- Det er virkelig vigtigt at holde sig orienteret om rejserestriktionerne og de generelle restriktioner i Rusland før afrejse, da de kan ændre sig med kort varsel, siger Hans Wicks, DI's landechef i Rusland.

Foto: Getty Images
16.11.21 DIB Nyheder

Vaccinekrig skaber udfordringer for danske virksomheder

Manglende anerkendelse af Sputnik vaccinen i Europa og vestlige vacciner i Rusland volder problemer for danske virksomheder.

En vaccine mod corona er absolut ikke bare en vaccine. Det må virksomheder, der enten vil til Rusland og gøre forretninger eller vil invitere samarbejdspartnere fra Rusland til Danmark, erkende i disse dage. Det fortæller chefen for Dansk Industri’s kontor i Rusland Hans Wicks fra Moskva.

- Udfordringen for erhvervslivet er, at personer vaccineret med Sputnik V ikke anerkendes som vaccinerede, når de rejser til EU-lande. Det betyder, at når eksempelvis russiske medarbejdere, kunder og partnere rejser til Danmark for at gøre forretning, er de nødt til at gå i selvisolation i op til ti dage, siger Hans Wicks og tilføjer:

- Det giver massive problemer for virksomhederne. Det bremser forretningsmulighederne og rejseaktiviteterne.

Læs også: Nye coronabølger rammer verden: Sådan er rejsereglerne for forretningsrejser netop nu

Vestlige vacciner er ikke anerkendt i Rusland

Det er dog ikke kun EU, der ser skævt til de russiske vacciner. Det samme gør sig gældende den anden vej rundt. Således anerkender Rusland hverken Pzifer, Moderna, AstraZeneca eller Johnson & Johnson vaccinerne, som anvendes i Europa.

- Russerne godkender kun vacciner på EMA-listen i tilfælde af, at det er tale om indrejse af en HQS-visaholder (højt kvalificerede specialister), siger Hans Wicks.  

Konsekvensen er, at mange danske forretningsrejsende til Rusland skal kunne fremvise en negativ PCR-test, der enten er på engelsk eller russisk og maksimalt 72 timer gammel.

DI’s russiske landechef opfordrer virksomheder, der har behov for at rejse til Rusland til at holde sig grundigt orienteret om de seneste restriktioner og indrejsebestemmelser. Det kan blandt andet ske via den danske ambassades i Ruslands hjemmeside, som du kan finde her. Ligeledes kan du kontakte Hans Wicks på hawi@di.dk.

- Det er vigtigt at holde sig orienteret om rejserestriktionerne og de generelle restriktioner i Rusland før afrejse, da de kan ændre sig med kort varsel, siger Hans Wicks.

Rusland havde mandag den 15. november 37.000 nye smittede og 1.240 dødsfald. Det gør Rusland til et af de lande i verden, der har flest coronadødsfald i øjeblikket.

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Hans Wicks

Hans Wicks

General Manager, DI Germany

  • Direkte +45 3377 4770
  • Mobil +49 172 9648564
  • E-mail hawi@di.dk

Relateret indhold