08.02.21 DIB Nyheder

Industrien taber terræn under nedlukningen

Nye tal: De danske industrivirksomheder oplevede modgang i december, hvor produktionen faldt med 1,2 procent, når man ser bort fra medicinalindustriens produktionsudsving. Den samlede industriproduktion steg med 2,2 procent, hvilket skyldes en stor fremgang i medicinalindustrien. Når man ser bort fra medicinalindustriens udsving har industriproduktionen med få undtagelser haft fremgang siden maj, men de nye tal er bekymrende, mener DI.

- Nedlukningen tog først for alvor fart i sidste halvdel af december. At det allerede har sat sig negativt i industriproduktionen i december er bekymrende, da industrien ikke står i første række til at blive ramt af restriktionerne. Endnu mere bekymrende er det, at produktionen er i stor fare for at tabe mere terræn i starten af 2021, hvor de to første måneder står på fuld nedlukning. Det er til gengæld en positiv nyhed, at medicinalindustrien sluttede 2020 af med en pæn fremgang, siger chef for økonomisk politik og analyse Morten Granzau, Dansk Industri (DI).

- Det er desværre uundgåeligt, at industrien også oplever produktionstab, når mange lande i Europa er hårdt ramt af restriktioner. De nye likviditetstiltag, hvor virksomheder kan udskyde skattebetalinger, er kærkomne, da det vil give en øget likviditet, som især vil hjælpe mange kriseramte virksomheder, siger Morten Granzau.

En rundspørge fra DI viser, at over halvdelen af virksomhederne er ramt på omsætningen som følge af rejserestriktioner. Ifølge Morten Granzau er det bekymrende, og understreger vigtigheden af at vi sikrer virksomhederne de bedst mulige rammer for at afsætte deres produkter under krisen.

- Når nogle sektorer er lukket ned, er det nødvendigt, at industrien kan holde sig oven vande, hvis dansk økonomi skal komme helskindet igennem krisen. For mange industrivirksomheder er det vigtigt at kunne komme ud til sine kunder for at sælge og lave service på sine produkter uden for Danmark. Udrulningen af et digitalt coronapas for erhvervsrejsende er derfor et vigtigt skridt i den rigtige retning, siger Morten Granzau.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold