Peter Thomsen CEO i Biomodics (tv) og Erik Brok, forsker på KU, har sammen leveret spændende resultater gennem LINX Association.

Foto: Mikal Schlosser/Copenhagen Science City
09.06.20 DIB Nyheder

SMV’s teknologiske gennembrud kan hjælpe 16.000 hospitalspatienter

SMV’en Biomodics har med hjælp af neutronstråleanalyse udviklet en speciel ballon, der kan hjælpe de 16.000 hospitalspatienter, der hvert år plages af ubehagelige urinvejsinfektioner. DI anbefaler andre virksomheder at søge samarbejde med LINX Association, som har hjulpet Biomodics.

Biomodics Aps er en lille virksomhed i Rødovre med blot fem ansatte. Men visionerne og ambitionerne fejler ingenting. Virksomheden arbejder med kemi, som bliver brugt som coating og råmateriale til bl.a. medicinsk udstyr – og så har de opnået et vigtigt teknologisk gennembrud.

- Vi har helt konkret lavet en speciel ballon, som har den egenskab, at den kan lukke et lægemiddel ud på lige præcis det sted, man ønsker at behandle. I dette tilfælde blæren. Det betyder, at man kan behandle og forebygge infektioner meget effektivt og meget lokalt, fortæller Peter Thomsen, som er adm. direktør i Biomodics.

Gennembruddet kan inden for et par år få stor betydning for de 16.000 hospitalspatienter, der hvert år plages af ubehagelige urinvejsinfektioner, som i yderste konsekvens kan være livsfarlige for de mest sårbare.

På længere sigt kan teknologien muligvis også videreudvikles til behandling af andre sygdomme – eksempelvis blærekræft.

Læs også: Dansk verdensklasseproduktion samlet på 117 sider

Gennembrud sket gennem samarbejde

Biomodics er blevet hjulpet godt på vej af LINX Association – et projekt, som får virksomheder og universiteter til at samarbejde om at analysere materialers egenskaber helt ned på atomplan med røntgen- og neutronstråler.

Det kræver både stor ekspertise og hundedyrt udstyr at lave analyserne, men til gengæld kan metoderne afsløre revolutionerende anvendelsesmuligheder for både nye og gammelkendte materialer.

- Det fantastiske ved LINX er, at virksomhederne her får adgang til nogle af de danske universiteters dygtigste eksperter inden for områderne og til højteknologiske faciliteter, som en enkelt virksomhed aldrig ville kunne investere i selv. Så det er en helt unik mulighed, fortæller Mette Fjord Sørensen, som er underdirektør i Dansk Industri.

Store virksomheder som Novo Nordisk, Grundfos, Velux er med i netværket, men der er også eksempler på mindre virksomheder som Biomodics i medlemskredsen. Alle virksomheder med højteknologiske visioner og egnede projekter er velkomne.

Læs også: Spritny dansk løsning fjerner bakterier med LED-lys

Fra medicinsk udstyr til batteriproducenter

Indtil nu har Biomodics primært levet af levere materiale til medicinsk udstyr, men den type materialeudvikling, som samarbejdet med bl.a. LINX har muliggjort, har også skabt interesse i andre brancher.

- På det seneste har vi oplevet en stor interesse fra batteriproducenter, så det er også et område, vi gerne vil arbejde videre med, påpeger Peter Thomsen.

Hele Biomodics arbejdsform er baseret på samarbejde og netværk. Og selv om virksomhedens nuværende fem medarbejdere gerne må blive til flere henad vejen, så mener direktøren, at virksomheden trives godt i samspillet med forskningsmiljøernes eksperter og store virksomheder, som har stærke kompetencer inden for bl.a. produktion, salg og markedsføring.

- Vi har fundet vores plads i økosystemet, og derfor vil jeg selvfølgelig også gerne anbefale andre mindre virksomheder at gå ind i LINX, hvis de har højteknologiske visioner. Man skal dog være indstillet på, at resultaterne tager tid. Men så kan der også være en meget værdifuld høst – og det er der, vi er ved at være, siger han.

Læs også (eksternt link): Nyt initiataiv fra MADE booster viden om materialer i avanceret produktion 

FAKTA

LINX Association bygger bro mellem danske universiteter og virksomheder om produkt- og procesudvikling gennem anvendelse af røntgen- og neutronstråler, et felt som danske universiteter har stor ekspertise i.

LINX Associations partnere omfatter bl.a. Novo Nordisk, Grundfos og VELUX, men også en række mindre virksomheder. Projekterne gennemføres på Aarhus Universitet, Københavns Universitet og DTU, som har hver sin ekspertise indenfor røntgen- og neutronstråleanalyse.

Universiteterne har desuden adgang til internationale faciliteter, herunder MAX IV synkrotronen i Lund, som senere i år får sin egen danske forsøgsstation, DanMAX.

Læs mere om LINX

Nu skal viden om materialer i avanceret produktion tilføres endnu flere kræfter. Initiativet MADE Materiale skal optimere og innovere materialer ved at teste, dele viden og sammen finde nye produktionsløsninger. Læs mere: https://www.made.dk/nyheder/nyt-initiativ-booster-viden-om-materialer-i-avanceret-produktion/

Video: MADE

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Richard B. Larsen

Richard B. Larsen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3324
  • Mobil +45 4064 8929
  • E-mail rbl@di.dk

Relateret indhold