05.02.21 DIB Nyheder

Amerikansk arbejdsmarked har lang vej igen

Nye tal: Skuffende jobvækst i USA giver et billede af et erhvervsliv i knibe. Det kan smitte af på dansk eksport, mener DI.

Beskæftigelsen i USA steg med 49.000 i januar. Samtidig faldt ledigheden til 6,3 procent. Det viser den nye jobrapport fra USA.

- Corona holder det amerikanske arbejdsmarked fast i et hårdt jerngreb. 49.000 nye arbejdspladser på en måned er skuffende lidt i amerikansk målestok. Faldet i ledigheden skal ses i forhold til at 406.000 forlod arbejdsstyrken i januar, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Den svage jobvækst kommer i forlængelse af faldende beskæftigelse i december, hvilket blot understreger problemerne for de amerikanske virksomheder, siger Allan Sørensen.

Amerikanerne mistede 22 millioner jobs i marts og april. Over de seneste ni måneder har de ”kun” genvundet knap 12½ million jobs.

- Amerikanerne mangler at få genskabt næsten 10 millioner arbejdspladser, og i den sammenhæng batter 49.000 ikke ret meget. Der skal meget mere fart på jobvæksten for at indhente de mange jobs, der er gået tabt under coronakrisen, siger Allan Sørensen.

- Joe Biden har foreslået en hjælpepakke på 1.900 milliarder dollars, som vil give amerikansk økonomi et tiltrængt skub fremad. Vi vil forhåbentlig se en hurtig genrejsning af væksten, når det amerikanske samfund kan åbne mere op til foråret. USA er blandt de lande der længst fremme med at vaccinere befolkningen, siger Allan Sørensen.

- Opbremsningen på arbejdsmarkedet og en svag dollar er ikke godt for dansk eksport til USA. Jeg håber, at den ventede opblomstring til foråret også løfter dansk eksport, siger Allan Sørensen.

Amerikanerne køber danske varer og tjenester for 170 milliarder kroner om året. Op mod 100.000 danske arbejdspladser er afhængige af eksporten til USA.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold