Ved indgangen til tredje kvartal 2020 meldte seks ud af ti eksportvirksomheder i DI’s Virksomhedspanel om færre ordrer end normalt.

Foto: Getty
11.08.20 DIB Nyheder

Regeringen sender hjælp til eksporten

Regeringen vil hjælpe dansk eksport tilbage på sporet. Ledere fra erhvervslivet og fagbevægelsen skal bl.a. udpege, hvor udfordringer for eksporten kræver handling og hvilke tiltag, der kan gøre mest gavn. Det er en akut opgave, da der er virksomheder, arbejdspladser og velfærd på spil, siger DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

”Mange danske arbejdspladser er afhængige af vores stærke danske eksporterhverv. I regeringen vil vi hjælpe danske eksportører i COVID-19-krisen med de udfordringer, som de konkret møder. Derfor nedsætter vi et forum og otte genstartsteams for eksport med kapaciteter fra dansk erhvervsliv og danske eksporterhverv. Jeg ser frem til i samarbejde med de berørte erhverv at skabe de bedste forudsætninger for at danske eksportvirksomheder fortsat står stærkt på det globale marked.”

Sådan siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) i en pressemeddelelse om lanceringen af tiltagene.

Også udenrigsminister Jeppe Kofod (S) ser frem til at arbejde for eksportens genstart:

”Jeg glæder mig også til at stå i spidsen for både flere og mere målrettede eksportfremstød i de kommende år, så vi kan få alle de gode – og i særdeleshed – grønne og bæredygtige danske løsninger og produkter ud at arbejde i verden efter corona-krisen,” siger Jeppe Kofod.

Læs også:: Kollerup: Life science kan hjælpe Danmark gennem corona

Det gælder både om at løse eksportudfordringer, men så sandelig også om at finde og gribe nye eksportmuligheder Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI

Akut og kritisk opgave

Dansk eksport er faldet markant under coronakrisen, og der kommer til at gå et stykke tid, inden eksporten er tilbage på samme niveau. Ved indgangen til tredje kvartal var det seks ud af ti eksportvirksomheder i DI’s Virksomhedspanel, der meldte om færre ordrer end normalt

Ifølge Dansk Industri (DI) er der brug for nye tiltag, der skal iværksættes hurtigst muligt, hvis Danmark skal undgå for store tab.

- Der er brug for en genstart af dansk eksport, hvis vi skal sikre et konkurrencedygtigt erhvervsliv de kommende år. Det er en akut og kritisk opgave, som vi bliver nødt til at løfte i fællesskab på tværs af sektorer. De otte genstartsteams kan levere nogle af svarene, og vi ser frem til det vigtige arbejde, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

DI spiller en aktiv rolle i arbejdet sammen med en lang række danske virksomheder, der repræsenterer de otte forskellige sektorer og brancher.

- Regeringen har samlet nogle af de stærkeste kræfter inden for flere centrale erhverv, hvor Danmark har unikke styrkepositioner. Det gælder både om at løse eksportudfordringer, men så sandelig også om at finde og gribe nye eksportmuligheder, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Handelsaftale med Vietnam sætter turbo på dansk møbelindtog

Danmark er dybt afhængig af eksport

I 2019 eksporterede danske virksomheder for 1.300 mia. kr. Godt 850.000 danske job er direkte afhængig af eksport.

- Når dansk eksport falder så markant, så rammer det ikke bare virksomhederne, men hele Danmark og det grundlag, der sikrer vores fælles velfærd. Det er arbejdspladser, vækst og hele vores økonomi og samfund, der bliver ramt, siger Lars Sandahl Sørensen.

Han mener, at de nye genstartsteams er et vigtigt skridt på vejen, men at der skal tages yderligere og større skridt for at genoprette dansk eksport.

- Vi forventer, at der snarest går reelle forhandlinger i gang om den samlede genopretning af Danmark. Før sommer lancerede DI i tæt dialog med medlemsvirksomhederne en plan med 20 målrettede forslag til, hvordan der kan gøres en ekstraordinær indsats for at sikre dansk eksport. Denne plan vil være et solidt udgangspunkt for arbejdet på tværs af de otte genstartsteams, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: DI: Sådan kommer Danmark ud af krisen – og nærmere klimamålet

Fakta

De 8 genstartsteams og formænd repræsenterer følgende erhvervsområder:

• SMV-indsats: formand Carsten Jensen, adm. direktør i CKJ Steel.

• Luftfarten: formand Simon Pauck Hansen, koncerndirektør i SAS

• Fødevarer: formand Jais Valeur, adm. direktør i Danish Crown.

• Produktionsvirksomheder og grøn teknologi: formand Michael Lundgaard Thomsen, adm. direktør i Aalborg Portland

• Det maritime Danmark: formand Henriette Hallberg Thygesen, Executive Vice President i Maersk.

• Mode og tekstil: formand Frederikke Schmidt, adm. direktør i Roccamore.

• Turisme og oplevelsesøkonomi: formand Lars Liebst, fhv. adm. direktør i Tivoli.

• Life Science: formand Lars Fruergaard, adm. direktør i Novo Nordisk.

Med lanceringen følger udmøntningen af knap 500 mio. kr efter ”Aftale om udfasning af hjælpepakker, stimuli-initiativer og eksportinitiativer af 15. juni” indgået mellem regeringen og Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet.

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter Dige Thagesen

Peter Dige Thagesen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3752
  • Mobil +45 2949 4569
  • E-mail pth@di.dk

Relateret indhold