Klik på billedet for at se DIs 32 forslag til genstart af dansk eksport

Foto: DI
07.03.21 DIB Nyheder

DI: Danmark har brug for en eksportvision

Danmarks levebrød – eksporten – har lidt et alvorligt knæk. Derfor bør Danmark have en vision for, hvordan det tabte vindes tilbage, og yderligere markedsandele vindes. Derfor er DI klar med 32 konkrete forslag, der kan skubbe især små og mellemstore virksomheder forrest i køen, når portene til verden genåbner.

Siden sommeren 2020 har regeringen med Eksportpakke 1 og Eksportpakke 2 gennemført to tredjedele af 96 forslag til genstart af dansk eksport. Forslagene er kommet fra otte genstartsteams, som repræsenterer otte forskellige sektorer, hvor dansk eksport er særligt udfordret som følge af coronakrisen.

- Det er godt. Men ikke godt nok. Danmark skal endnu længere frem i bussen for at skubbe danske virksomheder forrest i køen, når portene til verden genåbner, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, Dansk Industri (DI).

Derfor har DI samlet en pakke med 32 konkrete forslag (kort version), der kan bidrage til den konkurrence. Nogle af forslagene er blandt dem, som regeringen endnu ikke har gennemført, mens andre er helt nye.

- I 2020 mistede danske virksomheder 110 mia. kr. i eksportindtægter som følge af coronapandemien. Og virksomhederne venter en nedgang i omsætningen på 16 procent i første kvartal 2021, så der er virkelig brug for en genstart og en vision for, hvordan vi vinder fremtidens eksport, siger Lars Sandahl Sørensen.

Her er de tre vigtigste

Direktøren fremhæver især tre forslag, som er de vigtigste at gennemføre. Det gælder:

  1. Bilaterale aftaler med vores vigtigste samhandelspartnere om gensidig dokumentation for vacciner, test og evt. immunitet.
  2. Tilskudsordning så SMV’er kan ansætte salgs- og service personale i udlandet.
  3. 50 mio. kr. ekstra til erhvervsfremmeprogrammet SMV:Digital i 2021.

- I det globale kapløb skal vi især have øje for de små og mellemstore virksomheder. De er i mindre omfang fysisk repræsenteret i udlandet, men deres eksport betyder, at vi i Danmark har en høj velstand og velfærd i verdensklasse. Det skal vi hjælp dem med, og det kan vi blandt andet gøre ved at yde tilskud op til 150.000 kroner til rekruttering, løn og administration af lokale medarbejdere i udlandet, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: DI’s SMV-udvalg: Her er vores mærkesager for 2021

Digitalisering bliver afgørende

Direktøren påpeger samtidig, at digitalisering bliver en afgørende konkurrenceparameter for virksomheder i kapløbet om fremtidens kunder.

- Som chefen for IMD’s center for digital konkurrencevne påpeger i det intereview, DIBusiness.dk har lavet med ham, vil verdens digitale ulighed eksplodere de kommende år. Det gælder også indenfor Danmarks grænser, og der må vi nok konstatere, at dem, der ikke griber de digitale muligheder, vil blive ladt tilbage på perronen, siger Lars Sandahl Sørensen.

Han fortsætter:

- Vi har fantastiske kort på hånden til at bliver vindere i verdens digitale omstilling. Men det er en konkurrence, der bliver intens i de kommende år. Derfor er jeg også på linje med IMD-chefen, der påpeger, at der ikke er så meget kapital til rådighed for nye digital iværksættere i Danmark. Det kan få dem til at søge til udlandet, og forsvinder de, forsvinder vores forspring sammen med dem, siger Lars Sandahl Sørensen.   

Læs også: Digital topforsker roser Danmark: I er verdensklasse

Få mere at vide

Som medlem får du det seneste nye om EU-landenes genopretningsplaner, kommende udbud og erhvervsfremstød for danske virksomheder. Du kan også kontakte en af DI's eksperter for at få sparring i forhold til jeres strategi for de kommende udbud.

Læs mere her: EU's genopretningsplan | DI hjælper dig med at vinde eksportordrer

Peter Dige Thagesen

Peter Dige Thagesen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3752
  • Mobil +45 2949 4569
  • E-mail pth@di.dk

Relateret indhold