Netcompanys adm. direktør André Rogaczewski, der også er formand for DI Digital samt DI's adm. direktør Lars Sandahl Sørensen tager initiativ til den nye taskforce ”CEO Commitment  – vision for et stærkere Danmark”, der skal bidrage til regeringens arbejde med en ny dansk digital strategi.

Foto: Thomas Arnbo
22.02.21 DIB Nyheder

Topledere til kamp for Danmark som digitalt fyrtårn

Danmarks digitale førerposition har afværget en nedsmeltning under coronakrisen. Den position skal bevares. DI anbefaler derfor investeringer på 10 mia. kr. og samler 20 topledere i ny taskforce, der skal komme med konkrete løsningsforslag til regeringen.

Danske virksomheder og myndigheder har gravet dybt og dygtigt i den digitale værktøjskasse under coronakrisen. Det har medvirket til, at Danmark klaret sig bedre gennem krisen end de fleste andre lande. Og det har understreget, at vi har en førerrolle på det digitale område.

Men den position kan Danmark ikke tage for givet, da andre lande under krisen har sat turbo på den digitale udvikling.  Derfor anbefaler DI blandt andet, at der over de næste fire år investeres 10 mia. kr. i øget digitalising af samfundet til gavn for fremtidens velfærd og velstand.

Hvordan pengene bør investeres vil en spritny taskforce med 20 topledere fra danske virksomheder og Dansk Industri komme med forslag til.

De konkrete forslag fra drøftelserne i taskforcen vil løbende blive præsenteret for regeringen som indspark til Danmarks kommende digitaliseringsstrategi.

Læs mere om den digitale taskforce her 

Behov for hurtig og konkret indsats

DI’s adm. direktør, Lars Sandahl Sørensen fremhæver, at statsminister Mette Frederiksen har sagt, at vi ikke havde klaret krisen uden det digitale forspring.

- Men vi må ikke tage vores position for givet. Resten af verden har nu i endnu højere grad opdaget de digitale muligheder, og derfor skal vi lægges os ekstra i selen for at bevare og udvikle vores internationale digitale førerposition, siger Lars Sandahl Sørensen.

Netcompanys adm. direktør André Rogaczewski, der også er formand for DI Digital er initiativtager til den nye taskforce. Hans virksomhed bidrager i høj grad med digitale løsninger til smitteopsporing og coronapas.  Han påpeger, at digitale løsninger og digital parathed har spillet en helt afgørende rolle og bundet Danmark og danskerne sammen i en grad, vi aldrig har set før. Myndigheder og virksomheder har holdt hjulene i gang.

- Der er ingen tvivl om, at et digitalt Danmark har været afgørende for, at vi i dag står i en langt bedre situation end frygtet. Derfor skal vi sikre, at Danmark også i fremtiden er et digitalt fyrtårn, som verdenen kigger til, når vi med digital nytænkning finder svar på nogle af samfundets mest presserende udfordringer, siger André Rogaczewski.

Der er ingen tvivl om, at et digitalt Danmark har været afgørende for, at vi i dag står i en langt bedre situation end frygtet. André Rogaczewski, adm. direktør i Netcompany

Sådan skal taskforce arbejde

Den nye taskforce ”CEO Commitment  – vision for et stærkere Danmark” skal via en række af topmøder udvikle forslag, der sikrer at Danmark forbliver et fyrtårn.

Taskforcen vil invitere relevante ministre, politikere, borgmestre, regionsformænd, forskere, fagbevægelse, internationale eksperter og andre interessenter, for at drøfte og finde konkrete forslag til løsninger på de udfordringer, vi står over for. 

Blandt de vigtige spørgsmål er, om der skal findes konkrete løsninger på, hvordan vi i højere grad kan bruge data til at løse nogle af de samfundsudfordringer, vi står overfor – f.eks. til den grønne omstilling og på sundhedsområdet, og hvordan understøtter vi bedst muligt SMV’ernes digitale transformation.

DI: Skadeligt at blive hægtet af

DI’s adm. direktør, Lars Sandahl Sørensen henviser til, at stort set hele resten af verden har måttet sætte turbo på digitaliseringen på grund af corona og peger på, at et land som Tyskland, der hidtil ikke har været lige så langt fremme som Danmark, nu sætter hele sin økonomiske og industrielle styrke ind på at digitalisere samfundet – bl.a. for at komme helskindet ud af coronakrisen.

- Det vil være yderst skadeligt, hvis vi sakker bagud. Vi har hårdt brug for ny teknologi i kampen for mere konkurrencedygtige virksomheder, et bedre sundhedsvæsen og i det hele taget for at gøre Danmark til et endnu bedre land for os alle sammen. Derfor vil vi nu komme med en række konkrete initiativer til holde momentum med den digitale udvikling, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Digital undervisning et hit under corona

Netcompany: Ambitiøs vision afgørende

Ifølge Netcompanys adm. direktør André Rogaczewski er verden er under hastig digital forandring, hvor Danmark har brug for en ambitiøs politisk vision og klare mål for samfundets digitale udvikling, hvis vi også i fremtiden vil ligge helt i front – også internationalt.

- Jeg glæder mig derfor over, at vi med CEO Commitment samler en række yderst kompetente aktører på tværs af brancher og sektorer, som bringer værdifulde erfaringer til bordet, og gør os i stand til at udpege konkrete og slagkraftige løsningsforslag, der kan sikre Danmarks fortsatte position som digital frontløber-nation, siger han.

Læs også: Digitalt coronapas kan genåbne Danmark og hjælpe eksporten

Fakta

Læs mere om den digitale taskforce her 

4 eksempler på digitale indsatsområder:

1 - Data og teknologi redder klimaet

Vi skal se endnu flere danske virksomheder reducere CO2-udledningen og optimere produktion og arbejdsmiljø ud fra den viden, de får ved at analysere store datamængder fra produktionsgangen, elregningen, personaleafdelingen og salgsmønstrene.

2 - Data redder liv

Vi skal give vores social- og sundhedspersonale adgang til teknologiske løsninger, der kobler store mængder data, fx røntgendata eller social data, med fx kunstig intelligens, så de kan opdage mønstre og blive i stand til hurtigere at diagnosticere og hjælpe den patient eller det barn, hvis liv de har i mellem hænderne her og nu.

3 - Teknologi fjerner bøvl

Vi skal koble de teknologier og løsninger vores virksomheder bruger hver dag i deres forretning med de offentlige systemer, så kontroldata og andre indberetningskrav automatisk kan indberettes til de offentlige myndigheder samtidig med, at virksomheden driver sin virksomhed. Fx fra regnskabssystem til årsregnskabet, eller fra gødningsmaskinen til gødningsregnskab.

4 - Digitale kompetencer hele livet

Vi skal alle kunne dygtiggøre os på det digitale og på nye teknologier igennem livet, så vi forstår, hvad teknologierne kan og gør ved vores liv og samfund, og kan finde ud af at bruge værktøjerne rigtigt i forskellige sammenhænge. Vi skal bruge digitale læringsværktøjer til at dygtiggøre os, effektivisere produktionsprocesser og udvikle nye innovative produkter. Vi skal have fokus på teknologiforståelse fra folkeskolen og hele livet.

Kilde: Dansk Industri

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Rikke Hougaard Zeberg

Rikke Hougaard Zeberg

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3173
  • Mobil +45 2084 0194
  • E-mail riz@di.dk

Relateret indhold