Eksportvirksomheders behov for at sende medarbejdere på rejse  er stort, hvis  skaden fra coronakrisen på  eksporten og dermed dansk velstand, skal begrænses

Foto: Getty Images
16.01.21 DIB Nyheder

DI: Øremærk coronavacciner til gruppe af virksomheder

Det giver god samfundsøkonomisk mening at reservere vacciner til eksportvirksomheders rejsende ansatte samt til visse medarbejdere i eksempelvis sundhedsindustrien,  mener DI.

Dansk Industri anbefaler, at blandt andet eksportvirksomheders rejsende medarbejdere bør længere frem i køen til coronavacciner. Det skyldes eksportens betydning for Danmark og dansk velfærd, hvor tabet af omsætning belaster det samlede samfund.

Den globale coronakrise kostede ifølge DI sidste år virksomhederne en omsætning på over 10 procent af salget uden for Danmarks grænser. Det svarer til cirka 160-170 mia. kr.

På den baggrund anbefaler DI’s internationale direktør Thomas Bustrup nu, at 20.000 vacciner øremærkes til virksomheder, der konkret kan påvise, at vacciner kan gøre en forskel. Vaccinerne skal reserveres, efter at samfundets udsatte grupper er vaccineret, og vi er på et niveau, hvor der er vacciner til 100.000 om dagen.

- Hvis eksempelvis et vandrensningsanlæg i Tjekkiet er brudt sammen, og en dansk virksomhed har tre teknikere, som skal ned og få det op at køre, og der er tale om en millionkontrakt, så bør de tre kunne gå ind i en fast track kø og få en vaccine, siger Thomas Bustrup.

Læs også: Vacciner bør prioriteres til kritiske funktioner – også i erhvervslivet

Støtter sundhedsfaglige argumenter

Samtidig pointerer han, at der blandt DI’s over 18.000 medlemmer er stor opbakning til de sundhedsfaglige prioriteter, som Danmark følger her i starten af vaccineperioden.

- Men der er et samfundsøkonomiskperspektiv i, at når det kan gøre en forskel for eksporten og dansk økonomi at få danske virksomheders medarbejdere ud i verden, så skal de mennesker frem i køen, til gavn for dansk eksport og velstand, siger Thomas Bustrup.

Der er et samfundsøkonomiskperspektiv i, at når det kan gøre en forskel for eksporten og dansk økonomi at få danske virksomheders medarbejdere ud i verden, så skal de mennesker frem i køen. Thomas Bustrup, Drift & Internationale forhold, viceadm. direktør

Andre funktioner skal også tilgodeses

DI foreslår også, at der efterfølgende bliver sat andre 30.000 vacciner af til medarbejdere i samfundskritiske funktioner herhjemme, som er højt specialiserede og ikke umiddelbart kan erstattes. Det drejer sig om eksempelvis kritiske medarbejdere i sundhedsindustrien, fødevareindustrien, service og infrastruktur.

- Det kunne være medarbejdere i sundhedsindustrien, som servicerer kritisk udstyr på hospitaler og er i tæt kontakt med udsatte borgere. Eller medarbejdere i servicebranchen, som gør rent på kritiske fødevarevirksomheder eller laver oprydning eftertrafikulykker, forklarer Thomas Bustrup.

DI foreslår, at disse vacciner bliver gjort tilgængelige hurtigst muligt – efter de mest sårbare og udsatte grupper naturligvis.

Vaccinekrav for indrejser

DI-direktøren  henviser videre til, at der allerede er eksempler på lande der gerne vil åbne op for vaccinerede eller testede rejsende.

- Jeg tror ikke der går mange uger, så vil et bevis på, at man er vaccineret, give en meget lettere adgang til vores eksportmarkeder. Vi er der ikke endnu, men det vil undre mig, hvis ikke vi snart er der på nogle af de vigtigste markeder,” siger Thomas Bustrup.

Samtidig fremhæver Thomas Bustrup, at Danmark også bør være langt fremme med digitale vaccine- og testpas. Der skal mere tryk på udviklingen, og hvis Danmark går forrest kan det skabe fundamentet til en international eller europæisk løsning. Anført af regeringen skal private udbydere udvikle en løsning trukket af det høje digitaliseringsniveau, vi har i landet.

- Jeg tror dem, der vinder den her kamp, er dem, der kan introducere en god, national platform, siger Thomas Bustrup.

bør være langt fremme med digitale vaccine- og testpas. Der skal mere tryk på udviklingen, og hvis Danmark går forrest kan det skabe fundamentet til en international eller europæisk løsning. Anført af regeringen skal private udbydere udvikle en løsning trukket af det høje digitaliseringsniveau, vi har i landet. 

- Jeg tror dem, der vinder den her kamp, er dem, der kan introducere en god, national platform, siger Thomas Bustrup.

Se video: Coronapas er vejen til genåbning

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Relateret indhold