Borgmester Jesper Frost Rasmussen har det overordnede ansvar for Esbjerg Kommunes 10.000 medarbejdere. Men hans stemme ikke mere værd, end de andre medlemmer af byrådet, så kommunikation og dialog er ekstra centralt.

Foto: Anja
09.11.21 DIB Nyheder

Direktør blev borgmester: Det er faktisk en kæmpe styrke

Jesper Frost Rasmussen droppede direktørjob og blev borgmester i Esbjerg i 2017. Nu vil han have flere erhvervsledere ind i politik.

Man løber panden imod en mur, hvis man sætter lighedstegn mellem at være direktør og borgmester. Men det er uhyre spændende at få indflydelse på udviklingen af sit eget lokale samfund.

Sådan lyder det fra 46-årige Jesper Frost Rasmussen, der nu i fire år har stået i spidsen for Esbjerg Kommune efter en valgsejr i 2017, der sikrede Venstre fremgang og ham de gyldne kæder.  

Samme dag fratrådte han stillingen som direktør for energiselskabet DIN Forsyning, hvor han i to år havde stået i spidsen for 220 medarbejdere. Et direktørjob han havde varetaget ved siden af sin daværende politiske karriere som byrådsmedlem siden 2009.

Fortiden som erhvervsleder giver mange fordele i det politiske arbejde, fortæller Jesper Frost Rasmussen.   

- Det er faktisk en kæmpe styrke. Jeg ved jo, hvordan beslutningerne træffes på den anden side af skrivebordet, når driften af en virksomhed skal varetages - eller når en virksomhed skal afgøre, om de vil placere sig i Esbjerg kommune. Det er en stor fordel for begge parter, siger han.

Sandahl: Stem for bedre vilkår til det lokale erhvervsliv

Som direktør i en virksomhed kan man selv bestemme retningen og hvem der skal hyres og fyres. Men sådan spiller klaveret ikke i politik. Jesper Frost Rasmussen, borgmester, Esbjerg Kommune

Afhængig af anerkendelse 

Skiftet fra erhvervsleder til borgmester kræver dog også, at man skal indstille sig på nye forretningsgange og måder at træffe beslutninger på, uddyber borgmesteren.

- Jeg er jo overordnet ansvarlig for kommunens 10.000 medarbejdere, men samtidig er min stemme ikke mere værd, end de andre medlemmer af byrådet. Som direktør i en virksomhed kan man selv bestemme retningen og hvem der skal hyres og fyres. Men sådan spiller klaveret ikke i politik, siger han og fortsætter:

- I byrådet har alle hver sin stemme, hvor jeg som borgmester er afhængig af de andre politikere anerkender min lederrolle. Det kræver mere dialog, men det gør ikke det politiske arbejde mindre spændende, for man kan sagtens lykkes med at skabe store resultater alligevel.

Erhvervslivets vilkår har været en af Jesper Frost Rasmussens mærkesager og blandt succeshistorierne i løbet af de sidste fire år er planer om at placere Europas største Power-to-X anlæg i Esbjerg samt Facebooks køb af en byggegrund til et datacenter.

Flere erhvervsfolk i byrådet

- Beslutningerne træffes ikke altid lige så hurtigt, som man er vandt til i det private erhvervsliv. Det er mere langsigtede processer, hvilket man skal være villig til at leve med. Men jeg vil klart anbefale andre at springe ud i det politiske arbejde, hvis man har den mindste interesse i at påvirke udviklingen i sit lokalsamfund, siger han.

Opfordringen gælder ikke mindst andre fra det private erhvervsliv.

- Det er meget vigtigt, at de også kommer med til bordet og deltager i det politiske arbejde med at sikre erhvervslivets interesser. Derfor er jeg også glad for, at vi i Venstre har flere erhvervsfolk på listen over kandidater til kommunalvalget, siger Jesper Frost Rasmussen.

Jesper Frost Rasmussen er selv spidskandidat for partiet og tager gerne fire år mere som Esbjergs borgmester.

Læs også: DI's kampagnebus besøg i Esbjerg 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Annette Christensen

Annette Christensen

Chef for Erhvervsudvikling & DI i Aarhus

  • Direkte +45 3377 4838
  • Mobil +45 2829 8384
  • E-mail anch@di.dk

Relateret indhold