udvikling, og samtidig styrke dansk erhvervslivs muligheder for at skabe bæredygtige produkter, som også kan eksporteres, siger cheføkonom i Dansk Industri (DI) Allan Sørensen.

Læs også: Dansk flaskepant inspirerer til bæredygtigt plasticsystem i Kenya

Flere guldmedaljer, men sølv i konkurrenceevne

Også i den overordnede vurdering af verdens landes konkurrenceevne klarer Danmark sig flot. Kun Singapore har ifølge IMD en bedre konkurrenceevne end Danmark, mens Schweiz kommer på tredjepladsen.

- Vi har en lang række styrkepositioner, som sikrer os en topplacering, og de kan forhåbentlig være med til at få et kriseramt dansk erhvervsliv hurtigt op i gear igen, siger Allan Sørensen.

Danmark har mange topplaceringer i IMD’s rapport. En modstandsdygtige økonomi, varieret eksport, lov og orden, socialt ansvar, fravær af korruption, åbenhed for handel, efteruddannelse og motiverede medarbejdere er nogle af de danske styrker. Forurening og miljølovgivning er ligeledes en dansk konkurrencefordel.

- Danmark er et klasseeksempel på, at vækst og beskæftigelse går fint i hånd med sammenhængskraft og ansvarlighed. IMD’s opgørelse viser, at danske virksomheder passer på medarbejderne, samfundet og miljøet, siger Allan Sørensen.

Læs også: Dansk virksomhed vinder verdens største startup-konkurrence for kvindelige iværksættere

Omkostninger trækker ned

Omkostningerne er ifølge opgørelsen den store udfordring for dansk konkurrenceevne. Lønninger og skatter ligger helt i top og udfordrer virksomhederne. Evnen til at tiltrække investeringer fra udlandet er ligeledes en hæmsko.

- Verdensøkonomien er i knæ, så der bliver en hård kamp om kunderne i de næste år. Pris er afgørende, og vi kan desværre ende med, at danske produkter bliver fravalgt, fordi de er for dyre. Vi skal gøre det enklere og billigere at drive virksomhed i Danmark, så virksomhederne får lettere ved at vinde ordrer i udlandet. Så vinder vi også guld i konkurrencekraft, siger Allan Sørensen.

Læs også: DI: Sådan kommer Danmark ud af krisen – og nærmere klimamålet

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold